Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

H Ιστορία των Μοναχών που Καταδικάστηκαν για Επεισόδια με Μολότοφ (video)

Οι δικαστές του Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης που ανέβηκαν στην έδρα δεν είχαν μπροστά τους έναν συνηθισμένο φάκελο δικογραφίας.

Στα δικαστικά έγγραφα που κρατούσαν, δεν περιγραφόταν η δράση χούλιγκαν, αλλά μοναχών του Αγίου Όρους, οι οποίοι κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν βόμβες μολότοφ κατά τη διάρκεια σοβαρών επεισοδίων στο «Περιβόλι της Παναγιάς». Αυτό φέρεται να συνέβη τον Ιούλιο του 2013 όταν μοναχοί της «παλιάς» αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου επιτέθηκαν σε δικαστικούς επιμελητές, που είχαν προσπαθήσει να εκκενώσουν το αντιπροσωπείο (κονάκι) του μοναστηριού στις Καρυές.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που σημειώνονταν έκτροπα με επίκεντρο την Εσφιγμένου. Οι μοναχοί που εγκαταβιούν σε αυτή, χαρακτηρίζονται ως «παρτιζάνοι του Αγίου Όρους», καθώς δεν αναγνωρίζουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως πνευματικό ηγέτη της μοναστικής πολιτείας – όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα 19 μοναστήρια του Άθω. Η «ιερή κόντρα» κρατά από το 1972 και αφορμή ήταν η συνάντηση του τότε Πατριάρχη Αθηναγόρα με τον Πάπα της Ρώμης, η οποία θεωρήθηκε ως «θρησκευτική προδοσία». Οι ζηλωτές μοναχοί της Εσφιγμένου έπαψαν να μνημονεύουν τον Πατριάρχη στις δοξολογίες τους και κλείστηκαν στο μοναστήρι, το οποίο απειλούν να ανατινάξουν σε περίπτωση αστυνομικής επέμβασης, γράφοντας σε μαύρα λάβαρα το σύνθημα «Ορθοδοξία ή Θάνατος». 
Το 2002 η Ιερά Επιστασία, το διοικητικό όργανο των μοναχών στον Άθω, κήρυξε «παράνομη» και «σχισματική» την παλιά αδελφότητα, απέκλεισε τους μοναχούς της από τη χρηματοδότηση που λαμβάνουν τα μοναστήρια – κρατική και ευρωπαϊκή- για έργα συντήρησης κειμηλίων και όρισε νέα αδελφότητα της Εσφιγμένου, που αναγκαστικά μονάζει στις Καρυές. Η απόφαση επικυρώθηκε από το ΣτΕ το 2005, ενώ παράλληλα διατάχθηκε η αποβολή της παλιάς αδελφότητας από το μοναστήρι, κάτι που ωστόσο δεν επιχειρήθηκε ποτέ μέχρι σήμερα.
Η κρίση σοβεί όλα αυτά χρόνια, μάλιστα σε ένα από τα πολλά επεισόδια της διαμάχης, τα μέλη της «νέας» Εσφιγμένου είχαν καταθέσει αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας αποζημίωση ύψους 3,3 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη, τα οποία, όπως υποστηρίζουν, προέκυψαν από την πολυετή κατάληψη του μοναστηριού. Τα διαφυγόντα κέρδη, λένε, αφορούν την εκμετάλλευση της δασικής έκτασης που ανήκει στη Μονή, την καλλιέργεια των αμπελώνων της, καθώς και τα έξοδα που έκαναν για να κατασκευαστεί το κονάκι στις Καρυές, όπου διαμένουν αναγκαστικά τα τελευταία χρόνια.

VICE Video: Οι «Αντάρτες» του Αγίου Όρους

Αντίθετα με το μοναστήρι, προσπάθεια εκκένωσης επιχειρήθηκε στο αντιπροσωπείο της Εσφιγμένου στις Καρυές δύο φορές. Την πρώτη, το 2006, σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια και τραυματισμοί μεταξύ των μελών της παλιάς και της νέας αδελφότητας. Τη δεύτερη φορά, τον Ιούλιο του 2013, στο αντιπροσωπείο κατέφθασαν δικαστικοί επιμελητές, ισχυρή αστυνομική δύναμη κι ένας εκσκαφέας για να σπάσει την πόρτα. Οι μοναχοί αντιστάθηκαν σθεναρά, πετώντας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τρεις αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ εναντίον του χειριστή του μηχανήματος. Οι ζηλωτές από την πλευρά τους αρνήθηκαν ότι εκσφενδόνισαν μολότοφ , λέγοντας ότι έριξαν «απλώς ένα στουπί για να σταματήσει το μηχάνημα, τίποτα άλλο». Λίγες ώρες αργότερα το εκκλησιαστικό σάιτ romfaia.gr δημοσίευσε φωτογραφίες, στις οποίες ένας μοναχός φαίνεται να κρατά αναμμένη μολότοφ στο παράθυρο του υπό εκκένωση κτιρίου. «Είναι φωτο-μοντάζ», απάντησαν οι σκληροπυρηνικοί μοναχοί. Υπό τον φόβο γενίκευσης των επεισοδίων, η επιχείρηση ματαιώθηκε, ωστόσο ο τότε εισαγγελέας Θεσσαλονίκης ζήτησε τη σύλληψη των πρωταγωνιστών.
Η υπόθεση έφθασε στο δικαστήριο τον περασμένο Ιανουάριο. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης έκρινε ένοχο για κατοχή και χρήση εκρηκτικών, έκρηξη και εμπρησμό τον μοναχό Αντύπα, που φαίνεται στις φωτογραφίες να κρατά τη μολότοφ, κι επίσης για ηθική αυτουργία στα επεισόδια τον ηγούμενο Μεθόδιο - οι ίδιοι δεν είχαν παραστεί στη δίκη. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 20 ετών στον καθένα κι επίσης αποφάσισε να μη χορηγήσει ανασταλτικό χαρακτήρα στις εφέσεις τους. Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη φυλακή. 

Φωτογραφία: Δημήτρης Ραπακούσης/Τρομακτικές Εικόνες από τη Συγκέντρωση Μοναχών στο Κέντρο της Αθήνας
Εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης, τα οποία όμως δεν εκτελέστηκαν, ενώ εκτιμάται ότι οι δύο μοναχοί παρέμειναν όλο αυτό το διάστημα ταμπουρωμένοι στο μοναστήρι. Την ίδια στιγμή, στο κέντρο της Αθήνας σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές της Εσφιγμένου και ακραία στοιχεία διαδήλωναν κατά της δικαστικής απόφασης. Στην Αστυνομία πάντως δεν δόθηκε ποτέ εντολή επέμβασης. Εκτός από τον φόβο σθεναρής αντίσταση– στο μοναστήρι είχαν σπεύσει και οπαδοί της Εσφιγμένου – ελήφθη υπόψη το ενδεχόμενο γενίκευσης των επεισοδίων και η κακή εικόνα που θα έβγαινε προς τα έξω για τη μοναστική κοινότητα του Άθω σε περίπτωση συμπλοκών και επέμβασης ειδικών δυνάμεων στον ευαίσθητο θρησκευτικά χώρο με τον υψηλό συμβολισμό. 
Ωστόσο, οι δύο μοναχοί παρέμεναν καταζητούμενοι για επεισόδια με μολότοφ. Τέλος στο «ιερό και δικαστικό αδιέξοδο» έδωσε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης. Το δικαστήριο, με σύνθεση τακτικών δικαστών, αποφάσισε να αναστείλει υπό όρους την εκτέλεση τη 20ετούς κάθειρξης μέχρι να δικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό. 
Οι όροι που επιβλήθηκαν στους Μεθόδιο και Αντύπα αφορούν την καταβολή εγγυοδοσίας ύψους 5.000 ευρώ, την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την αυτοπρόσωπη εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα των Καρυών, μία φορά τον μήνα. Κατά την εκδίκαση της αίτησης αναστολής, οι δικηγόροι τους ισχυρίστηκαν ότι οι μοναχοί «δεν είναι ύποπτοι φυγής ούτε επικίνδυνοι να τελέσουν παρόμοια αδικήματα». 
Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να γίνει δεκτή η αίτηση, πρόταση με την οποία συντάχθηκε το δικαστήριο.
vice.com/gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια