Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σας αρέσει να βουτάτε το ψωμί στο λάδι της σαλάτας; Οι κίνδυνοι που μπορεί να κρύβει αυτή σας η συνήθεια


Στην Ελλάδα είμαστε και σχεδόν όλοι έχουμε τη συνήθεια, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, να βουτάμε μπουκίτσες ψωμιού στο λάδι της σαλάτας.

Ωστόσο, η τακτική αυτή μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να κρύβει κινδύνους, προειδοποιεί ένας ειδικός από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Οι κίνδυνοι εγείρονται όταν τρώει κάποιος τη μισή μπουκιά και ξαναβουτάει την υπόλοιπη στο λάδι (ή στο ντιπ ή σε οποιαδήποτε σάλτσα), παρότι δεν τρώει μόνος του αλλά παρακάθεται σε γεύμα με συγγενείς, φίλους, γνωστούς ή/και αγνώστους όπως συμβαίνει λ.χ. σε ένα πάρτι.

Η… επανάληψη αυτή έχει ως συνέπεια να μεταφέρονται βακτήρια από το στόμα του στο λάδι και στη συνέχεια να βρίσκουν το δρόμο προς το στόμα των συνδαιτυμόνων του.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο ιατρικό blog του Χάρβαρντ, ο δρ Ρόμπερτ Σμέρλινγκ, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο και επικεφαλής του Τμήματος Ρευματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess, αναφέρει μία παλαιότερη μελέτη στην οποία είχαν αναλυθεί τα βακτήρια σε κριτσίνια πριν και μετά από διπλό βούτηγμα σε ντιπ. Η μόλυνση του ντιπ αυξανόταν κατ’ αναλογία με τις επαναλήψεις, με τρεις έως έξι εμβαπτίσεις της μασημένης μπουκιάς να οδηγούν στη μεταφορά σχεδόν 10.000 βακτηρίων στη σάλτσα.

Επιπλέον, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κλίμσον της Νότιας Καρολίνας που πραγματοποίησαν τη μελέτη υπολόγισαν ότι σε ένα αληθινό πάρτι, κάθε επανάληψη θα οδηγούσε στη μεταφορά 50-100 βακτηρίων από άτομο σε άτομο ανά μπουκιά. Μάλιστα η μεταφορά των μικροβίων είναι πιο εύκολη στις σάλτσες παρά στα ντιπ τυριού ή σοκολάτας, πρόσθεσαν οι ερευνητές. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι οι σάλτσες είναι πιο υδαρείς και σταλάζουν περισσότερο από τη μπουκιά του ψωμιού ή από το κράκερ πίσω στο μπωλ, μεταφέροντας μαζί τους τα μικρόβια του στόματος που έχουν απομείνει από το πρώτο δάγκωμα.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «τα άτομα που μοιράζονται τα ντιπ μπορεί άθελά τους να μεταδίδουν παθογόνους παράγοντες στους συνδαιτυμόνες τους» έγραψαν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Ασφάλειας των Τροφίμων» (JFS).

Οι επιστήμονες λένε ότι το ανθρώπινο στόμα φιλοξενεί έως και 1.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται στελέχη που μπορεί να προκαλέσουν απειλητικές λοιμώξεις. Ποια είναι, λοιπόν, η λύση; Όταν θέλετε να κάνετε διπλή… βουτιά, γυρίστε τη μπουκιά σας από την πλευρά που δεν έχετε δαγκώσει, συνιστά ο δρ Σμέρλινγκ.


Πηγή: tanea.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια