Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τι θα σας συμβεί αν κόψετε το αλκοόλ;


Συνηθίζετε να πίνετε ένα ποτηράκι αλκοόλ μαζί με το φαγητό ή το βραδινό; Μήπως τελευταία έχετε παρατηρήσει ότι το ένα ποτηράκι έγιναν δύο, τρία ή και τέσσερα;

Μήπως βγαίνετε έξω και όταν γυρνάτε σπίτι τα πάντα «γυρίζουν» γύρω σας; Και αυτό δεν συμβαίνει τόσο σπάνια, όσο θα θέλατε;

Είτε θέλετε να κάνετε αποτοξίνωση, είτε να προλάβετε κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα, υπάρχουν μεγάλα οφέλη στο να κόψετε το αλκοόλ, ακόμα και για δύο εβδομάδες. Ας ρίξουμε μια ματιά στα άμεσα, αλλά και τα μακροπρόθεσμα οφέλη που βλέπουμε όταν σταματάμε να πίνουμε αλκοόλ.

Κοιμόμαστε καλύτερα

Μια πρόσφατη μελέτη ανακάλυψε πως το αλκοόλ πριν τον ύπνο αυξάνει τα άλφα εγκεφαλικά κύματα, μια δραστηριότητα που συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν είμαστε ξύπνιοι, αλλά χαλαρώνουμε. Το αποτέλεσμα αυτού είναι πως ο ύπνος μας είναι ταραγμένος. Λίγο αλκοόλ μπορεί να μας βοηθήσει να αποκοιμηθούμε ευκολότερα, προκαλεί όμως μεγάλο κακό στην ποιότητα του ύπνου μετά από λίγη ώρα. Συνεπώς, κόβοντας το αλκοόλ, ο ύπνος μας θα μας ξεκουράζει καλύτερα, επιτρέποντάς μας να λειτουργούμε πιο σωστά την επόμενη μέρα.

Τρώμε λιγότερο

Μελέτες έχουν αποδείξει πως το αλκοόλ είναι από τους μεγαλύτερους παράγοντες στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού. Αυτό οφείλεται στο ότι το αλκοόλ εντείνει τις αισθήσεις μας. Ακόμα και σε κατάσταση ελαφριάς μέθης, η μυρωδιά του φαγητού μάς φαίνεται όλο και πιο έντονη και μπορεί να καταναλώσουμε μέχρι και 30% περισσότερο.

Μπορεί να έχουμε ανάγκη για ζάχαρη

Η ζάχαρη αυξάνει την παραγωγή ντοπαμίνης, της ορμόνης της «επιβράβευσης», η οποία δημιουργεί αισθήματα ευχαρίστησης. Το ίδιο πράγμα κάνει και το αλκοόλ. Συνεπώς, είναι πολύ πιθανό μόλις κόψουμε μία ουσία που μας προσφέρει αυτά τα… χαρούμενα χημικά, να θέλουμε να την αντικαταστήσουμε με κάτι άλλο. Μην σας εκπλήξει αν ξαφνικά νιώσετε την ανάγκη να φάτε κάτι γλυκό.

Θα χάσουμε κιλά

Το αλκοόλ καταφέρνει με ύπουλο τρόπο να αυξάνει τις θερμίδες που λαμβάνουμε καθημερινά. Μία μαργαρίτα, για παράδειγμα, περιέχει 300 θερμίδες ή και περισσότερες. Και οι πιο πολλές προέρχονται από ζάχαρη. Μερικά ακόμα πιο σύνθετα (και, δυστυχώς, νόστιμα) κοκτέιλ μπορούν να περιέχουν μέχρι και σχεδόν 500 θερμίδες! Βγάλτε αυτές τις περιττές θερμίδες από τη διατροφή σας -χωρίς να τις αντικαταστήσετε με επιδόρπια- και θα δείτε σύντομα τα θετικά αποτελέσματα.

Θα έχουμε καθαρό δέρμα

Μέσα σε λίγες μέρες, θα νιώθετε το δέρμα σας πιο ενυδατωμένο… και θα είναι. Το αλκοόλ είναι διουρητικό, δηλαδή προκαλεί περισσότερη ούρηση, που με τη σειρά της μας αφυδατώνει. Το αλκοόλ, επίσης, ελαττώνει την παραγωγή της αντιδιουρητικής ορμόνης, η οποία βοηθά το σώμα να απορροφά περισσότερο νερό. Τέλος, αν σταματήσουμε να καταναλώνουμε αλκοόλ, δερματικές παθήσεις όπως η πιτυρίδα και το έκζεμα μπορεί να βελτιωθούν.

Ο κίνδυνος για καρκίνο ανεβαίνει, αλλά ο κίνδυνος καρδιοπάθειας μπορεί να αυξηθεί

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, η κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος, του ήπατος, του μαστού, του παχέος εντέρου και του ορθού. Όσο περισσότερο πίνουμε, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες. Από την άλλη πλευρά, πολλές έρευνες έχουν δείξει πως η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.


Πηγή: iatronet.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια