Όλα όσα μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου


Την κύρια αιτία θνησιμότητας αποτελεί η στεφανιαία νόσος και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας την ανάγκη αλλαγής του τρόπου ζωής.

Η δίαιτα παίζει σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων (έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, αιφνίδιος θάνατος, εγκεφαλικό επεισόδιο).

Για την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης αλλά και την αντιμετώπισή της είναι σημαντικό να αποφεύγεται η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών (ζωϊκά λίπη), τα οποία προκαλούν την αύξηση των λιπιδίων του αίματος που οδηγεί στη συνέχεια στην πρόκληση καρδιαγγειακής νόσου.

Από την άλλη πλευρά, είναι αποδεδειγμένο ότι η ελάττωση της LDL (κακή χοληστερίνη) και η αύξηση της HDL (καλή χοληστερίνη) μειώνουν τον αριθμό των θανάτων από στεφανιαία νόσο, τις μη θανατηφόρες επιπλοκές, καθώς και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Μελέτη που έγινε στη Γαλλία επιβεβαιώνει ότι η μεσογειακή διατροφή ελαττώνει τα καρδιακά επεισόδια. Στη Νότια Γαλλία (κοντά στη Μεσόγειο), όπου οι άνθρωποι ακολουθούν μεσογειακή διατροφή (πολλά φρούτα, λαχανικά, θαλασσινά, ελαιόλαδο) σημειώνονται λιγότεροι θάνατοι από καρδιακά επεισόδια σε σχέση με τη Βόρεια Γαλλία, όπου οι άνθρωποι ακολουθούν δυτική διατροφή.

Τι πρέπει να κάνετε στην καθημερινότητά σας για να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο:
 1. Ελάττωση των υδατανθράκων (ψωμί από άσπρο αλεύρι, άσπρο ρύζι, μακαρόνια, ζάχαρη, πατάτες).
 2. Κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων (φασόλια, πρωτεΐνες, ψωμί ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς).
 3. Αποφυγή του κόκκινου κρέατος (βοδινό, αρνί, χοιρινό) και προτίμηση του λευκού όπως κοτόπουλο, κουνέλι, γαλοπούλα.
 4. Ελεύθερες ποσότητες ελαιολάδου.
 5. Ελεύθερες ποσότητες φρούτων, λαχανικών, χορταρικών.
 6. Ψάρια όπως σολομός, γαύρος, σαρδέλες, σκουμπρί, κολιός, βακαλάος.
 7. Φασόλια.
 8. Μικρή κατανάλωση τροφών που περιέχουν ζάχαρη.
 9. Προσπάθεια να γίνει κάποιος χορτοφάγος.
 10. Άσκηση και ειδικά αεροβική (περπάτημα, Jogging, κολύμπι, κωπηλασία κ.α.), που βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία.
 11. Περπάτημα 30 λεπτών κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα, αποτελεί ίσως την αποτελεσματικότερη και εντελώς ανέξοδη άσκηση.

Η υπέρταση είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για αθηροσκληρωτική νόσο και κύρια αιτία πρόωρης νοσηρότητας και θνησιμότητας. Υπολογίζεται ότι ευθύνεται για το 6% των θανάτων παγκοσμίως, το 62% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και το 49% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου. Ένα δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως, δηλαδή το 20% του ενήλικου πληθυσμού, πάσχει από υπέρταση και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε 1,5 δισεκατομμύριο έως το 2025.


Πηγή: onmed.gr
_