Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ξυπνάτε με πονοκέφαλο μέσα στη νύχτα; Δείτε τι μπορεί να φταίει


Ξυπνάτε πολλές φορές τη νύχτα εξαιτίας ενός πονοκέφαλου;

Οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν έναν τέτοιο πονοκέφαλο είναι διάφορες και καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό, ο οποίος, αφού πάρει το ιστορικό σας και μετά από μια σχολαστική κλινική εξέταση, μπορεί να σας παραπέμψει να κάνετε μερικές συμπληρωματικές εξετάσεις.

Εάν διαπιστώσει ανωμαλίες στη νευρολογική εξέταση πιθανόν να σας ζητήσει να κάνετε αξονική ή μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου. Όσο πιο έντονοι και επαναλαμβανόμενοι είναι οι εν λόγω πονοκέφαλοι τόσο πιο εύκολα ο γιατρός θα οδηγηθεί στο να σας ζητήσει να κάνετε τομογραφία που είναι σε θέση να δείξει την ανατομική κατάσταση του εγκεφάλου και άλλων περιοχών στο κεφάλι σας.

Οι ημικρανίες είναι δυνατόν να ξυπνούν τον ασθενή τη νύχτα. Άλλες παθήσεις που είναι σοβαρότερες και έχουν τη δυνατότητα να ξυπνούν τον ασθενή τη νύκτα περιλαμβάνουν:

  • Άπνοια του ύπνου
  • Φλεγμονή των αρτηριών της κεφαλής
  • Υποσκληρίδιο αιμάτωμα του εγκεφάλου
  • Εγκεφαλικούς όγκους

Οι υπνικοί πονοκέφαλοι αρχίζουν συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών και είναι συχνότεροι μετά τα 65. Πρόκειται για μια σπάνια πάθηση που περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1988. Ονομάζονται επίσης πονοκέφαλοι του ξυπνητηριού διότι έχουν την τάση να εκδηλώνονται την ίδια ώρα κάθε νύκτα κατά τον ύπνο του ασθενούς.

Η έντασή τους είναι ήπια έως μέτρια. Αρχίζουν όταν το άτομο κοιμάται. Ξυπνούν τον ασθενή κάθε νύχτα την ίδια περίπου ώρα, συνήθως μεταξύ 1 και 3 το πρωί. Διαρκούν από 15 λεπτά έως 2 ώρες. Κάποτε διαρκούν για περισσότερο. Οι υπνικοί πονοκέφαλοι μπορεί σε ορισμένους ανθρώπους να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν ο ασθενής τυγχάνει να κοιμάται (σιέστα).

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί πονοκεφάλους τη νύχτα. Σε ορισμένους ανθρώπους ακόμη και λίγο αλκοολούχο ποτό είναι σε θέση να πυροδοτεί κρίση πονοκέφαλου. Σε άλλους ανθρώπους κάποια αλκοολούχα ποτά τους προκαλούν κεφαλόπονο της νύχτας ενώ άλλα όχι. Είναι λοιπόν σημαντικό να περιορίζεται η κατανάλωση αλκοόλ για πρόληψη των πονοκεφάλων της νύκτας ή να αποφεύγονται τα ποτά εκείνα που τους προκαλούν.


Το στρες και οι πονοκέφαλοι τάσης συγκαταλέγονται στις συχνότερες αιτίες που προκαλούν πονοκέφαλο της νύχτας. Το συνεχόμενο στρες οδηγεί σε μυϊκή ένταση και εξουθένωση. Μετά από μία ή περισσότερες μέρες εξαντλητικής εργασίας, ο πονοκέφαλος μπορεί να εκδηλώνεται με έξαρση τη νύχτα. Μάλιστα κάποτε η συσσωρευμένη ένταση και κούραση μπορεί να πυροδοτούν πονοκέφαλο της νύχτας που ξυπνά τον ασθενή. Η αϋπνία που προκύπτει με τον τρόπο αυτό είναι σε θέση να συμβάλλει σε ένα φαύλο κύκλο κούρασης, εξάντλησης, στρες και πονοκεφάλων της νύχτας.

Η υπογλυκαιμία, δηλαδή η πτώση του σακχάρου αίματος (γλυκόζης) στο αίμα, προκαλεί έντονους ιδρώτες και πονοκέφαλο. Οι διαβητικοί ασθενείς που λαμβάνουν ινσουλίνη πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον κίνδυνο της υπογλυκαιμίας.

Η άπνοια του ύπνου είναι αιτία πονοκεφάλων της νύχτας. Οι άνθρωποι που πάσχουν από την άπνοια του ύπνου έχουν δυνατό και συχνό ροχαλητό που διακόπτεται από πολύ σύντομες περιόδους σιγής και διακοπής του λόγω απόφραξης των αναπνευστικών διόδων του αέρα.

Η άπνοια (πλήρης διακοπή της αναπνοής) μπορεί να διαρκεί από δευτερόλεπτα έως λεπτά κάθε φορά. Στη συνέχεια ακολουθεί μια έντονη θορυβώδης εισπνοή με απότομη εισδοχή αέρα στο αναπνευστικό σύστημα. Ο εν λόγω κύκλος επαναλαμβάνεται πολλές φορές κάθε ώρα κατά τη διάρκεια του ύπνου του ασθενούς.

Οι συχνές διακοπές της αναπνοής εκτός από το ότι διαταράσσουν τον ύπνο του ασθενούς εμποδίζουν την κανονική οξυγόνωση του αίματος. Η χρόνια κακή οξυγόνωση του αίματος μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό και ιδιαίτερα στην καρδιά και στο αγγειακό σύστημα.


Τα προβλήματα που προκαλεί στον ύπνο και στην οξυγόνωση του αίματος η εν λόγω άπνοια είναι αιτία πονοκέφαλων της νύχτας. Ασθενείς με άπνοια του ύπνου μπορεί επίσης να πάσχουν από αθροιστικούς πονοκέφαλους (πονοκέφαλοι δέσμης, cluster headaches). Ασθενείς που ξυπνούν τη νύχτα και έχουν αθροιστικούς πονοκέφαλους, πρέπει να ζητούν από το γιατρό τους να εξετάσει κατά πόσο πάσχουν από άπνοια του ύπνου.

Οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι είναι εξαιρετικά οδυνηροί. Το 90% των περιπτώσεων συμβαίνει στους άνδρες. Δεν διαρκούν για περισσότερο από μιάμιση ώρα. Οι ασθενείς για πολλούς μήνες δεν έχουν συμπτώματα, αλλά ξαφνικά μπορούν να παρουσιάσουν μέχρι τρεις ημερησίως για εβδομάδες.

Οι πονοκέφαλοι αυτοί, συγκεντρώνονται γύρω από ένα μάτι. Συμβαίνουν διαδοχικά ή σαν μια δέσμη. Πρόκειται για τους πιο έντονους πόνους που μπορεί να νιώσει ένας άνδρας. Μπορούν να τον ξυπνήσουν τη νύχτα. Οι πονοκέφαλοι αυτοί είναι τόσο δυνατοί που έχουν περιγραφεί και περιστατικά ανδρών που αυτοκτόνησαν για να ξεφύγουν από τον τρομακτικό αυτό πόνο.

Τελειώνοντας θα τονίσουμε ότι ο πονοκέφαλος που ξυπνά τον ασθενή τη νύχτα είναι πηγή ανησυχίας. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες πιθανές εξηγήσεις μπορούν να καθησυχάζουν (κατανάλωση αλκοόλ, υπερβολικό στρες, κούραση υπερβολικό στρες, κούραση, υπερκόπωση ή ένταση).

Ωστόσο η συμβουλή του γιατρού για τον πονοκέφαλο της νύχτας πρέπει να αναζητείται χωρίς ενδοιασμούς. Κάθε φορά που ο πονοκέφαλος είναι επίμονος, έντονος ή επαναλαμβανόμενος, η ανάγκη συμβουλής γιατρού είναι ακόμη πιο επιτακτική.


Πηγή: medlook.net
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια