Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γιάννης Κατσιαμάκας: Τί προβλέπεται για την παράλληλη επετηρίδα

Διαβάστε τί είπε ο πρόεδρος τής ΠΟΑΞΙΑ, Γιάννης Κατσιαμάκας, στο συνέδριο των Αξιωματικών Κεντρικής Μακεδονίας: Έρχομαι τώρα σε ένα άλλο θέμα, στην παράλληλη επετηρίδα και τη
βαθμολογική εξέλιξη των ανθυπαστυνόμων.
                Ως γνωστόν, περαίωσε τις εργασίες της η Επιτροπή που είχε συσταθεί στο Αρχηγείο στην οποία εκπροσωπούμαστε δι’  εμού και ήταν προσωπική μου επιλογή η συμμετοχή μου σε αυτή, διότι δεν ήθελα κάποιος άλλος συνάδελφος να επωμισθεί ενδεχόμενα μια όχι καλή εξέλιξη αλλά και για να έχω αυτοπροσώπως εικόνα ώστε να μπορώ και να σας ενημερώνω άμεσα αλλά και για να ενεργώ αδιαμεσολάβητα σε κρίσιμες συζητήσεις για το μέλλον των συναδέλφων μας.
                Πρέπει να ξέρετε ότι από τον περασμένο Ιούνιο, μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου, η Ομοσπονδία είχε έγκαιρα επισημάνει το πρόβλημα που θα προέκυπτε με τις αποστρατείες των συναδέλφων μας οι οποίοι οδηγούντο πρόωρα εκτός σώματος, όχι μόνο σε παραγωγική ηλικία αλλά και χωρίς να έχουν συμπληρώσει επαρκή συντάξιμα χρόνια. Η διαφορά πλέον της σύνταξης με τον εν ενεργεία μισθό είναι σχεδόν διπλάσια συν το γεγονός ότι η έκδοση μιας σύνταξης σήμερα απαιτεί δυο και τρία χρόνια στην αναμονή. Όλοι αντιλαμβανόμαστε έτσι πλέον την δυσχερή θέση στην οποία περιέρχεται κάποιος που ωθείται σε συνταξιοδότηση σε μια ηλικία που έχει και αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις. Όπως ανέφερα λοιπόν, έχοντας έγκαιρα επισημάνει το πρόβλημα, είχαμε καταθέσει σχετική πρόταση προς το Αρχηγείο, η οποία σας είχε γνωστοποιηθεί και είχε εγκριθεί και από το ΔΣ της ΠΟΑΞΙΑ. Είναι μια μελετημένη πρόταση που είχε προταθεί από ειδική ομάδα εργασίας που είχαμε συστήσει και που είχε λάβει υπόψη της και τα ισχύοντα στα άλλα ένστολα σώματα, προσαρμοσμένη φυσικά στις ιδιαιτερότητες και στα δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας. Το πόρισμα της Επιτροπής έχει ήδη συζητηθεί στην Επιτροπή του Επιτελικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου και εντός των προσεχών ημερών, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση του κ. Αρχηγού θα λάβει τη μορφή π.δ. σε δυο φάσεις. Θα προηγηθεί αυτό της παράλληλης επετηρίδας και της αλλαγής του εντύπου της αξιολόγησης και θα ακολουθήσει αυτό της προαγωγής των Ανθυπαστυνόμων. Τι περιλαμβάνουν αυτές οι διατάξεις με δυο λόγια.
                Κατ΄αρχήν, αυτό της παράλληλης επετηρίδας, έχει δυο σκέλη και προβλέπει δυο νέες καταστάσεις στα ισχύοντα στο σύστημα κρίσεων. Α)  της θεσμοθέτησης του μη προακτέου στο βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή ο οποίος θα παραμένει στην επετηρίδα παρότι θα προάγεται νεώτερός του και Β) της θεσμοθέτησης παράλληλης επετηρίδας (ΕΟΘ) για τους κρινόμενους ως ευδοκίμως τερματίσαντες και σε σύνολο 25% των υπαρχόντων οργανικών θέσεων των Αστυνομικών Διευθυντών. Προϋπόθεση για τις δυο αυτές περιπτώσεις θα είναι κάποιος να έχει λιγότερα από 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας και να το επιθυμεί ο ίδιος.
                Για το θέμα των ανθυπαστυνόμων και προκειμένου να εξορθολογιστεί ο αχταρμάς που προέκυψε από το νόμο 3686/2008, ως γνωστόν, η πρότασή μας η οποία βασίστηκε στο σχέδιο της επιτροπής που συστάθηκε για το λόγο αυτό, και η οποία κατατέθηκε από κοινού με την ΠΟΑΣΥ στο Αρχηγείο, προβλέπει την προαγωγή τους στο βαθμό του Υπαστυνόμου Β΄ ύστερα από εννέα χρόνια στον κατεχόμενο βαθμό και την περαιτέρω προαγωγή στο βαθμό του Αστυνόμου Β’ σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ισχύον π.δ. για τους αξιωματικούς της ΣΑΕΑ και του ΤΕΜΑ. Θέλω να επισημάνω εδώ ότι στην διαταγή του Αρχηγείου δεν προβλέπεται το θέμα αυτό, αλλά εισήχθη ύστερα από το αίτημα των Ομοσπονδιών και η συζήτηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, κάτι που πιστεύω ότι θα κλείσει σήμερα κατά την απογευματινή μας συνεδρίαση».
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια