Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σοβαρές ελλείψεις σε πρωτότυπα φάρμακα καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης


Σοβαρές ελλείψεις σε αρκετά φαρμακευτικά σκευάσματα έχουν παρατηρηθεί στην αγορά με τη Θεσσαλονίκη να κατέχει τα «πρωτεία».

Όπως καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, οι ελλείψεις αφορούν κατά κύριο λόγο πρωτότυπα φάρμακα, τα οποία δεν αντικαθίστανται. Η πόλη αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε εμβόλια για παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 15 ετών, όπως για ιλαρά, ανεμοβλογιά, αλλά και ηπατίτιδα.

Κάθε φαρμακείο έχει φτάσει να έχει λίστα αναμονής τουλάχιστον 15 ασθενών, ενώ σοβαρές είναι οι ελλείψεις και σε σκευάσματα σιδήρου, σε φάρμακα για την υπέρταση και το γαστρεντερικό, αλλά και σε ινσουλίνες.

Παράλληλα με αυτήν την κατάσταση, έντονη είναι η κινητικότητα που επικρατεί στην αγορά, ενόψει ανατιμολόγησης των φαρμάκων, το Μάιο.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) έχει καλέσει τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να καταθέσουν έως την Τρίτη τα φύλλα έρευνας και τα στοιχεία των προϊόντων. Οι εταιρείες πρέπει να λάβουν υπόψη τη συναλλαγματική ισοτιμία και δεδομένα τιμών στα 27 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Μαρτίου.

Στα μέσα του μήνα, οι υπηρεσίες του ΕΟΦ ανήρτησαν τον κατάλογο με τα φαρμακευτικά προϊόντα που πρόκειται να ανατιμολογηθούν, καλώντας τις εταιρείες να στείλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τις προσθήκες ή διαγραφές προϊόντων. Ο κατάλογος περιλαμβάνει όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που θα περιλαμβάνονται στο δελτίο τιμών (μη συνταγογραφούμενα, προϊόντα αρνητικής λίστας, προϊόντα αίματος).

Ο ΕΟΦ έχει, επίσης, αναρτήσει τις τελικές προτεινόμενες τιμές των υπό τιμολόγηση νέων φαρμακευτικών προϊόντων, τις οποίες έχει αποστείλει στο υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα με την τιμολόγηση, η Δευτεροβάθμια Ειδική Επιτροπή Ενστάσεων Κατάρτισης Καταλόγου Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (Θετικής Λίστας) συνεδριάζει την Τρίτη, προκειμένου να εξετάσει τις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί για παλαιότερα δελτία τιμών.

Και μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, οι εταιρείες φαρμάκου προειδοποιούν ότι η Ελλάδα θα βλέπει πλέον με τα … κιάλια τα νέα φαρμακευτικά σκευάσματα!

«Αν ισχύσει το 25% rebate στα καινούργια σκευάσματα και η αναγκαιότητα αξιολόγησης της καινοτομίας από 6 ευρωπαϊκούς οργανισμούς, η Ελλάδα δεν πρόκειται να δει καινούργια φάρμακα τουλάχιστον για την προσεχή πενταετία».

Αυτά υποστηρίζει στη Δέσποινα Καραγιαννοπούλου στην ιστοσελίδα iatronet.gr στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας, η οποία κρατά σε αναμονή, τρία νέα της σκευάσματα τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για μία εκδικητική απόφαση, αλλά δεν γίνεται οι επιχειρήσεις να καλούνται πάντα να καλύψουν τα κενά που δημιουργούν οι άστοχες κυβερνητικές αποφάσεις.

Αναφέρεται δε χαρακτηριστικά στο προτεινόμενο μέτρο της αξιολόγησης από 6 ευρωπαϊκούς οργανισμούς, τονίζοντας ότι σήμερα στην Ευρώπη υπάρχουν 7 τέτοιοι φορείς, που όμως δεν έχουν το ίδιο πεδίο δράσης. Και εξηγεί πώς άλλος ασχολείται με την κλινική αποτελεσματικότητα του σκευάσματος, άλλος με την οικονομική επίπτωση που μπορεί να έχει στο σύστημα υγείας κ.λπ., ενώ οι αποφάσεις τους δεν είναι πάντα δεσμευτικές.  

Ήδη, όπως ανέφερε ο συγκεκριμένος άνθρωπος, ένα στα τρία φάρμακα που σήμερα διακινείται στην ελληνική αγορά δίνεται από την πλευρά της βιομηχανίας δωρεάν. Και συνεχίζει: εκτός αν το κράτος θέλει από τις εταιρείες να αποδεχτούν μηδενικές πωλήσεις για την πρώτη διετία - τριετία, όταν η απόσβεση ενός σκευάσματος γίνεται στα 10 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων αποκομίζει και ένα κέρδος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να συγκρατηθούν οι δαπάνες θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις:

  1. Μεγαλύτερη διείσδυση των γενοσήμων, ο όγκος των οποίων που διακινείται έχει κολλήσει στο 20% -επί της συνολικής αγοράς- δίνοντας οικονομικά κίνητρα στους ασθενείς, ενώ θεωρεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μειωθεί περαιτέρω και η τιμή τους.
  2. Εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στην ουσία και όχι στα λόγια. Μολονότι οι γιατροί , όπως αναφέρει το στέλεχος της αγοράς, έχουν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν επώνυμα σήματα σε ποσοστό 15%, αυτό σήμερα έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Και γιατί όχι αναρωτιέται η πηγή μας, καθώς  απουσιάζει ο όποιος έλεγχος. Σημειώνει δε ότι η τελευταία φορά που άκουσε ότι ο ΕΟΠΥΥ κάλεσε γιατρό προκειμένου ο τελευταίος να εξηγήσει γιατί «ξέφυγε» από το ποσοστό του 15% ήταν το 2014.


Πηγή: iatronet.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια