Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο άγνωστος φάκελος της Αστυνομίας για τον «ληστή της ντουλάπας»

«Κινούμενοι στον διάδρομο, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει αποθήκη, στο δάπεδο της οποίας υπήρχε πλήθος ενδυμάτων και υφασμάτων. Κατά την έρευνα του χώρου δεν παρατηρήθηκε κάτι περαιτέρω
άξιο μνείας»! Σε αυτή την... κατηγορηματική διαπίστωση προχωρεί η έκθεση αυτοψίας της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τον έλεγχο του χώρου σε διαμέρισμα του Παλαιού Φαλήρου όπου κρύφθηκε προ μερικών εβδομάδων ο περιβόητος «ληστής της ντουλάπας», ο οποίος δεν κρίθηκε από τους εντυπωσιακά απρόσεκτους αστυνομικούς... ως άξιος μνείας. Και έτσι τον ξεπέρασαν γρήγορα...

«Το Βήμα της Κυριακής» αποκαλύπτει τον δικαστικό φάκελο με το αναφερόμενο φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ., όταν τουλάχιστον δέκα αστυνομικοί που ερεύνησαν το διαμέρισμα δεν πρόσεξαν ότι μέσα σε αυτό κρυβόταν για ώρες ένας κουκουλοφόρος ληστής. Πρόκειται για μια υπόθεση για την οποία ήδη διεξάγεται εσωτερική έρευνα στην ΕΛ.ΑΣ. και η οποία έχει προκαλέσει «σύγκρουση» υπηρεσιών και ίσως αλλάξει την επιχειρησιακή τακτική της. Επιπλέον έχει μοιραστεί και ερωτηματολόγιο με 26 ερωτήσεις για να το συμπληρώσουν οι αστυνομικοί. Ωστόσο οι καταθέσεις που αποκαλύπτονται δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για την περίεργη πληροφόρηση που πιθανόν είχαν οι ληστές.




Ο «Τόλης» και το 1.000.000

Η ληστεία στο διαμέρισμα στην οδό Θησέως 8 στο Παλαιό Φάληρο σημειώθηκε στις 3 Απριλίου 2017 και συμμετείχαν τέσσερα άτομα: ένας 41χρονος Μολδαβός (είχε κατηγορηθεί για διπλή δολοφονία το 2007 στην Καλλίπολη), που σκοτώθηκε πέφτοντας από μπαλκόνι στη διάρκεια της καταδίωξης, ένας 40χρονος ρωσικής καταγωγής, ένας 35χρονος από την Αρμενία και ο τέταρτος δράστης που κρύφτηκε στην ντουλάπα.

Αγνωστα στοιχεία για την προεργασία αυτής της πολυσυζητημένης ληστείας αλλά και τον λόγο που στοχεύθηκε το συγκεκριμένο διαμέρισμα κατέθεσε ο ποινικός από την Αρμενία. Δήλωσε ότι οργανωτής αυτής της επιδρομής ήταν ένας Αλβανός με το όνομα «Τόλης», 35 χρονών περίπου, τον οποίο είχε συναντήσει σε ένα μπαρ στην Καλλιθέα και μετά στις Τζιτζιφιές. Οπως καταθέτει, «ο Τόλης μού είπε για ένα σπίτι στο Φάληρο που έχει μέσα 1.000.000 ευρώ. Αυτό το ήξερε γιατί είχε φίλους που έκαναν παρέα με στενό συγγενή της γυναίκας που έμενε σε αυτό το σπίτι. Ακόμα μου είπε ότι τα άτομα που μένουν στο σπίτι εργάζονται τα πρωινά και το σπίτι είναι άδειο μετά τις οκτώ το πρωί».
Στη συνέχεια συμπληρώνει ότι βρέθηκαν με τους άλλους ληστές στον σταθμό του τραμ στο Φάληρο αλλά και στην είσοδο της πολυκατοικίας. Ισχυρίστηκε ότι συμμετείχε στη ληστεία διότι χρειαζόταν να πληρώνει 1.000 ευρώ μηνιαίως γιατί είχε πρόβλημα αλλεργίας.

Εντυπωσιακή είναι η κατάθεση της 67χρονης γυναίκας που διέμενε στο διαμέρισμα και η οποία περιέγραψε στην κατάθεσή της τη δραματική εμπειρία της. Οπως κατέθεσε, «ο ένας από τους τρεις δράστες μού έκλεινε το στόμα και τη μύτη, ο δεύτερος μου έσφιγγε τον λαιμό και ο τρίτος μού έδεσε τα χέρια και τα πόδια με πλαστικά tie wraps. Ο ένας φορούσε σκούρα ρούχα και κρατούσε πιστόλι, ο δεύτερος μια σιδερένια "μπετόβεργα" κι ο τρίτος μαχαίρι. Από αυτούς, δύο μιλούσαν σπαστά ελληνικά αλλά ο άλλος καθαρά. Δεν με ρωτούσαν πού είχα λεφτά, μόνο άνοιγαν τα συρτάρια και πετούσαν τα πάντα μέσα σε ένα δικό τους σακ βουαγιάζ μαύρο. Επειδή μου κρατούσαν κλειστό το στόμα και δεν μπορούσα να πάρω ανάσα και θα έσκαγα, αυτός ο άνδρας μού είπε ότι εάν δεν φωνάξω θα μου αφήσει ανοιχτό το στόμα, αλλιώς θα με χτυπούσε. Στη συνέχεια με ρώτησαν πού είχα το χρηματοκιβώτιο, και τους πήγα στο μπάνιο του υπνοδωματίου. Ελυσαν τα χέρια μου και με πήγαν να τους το ανοίξω. Εγώ προσπαθούσα αλλά δεν τα κατάφερνα λόγω της ταραχής μου, επειδή οι άνδρες με απειλούσαν για τη ζωή μου και έλεγαν ότι θα σκοτώσουν εμένα και τον γιο μου. Τελικά τους έδωσα ένα χαρτάκι που είχε τον συνδυασμό κι ένας από αυτούς το άνοιξε».

Η κατάθεση του γιου

Μια 55χρονη οικιακή βοηθός από τις Φιλιππίνες, την οποία επίσης ακινητοποίησαν οι δράστες, κατέθεσε ότι ο ένας από τους δράστες που μιλούσε καλά ελληνικά της είπε ότι ήταν αστυνομικός, ενώ ένας άλλος τη ρωτούσε επίμονα αν ο γιος της ιδιοκτήτριας του διαμερίσματος είναι στον ένατο όροφο και αν ξέρει τι ώρες έρχεται και φεύγει συνήθως. Ο 40χρονος γιος της 67χρονης, ο οποίος διέμενε σε δώμα (στον 9ο όροφο) στην ίδια πολυκατοικία, είδε αρχικά στο βίντεο - από εσωτερικό κύκλωμα - την επιδρομή των ληστών στο σπίτι της μητέρας του. Οπως καταθέτει, αμέσως κατευθύνθηκε στο κοντινό αστυνομικό τμήμα του Π. Φαλήρου για να ειδοποιήσει τους αστυνομικούς και ύστερα ξαναγύρισε στο διαμέρισμά του.

Ωστόσο εντυπωσιάζει η κατάθεσή του για το πώς βρήκε, το ίδιο βράδυ, τον ληστή της ντουλάπας. Οπως ανέφερε, «προσπαθούσαμε το βράδυ της ίδιας ημέρας με συγγενείς και οικογενειακούς φίλους μας να ηρεμήσουμε και να συζητήσουμε τι έγινε. Κάποια στιγμή λοιπόν γύρω στις 9 με 10 το βράδυ παρατηρήσαμε ότι μέσα σ' ένα δωμάτιο υπήρχε μια πολύ έντονη και άσχημη μυρωδιά. Το δωμάτιο αυτό χρησιμοποιείται σαν αποθήκη και γενικά είναι πολύ ακατάστατο. Εχει και μπαλκονόπορτα, την οποία ανοίξαμε για να αεριστεί μήπως φύγει η μυρωδιά. Ανοιξα και έκλεισα την μπαλκονόπορτα. Ομως δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε από πού ερχόταν η μυρωδιά αυτή. Κάποια στιγμή γύρω στις 11 άνοιξα την πόρτα της αποθήκης και είδα έναν άντρα να βγαίνει από εκεί μέσα, με κουκούλα full face. Από τον φόβο μου άρχισα να τρέχω προς το σαλόνι για να φύγω μακριά του και του είπα "ώπα, ρε φίλε". Οταν έφτασα στο σαλόνι, σήκωσα τα χέρια μου και του είπα "φύγε, φύγε". Πρέπει να είχε κρυφτεί σε μια ντουλάπα που είχε μπροστά της ένα τραπέζι, αφού έβγαλε τα ρούχα από μέσα».Η επόμενη μέρα

Στον δικαστικό φάκελο υπάρχει σειρά καταθέσεων αστυνομικών που δηλώνουν ότι έλεγξαν το εν λόγω διαμέρισμα «χωρίς να εντοπίσουμε κανένα άτομο και διασφαλίσαμε τον χώρο όπου προσήλθαν οι αρμόδιες υπηρεσίες». Ωστόσο στη δικογραφία περιλαμβάνεται επτασέλιδη έκθεση με καταγραφή όλων των ευρημάτων στο σπίτι από τις προαναφερόμενες υπηρεσίες.

Στο επίμαχο σημείο αναφέρεται η ύπαρξη της αποθήκης, στο δάπεδο της οποίας αναφέρεται «πλήθος ενδυμάτων». Οπως δηλαδή έλεγε και ο 40χρονος στην κατάθεσή του. Πουθενά όμως δεν διευκρινίζεται αν ο αστυνομικός πρόσεξε και αν... άνοιξε την περιβόητη πια ντουλάπα της αποθήκης, όπου κρυβόταν ο τέταρτος ληστής. Ωστόσο την επόμενη ημέρα που κατέφθασε εκ νέου η Σημανση, η ΕΛ.ΑΣ. ...ανακάλυψε και την άδεια πια ντουλάπα. Οπως σημειώνεται, «αριστερά της πόρτας της αποθήκης υπήρχε μια δίφυλλη ντουλάπα και μπροστά από αυτήν ένα τραπέζι. Στο κάτω δεξιά μέρος της βρέθηκαν κάποια ρούχα και υπολείμματα από περιττώματα». Η έρευνα για την εν λόγω υπόθεση είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ έχουν υποβληθεί ερωτήματα του τύπου «σε ποιον χρόνο ακριβώς και από ποιον ελήφθη απόφαση για την επαναφορά του χώρου στην προτέρα κατάσταση» και «θεωρείτε ότι υπήρξε έλλειμμα ή λανθασμένη αστυνομική τακτική τα οποία οδήγησαν στη γνωστή κατάληξη;». Επιπλέον εξετάζεται αν τηρήθηκε «ημερολόγιο δράσης» της ΕΛ.ΑΣ., από όπου έλειπε βεβαίως ο τελευταίος ληστής. Το όνομα πάντως του συγκεκριμένου κακοποιού είναι πια γνωστό στους αστυνομικούς.

ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ - Βασίλης Λαμπρόπουλος
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια