Στη Βουλή δικογραφία για παράνομη χρηματοδότηση ΜΚΟ και ΑΕ

Στη Βουλή διαβίβασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής δικογραφία που αφορά σε παράνομες χρηματοδοτήσεις πέντε Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών και Ανωνύμων Εταιρειών που
ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο με πάνω από 6,3 εκατομμύρια ευρώ.
Οι χρηματοδοτήσεις φέρονται να υπογράφηκαν την περίοδο 2001-2003 όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Γ.Παπανδρέου και υφυπουργός ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Έτσι ο κ. Στ. Κοντονής διαβίβασε σήμερα στη Βουλή τη σχετική δικογραφία προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των δυο πολιτικών προσώπων που φέρονται να συνήργησαν σε παράνομη χρηματοδότηση Νομικών Προσώπων (ΜΚΟ και ΑΕ) από το Υπουργείο Εξωτερικών. Η περίοδος που αναζητούνται πολιτικές ευθύνες για τα πολιτικά πρόσωπα είναι από το 2001 έως το 2003 , καθώς τότε υπογράφηκαν οι σχετικές αποφάσεις , ενώ για τα μη πολιτικά πρόσωπα από το 2001 έως το 2008 καθώς οι καταβολές απλώθηκαν σε βάθος χρόνου.
Η δικογραφία ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου από την Εισαγγελία κατά της διαφθοράς και διαβιβάστηκε την ίδια ημέρα στον Άρειο Πάγο.
Οι αξιόποινες πράξεις που αναφέρονται είναι «απιστία στην υπηρεσία κατά μόνας και κατά συναυτουργία σε συνδυασμό με τις νόμο περί καταχραστών δημοσίου», καθώς και «ηθική αυτουργία στην πράξη κατά συρροή και κατ εξακολούθηση».
Όσον αφορά στα μη πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ αυτών είναι ο γνωστός από την εμπλοκή του και σε άλλες σχετικές δικογραφίες Αλεξ. Ρόντος, πρώην γενικός διευθυντής Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας ( ΥΔΑΣ) , Νικ. Μπάζας πρώην διευθυντής της διευθύνσεως αναπτυξιακής πολιτικής και Γ.Φιλιππέος υπάλληλος της ίδιας υπηρεσίας.
Για ηθική αυτουργία διώκονται οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ και των ΑΕ και συγκεκριμένα των :
-Αστική ΜΗ Κερδοσκοπική Εταιρία/ΜΚΟ Ακαδημία Τηλεπικοινωνιών Νοτιοανατολικής Ευρώπης
-Ινστιτούτο Μελετών, ερευνών , τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής χωρών ΝΑ Ευρώπης ΑΕ
-Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο ΑΕ
-Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης ΑΕ
-Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρία επιχειρηματικό γραφείο Οικονομικής Συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη.
Πηγή: Enikos.gr
_