Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο απολογισμός της επίσκεψης Τόσκα στη Σερβία (φωτογραφίες)

Διήμερη επίσκεψη στο Βελιγράδι πραγματοποίησε στις 18 και 19 Απριλίου 2007 ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.
Στη διάρκεια της επίσκεψης συναντήθηκε και είχε διμερείς συνομιλίες σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας Nebojsa Stefanovic . Επίσης, επισκέφθηκε τον πύργο Νεμπόισα, τόπο κράτησης και εκτέλεσης του Ρήγα Φεραίου, ενώ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο με τον αδριάντα του Νεομάρτυρα, σε κεντρική πλατεία του Βελιγραδίου.
Σε κοινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες στην έδρα της σερβικής κυβέρνησης, οι δύο υπουργοί διεμήνυσαν ότι τα υπουργεία Εσωτερικών της Ελλάδας και της Σερβίας θα επιδιώξουν το επόμενο διάστημα να εντείνουν τη συνεργασία στους τομείς της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και άλλων μορφών εγκλήματος, καθώς και της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης. Τα αποτελέσματα των σχετικών ενεργειών, προβλέπεται να παρουσιαστούν μετά τη συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Ο κ. Stefanovic ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη θέση αρχών της να μην αναγνωρίσει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσόβου και για το σεβασμό της στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας. Επεσήμανε ότι με τον κ. Τόσκα συζήτησε επίσης τα περαιτέρω βήματα στην πορεία της Σερβίας προς την ΕΕ, για την οποία η Σερβία έχει τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας. Προσέθεσε ότι θέμα συζήτησης ήταν και η συνεργασία στον τομέα των φυσικών καταστροφών, κάτι που αποτελεί κοινό πρόβλημα και όπου μόνο μια άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση μπορεί να εγγυηθεί τη διάσωση των ανθρώπων. Τόνισε δε ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για αρκετές συγκεκριμένες συμφωνίες» και ότι «στην κοινή συνεδρίαση των δύο κυβερνήσεων φέτος στην Ελλάδα, θα παρουσιαστούν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί».
Ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι στη συνάντηση έγινε λόγος για την κατάσταση στην περιοχή, συζητήθηκαν οι κίνδυνοι και οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, ενώ έγινε μνεία και στην αναβάθμιση της συνεργασίας στον τομέα των αστυνομικών, πυροσβεστικών υπηρεσιών και άλλων δυνάμεων που διαθέτουν τα υπουργεία Εσωτερικών. Τόνισε ότι η Σερβία είναι φίλη χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις, ότι και οι δύο χώρες αποτελούν πυλώνες σταθερότητας σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αστάθεια και στο οποίο συνεχώς εμφανίζονται απειλές και κίνδυνοι, ενώ υπογράμμισε ότι «το καθήκον όλων μας είναι να εργαστούμε για τη βελτίωση της κατάστασης προς όφελος των πολιτών μας».
Ακολουθεί απομαγνητοφωνημένο κείμενο των δηλώσεων του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη:
“Με μεγάλη χαρά συνάντησα σήμερα τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβίας και υπουργό Εσωτερικών με τον οποίο συζητήσαμε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Συζητήσαμε την κατάσταση στην περιοχή μας, περιγράψαμε τους κινδύνους και τις απειλές και προσπαθήσαμε να βρούμε τόπους κοινής συνεργασίας σε θέματα που αφορούν στην αστυνομία, στην πυροσβεστική και τις άλλες δυνάμεις των υπουργείων Εσωτερικών με τις οποίες μπορούν να υπάρξουν κοινές συνεργασίες.
Η Σερβία είναι μια φίλη χώρα με την οποία υπάρχουν παραδοσιακοί δεσμοί, ιστορικοί, πολιτιστικοί. Μόνο κοινά σημεία υπάρχουν μεταξύ Ελλάδος και Σερβίας. Οι δύο χώρες είναι πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή, σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν είναι απόλυτα σταθερό και στο οποίο εμφανίζονται συνεχώς καινούργιες απειλές και κίνδυνοι. Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι να συμβάλουμε στη σταθερότητα του περιβάλλοντος και στη βελτίωση των συνθηκών των πολιτών μας. Συμφωνήσαμε, λοιπόν, όπως προανέφερε και ο συνάδελφός μου υπουργός, να εντείνουμε τις συνεργασίες μεταξύ των αστυνομιών για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών και του κοινού εγκλήματος, γιατί δυστυχώς το κοινό έγκλημα δεν γνωρίζει σύνορα, μπορεί να έρθει από πολύ μακριά και να προκαλέσει μεγάλο κακό στη ζωή των πολιτών μας. Συνεννοηθήκαμε και συμφωνήσαμε να υπάρχει συνεχής πληροφόρηση και συνεργασία στα θέματα που έχουν σχέση με το προσφυγικό/μεταναστευτικό, να εντείνουμε τη συνεργασία στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, γιατί δυστυχώς στην περιοχή μας έχουμε και δασικές πυρκαγιές και σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές, οι οποίες μάλιστα εντείνονται με τις αλλαγές των κλιματικών συνθηκών. Αυτές οι προσπάθειες θα ενταθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και θα επιβεβαιωθούν στη συνάντηση μεταξύ των Π/Θ των δύο χωρών που θα γίνει σύντομα.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και τους υπόλοιπους που ενεπλάκησαν στην επίσκεψη για τη φιλοξενία, πάντα υπάρχει καλή φιλοξενία εκ μέρους του σερβικού λαού, για την καλή συνεργασία που έχουμε και ακόμη καλύτερη συνεργασία που θα έχουμε στο μέλλον”.


_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια