Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποιοι οι κίνδυνοι της αναισθησίας;


Η αναισθησία ενέχει πάρα πολλούς κινδύνους που αντισταθμίζονται από τα ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη της για την υγεία μας.

Ο σημαντικότερος από αυτούς τους κινδύνους, ακόμη και στην τοπική αναισθησία είναι η αλλεργική αντίδραση.

Επιπλέον, η αναισθησία, είναι επί της ουσίας η έκθεση του σώματος σε ελεγχόμενα επίπεδα τοξικών χημικών ουσιών, προκειμένου να σταματήσει ο πόνος, είτε προσωρινά, είτε για να προκαλέσει μια ημι-συνειδητή ή ασυνείδητη κατάσταση. Παρά τους κινδύνους της αναισθησίας, η ανακούφιση από τον πόνο ή από καταστάσεις που απειλούν τη ζωή ή την ποιότητα της ζωής, αξίζουν τελικά το ρίσκο.

Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι που διαχειρίζονται την αναισθησία, είναι ειδικά εκπαιδευμένοι αναισθησιολόγοι, οι επιπλοκές που σχετίζονται με την αναισθησία έχουν μειωθεί σημαντικά. Ειδικότερα, οι μετρήσεις της χημείας και των λειτουργιών του σώματος κατά τη διάρκεια χορήγησης της αναισθησίας έχουν γίνει ιδιαίτερα ακριβείς. Έτσι, εάν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα κατά τη χορήγηση ενός φαρμάκου, αντιμετωπίζεται συνήθως άμεσα.

Τα προβλήματα είναι περισσότερο πιθανό να προκύψουν όταν ένα πρόσωπο που δεν είναι εκπαιδευμένος αναισθησιολόγος, κληθεί να διαχειριστεί την αναισθησία. Σε γενικές γραμμές είναι καλύτερα να ζητήσετε να τη χειριστεί αναισθησιολόγος, παρά ένας γιατρός άλλης ειδικότητας που είναι αμφίβολες οι γνώσεις του στην αναισθησιολογία. Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολίες όταν επιχειρούν να κάνουν μια πλαστική χειρουργική επέμβαση και προσπαθούν να περικόψουν ό,τι μπορούν από το κόστος. Ένας γιατρός που εκτελεί μια χειρουργική επέμβαση στο «πίσω δωμάτιο» δεν μπορεί να έχει την εμπειρία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν κατά τη διάρκεια της αναισθησίας.

Ορισμένα στοιχεία σχετικά με τους κινδύνους της αναισθησίας είναι ήδη γνωστά. Σε γενικές γραμμές, εκείνοι που είναι πολύ άρρωστοι, πολύ νέοι ή πολύ μεγάλοι σε ηλικία, έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου που να σχετίζεται με την αναισθησία, ως αποτέλεσμα της γενικής αναισθησίας, που προκαλεί απώλεια των αισθήσεων. Επιπλέον, ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να αυξήσουν τους κινδύνους της αναισθησίας. Εκείνοι που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλική βλάβη ή δυσλειτουργία του ήπατος, μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης από εκείνους που είναι υγιείς.

Ο πιο συχνός κίνδυνος της αναισθησίας είναι η αλλεργική αντίδραση σε ένα από τα φάρμακα που θα χρησιμοποιηθούν. Αυτό πάλι επειδή ακριβώς είναι αναμενόμενο, αντιμετωπίζεται άμεσα, δεδομένου ότι οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται σε γενική αναισθησία, παρακολουθούνται συνεχώς. Όσοι έχουν μια αλλεργική αντίδραση σε ένα τοπικό αναισθητικό, είναι πιθανό να αντιδράσουν αμέσως. Οι οδοντίατροι και οι γιατροί που χρησιμοποιούν τοπικά αναισθητικά, έχουν προμήθειες έκτακτης ανάγκης σε ετοιμότητα σε περίπτωση εμφάνισης αλλεργικής αντίδρασης.


Κίνδυνοι από αναισθησία έχουν επίσης σημειωθεί σε αγέννητα παιδιά, όταν οι μητέρες υποβάλλονταν σε αναισθησία, κατά τη διάρκεια του τοκετού, ωστόσο αυτό είναι πια σπάνια περίπτωση τώρα, ακόμα και κατά τη διάρκεια καισαρικής τομής. Αντί γι’ αυτό στις γυναίκες που πρόκειται να γεννήσουν με καισαρική τομή, συνήθως γίνεται επισκληρίδιος, που εμποδίζει την αίσθηση από την κοιλιά προς τα κάτω και κάτι τέτοιο ελαχιστοποιεί την έκθεση του μωρού σε αναισθησία.

Μελέτες σε ποντίκια έδειξαν πως τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν για γενική αναισθησία εγκεφάλου μπορούσαν να σκοτώσουν τα τρωκτικά που βρίσκονταν πάνω στην ανάπτυξη. Αν και αυτές οι μελέτες θα πρέπει να γίνουν και πάνω σε ανθρώπινους πληθυσμούς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, κάποιοι ερευνητές υποθέτουν πως οι κίνδυνοι της αναισθησίας σε παιδιά μπορεί να είναι μεγαλύτεροι απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί μέχρι σήμερα. Κι εδώ ο λόγος δεν είναι ο κίνδυνος θανάτου, αλλά και οι παρεμβάσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, ίσως και προβλήματα μνήμης μακροπρόθεσμα ή αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες.


Ένας πιθανός κίνδυνος, επίσης, από την αναισθησία, αφορά και τον εγκέφαλο υγιών ενηλίκων. Θα μπορούσε η αναισθησία να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη που να είναι τόσο σημαντική ώστε να επηρεάσει τη μνήμη ή να επιταχύνει ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ; Αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να αποδειχθούν και δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που να μπορούν να αξιολογήσουν τελικά τον κίνδυνο. Και πάλι, ωστόσο, τα οφέλη της χειρουργικής επέμβασης υπερτερούν γενικά των πιθανών κινδύνων αναισθησίας.

Αυτή είναι κυρίως η περίπτωση που αφορά τα παιδιά. Λίγα παιδιά έχουν την ευχέρεια να έχουν την επιλογή χειρουργικής ή μη χειρουργικής επέμβασης. Συχνά η επέμβαση είναι αναγκαία για να λύσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Συχνά ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο την αναισθησία, αλλά την επέμβαση εν γένει. Ενώ καμία χειρουργική επέμβαση, οποιουδήποτε είδους δεν είναι χωρίς κινδύνους, ένα μέρος απ’ αυτούς μπορεί κάλλιστα να αποδοθεί στην αναισθησία.


Πηγή: medinova.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια