Θέλεις να γίνεις πατέρας; Δες τι ώρα πρέπει να κοιμάσαι και πόσο!


Η ανδρική υπογονιμότητα αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για τους άνδρες που παρουσιάζει αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια.

Η παχυσαρκία και η σωματική αδράνεια έχουν συχνά κατηγορηθεί, κι όχι άδικα, ότι αποτελούν αιτίες εμφάνισης υπογονιμότητας στους άνδρες, αλλά δεν είναι οι μοναδικοί λόγοι.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Harbin στην Κίνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ώρα που πηγαίνει ένας άνδρας για ύπνο, αλλά και η διάρκεια του ύπνου του είναι καθοριστικής σημασίας για το αν θα γίνει πατέρας.

Οι ερευνητές εξέτασαν τον ύπνο 981 υγιών ανδρών οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: αυτούς που πήγαιναν για ύπνο μεταξύ 20:00 και 22:00, αυτούς που πήγαιναν για ύπνο μεταξύ 22:00 και 00:00 και όσους κοιμούνταν μετά τα μεσάνυχτα. Έλαβαν επίσης οδηγίες να χρησιμοποιούν ξυπνητήρι, ώστε να κοιμούνται 6 ώρες ή λιγότερο, 7-8 ώρες ή πάνω από 9 ώρες.

Οι ερευνητές λάμβαναν τακτικά δείγματα σπέρματος για να ελέγξουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, το σχήμα τους και την κινητικότητά τους.

Το συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι οι άνδρες που πήγαιναν για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα είχαν μικρότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και αυτά πέθαιναν πολύ νωρίτερα από ό,τι τα σπερματοζωάρια των ανδρών των άλλων ομάδων.


Ακόμη χειρότερες ήταν οι διαπιστώσεις για όσους κοιμούνταν λιγότερες από 6 ώρες ή παρέμεναν στο κρεβάτι για περισσότερες από 9 ώρες.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το να πηγαίνει κάποιος αργά για ύπνο ή να μην ξεκουράζεται επαρκώς αυξάνει τα επίπεδα μια πρωτεΐνης που παράγει το ανοσοποιητικό και καταστρέφει το υγιές σπέρμα.

Την καλύτερη κινητικότητα σπέρματος φάνηκε ότι έχουν οι άνδρες οι οποίοι κοιμούνται μεταξύ 20:00 και 22:00.

Παλαιότερη μελέτη που έγινε το 2013 στη Δανία, έδειξε ότι οι άνδρες που κοιμούνταν ένα 6ωρο είχαν κατά 25% μικρότερο αριθμό σπερματοζωαρίων από τους άνδρες που κοιμούνταν 8 ώρες. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η έλλειψη ύπνου προκαλεί συρρίκνωση των όρχεων.

Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Medical Science Monitor.


Πηγή: onmed.gr
_