Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Όλο το παρασκήνιο της παραίτησης Ράικου που εκθέτει την κυβέρνηση

Σεισμό στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης, αλλά και «τροφή» για νέες αντιπαραθέσεις σε πολιτικό επίπεδο, έχει προκαλέσει η αιφνίδια παραίτηση της επικεφαλής της
Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου, με βαρύτατες καταγγελίες για στοχοποίησή της από παράκεντρα εξουσίας με στόχο την ακύρωση του έργου της.
Η είδηση της παραίτησης της κ. Ράικου από το… τιμόνι της νευραλγικής εισαγγελικής υπηρεσίας «έπεσε» σαν βόμβα την περασμένη Παρασκευή, λίγες ώρες πριν από την κυκλοφορία δημοσιεύματος της εφημερίδας «Documento», που της απέδιδε ότι δεν διαβίβασε στην ανάκριση πληθώρα στοιχείων για τις υποθέσεις εξοπλιστικών στις οποίες «πρωταγωνιστούν» ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Παπαντωνίου και ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος. Αιτιάσεις τις οποίες η εισαγγελέας απέρριψε ως συκοφαντικές και υποβολιμαίες, υπογραμμίζοντας αφενός ότι οι έρευνες της Εισαγγελίας Διαφθοράς έχουν ήδη φέρει ως υπόλογους ενώπιον Δικαιοσύνης τον επιχειρηματία αλλά και τον πρώην υπουργό (για το «πόθεν έσχες»), για τον οποίο άλλωστε έχουν διαβιβαστεί τέσσερις δικογραφίες στη Βουλή. Η κ. Ράικου, μάλιστα, κατέδειξε ως αιτία στοχοποίησής της τα σημαντικά ευρήματά της για το σκάνδαλο δωροδοκιών της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.
Οπως αποκάλυψε στην επιστολή παραίτησής της προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, η έρευνα εντόπισε πρόσφατα λογαριασμό της εταιρίας στην Ελβετία από όπου έφευγαν απευθείας «μαύρα» εμβάσματα -υπολογίζονται σε 28 εκατομμύρια ευρώ- προς κρατικούς αξιωματούχους, κυρίως γιατρούς δημοσίων νοσοκομείων. Τα χρήματα κατέληγαν σε προσωπικούς λογαριασμούς εμπλεκομένων, αλλά και σε λογαριασμούς νομικών προσώπων, τα οποία πιθανολογούνται ότι χρησίμευαν ως οχήματα προκειμένου να διοχετευθούν ως «δώρο» στους τελικούς αποδέκτες τους, προφανώς αξιωματούχους. Αυτό, τόνισε η εισαγγελέας, σήμανε συναγερμό «γιατί προμήνυε πιθανή ύπαρξη παρόμοιων εμβασμάτων και σε άλλους εμπλεκόμενους, ενδεχομένως και πολιτικούς, δεδομένου ότι δεν έχει περιέλθει το σύνολο των αιτηθέντων στοιχείων στην υπηρεσία».
Κι ενώ, υπογράμμισε η κ. Ράικου, ήταν κοινό μυστικό ότι έχει στην κατοχή της τα πρώτα σημαντικά στοιχεία που αποδεικνύουν μεγάλη διαφθορά και το μηχανισμό δωροδοκίας κρατικών αξιωματούχων, είδε το όνομά της να «φιγουράρει» στο διαφημιστικό σποτ για το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με τίτλο: «Αποκάλυψη: Ανακρίτρια κατηγορεί γνωστή εισαγγελέα για απόκρυψη στοιχείων σε δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου και Θωμά Λιακουνάκο». Επισυνάπτοντας πλήθος εγγράφων στοιχείων που, όπως τονίζει, αποδεικνύουν το ανυπόστατο του δημοσιεύματος, η κ. Ράικου ζήτησε από την κ. Δημητρίου την αντικατάστασή της, καταγράφοντας τους λόγους:«Γιατί αρνούμαι να μετατραπώ σε “Ιφιγένεια” στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου, οι οποίοι εν όψει των αποκαλύψεων που προφανώς διέρρευσαν και οι οποίες με βεβαιότητα θα τους οδηγούσαν να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη και ίσως κάποιους από αυτούς στη φυλακή, δεν δίστασαν να σχεδιάσουν την ηθική μου εξόντωση έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποδόμηση της έρευνάς μας».
«Επειδή έχω στοχοποιηθεί από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που σκοπό έχουν τη μία και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ και επιζητούν μανιωδώς την ακύρωση του έργου μου και την παρεμπόδιση της παραπάνω έρευνας και όχι μόνο», και
«Επειδή δεν αισθάνομαι ότι απολαμβάνω της θεσμικής προστασίας που δικαιούμαι».
Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των αρμοδίων οργάνων της Δικαιοσύνης, τόσο στην παραίτηση της κ. Ράικου όσο και στις καταγγελίες της που πιθανολογείται ότι θα διερευνηθούν. Τις εξελίξεις αναμένεται να «ξεπαγώσει» η επιστροφή της κ. Δημητρίου, η οποία κατά την υποβολή της παραίτησης της εισαγγελέως απουσίαζε για υπηρεσιακούς λόγους στην Κύπρο, αλλά και η απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου που τις προσεχείς ημέρες θα θέσει επί τάπητος την παραίτηση.

Δυσαρέσκεια Κοντονή
Η τελευταία, που ήρθε δύο μήνες πριν από τη λήξη της θητείας της κ. Ράικου στην Εισαγγελία Διαφθοράς, προκαλεί «εύλογα ερωτηματικά» κατά τον Σταύρο Κοντονή. Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την ενέργεια της εισαγγελέως και, με μια ιδιαίτερα αιχμηρή δήλωση, τόνισε ότι η παραίτηση «διανθιζόμενη με ασύνδετους ισχυρισμούς, που στοιχειοθετούν εκνευρισμό και σπασμωδικότητα, υπεβλήθη τη στιγμή που είχα τονίσει προς την κ. εισαγγελέα την απόλυτη στήριξη για τη διερεύνηση και αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis και των εμπλεκομένων σ’ αυτό». Για αόριστες καταγγελίες της κ. Ράικου έκαναν λόγο κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το λιγότερο που αναμένουμε είναι να κατονομάσει όλους εκείνους που την εμπόδισαν να παράξει έργο, όπως ισχυρίζεται».
Την ανάγκη να αφεθεί η Δικαιοσύνη να κάνει απρόσκοπτα τη δουλειά της και να προστατευθεί από κάθε απόπειρα επηρεασμού ή πολιτικής εκμετάλλευσής της υπογράμμισαν από την πλευρά τους τα πολιτικά κόμματα.
«Η παραίτηση-βόμβα της εισαγγελέως Διαφθοράς επιβεβαιώνει, με το χειρότερο τρόπο, όσα καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί οφείλουν να δώσουν απαντήσεις για τη λειτουργία παράκεντρων εξουσίας και διαφθοράς», τόνισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η ανεξαρτησία των διωκτικών αρχών παραμένει στη χώρα μας ζητούμενο», σημείωσε η Δημοκρατική Συμπαράσταση, πρόσθεσε δε: «Κάποιοι βλέπουν τη “μάχη κατά της διαφθοράς” ως μέσο πολιτικής επιβίωσης. Επιδιώκουν τη διαρκή δημιουργία σκιών, συντηρούν τη “σκανδαλολογία” μέσω ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης. Αποκρύπτοντας βέβαια ό,τι δεν τους συμφέρει. Αυτοί δεν θα ηρεμήσουν αν δεν αλώσουν την ελληνική Δικαιοσύνη».
«Ποιους ενοχλεί η κ. Ράικου;», ρωτά σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, κρίνοντας ότι οι καταγγελίες της εισαγγελέως «δείχνουν ότι τα πράγματα στη χώρα μας γίνονται πολύ επικίνδυνα».

Βαξεβάνης
«Είναι δύσκολο πράγμα να προσπαθείς να πραγματοποιήσεις ηρωική έξοδο όταν σε έχουν πιάσει με τη γίδα στην πλάτη», απάντησε σε άρθρο του για την παραίτηση Ράικου ο Κώστας Βαξεβάνης. Ο ίδιος εμμένει να «δείχνει» την εισαγγελέα για απόκρυψη περίπου 250.000 εγγράφων, επικαλούμενος αναφορά της ανακρίτριας Ηλιάνας Ζαμανίκα, αλλά και τους αρμοδίους για απόκρυψη της τελευταίας.


Χριστιάννα Χατζηϊορδάνογλου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια