Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Βιντεοσκοπούνται πριν την απόπειρα αυτοκτονίας 12χρονοι πρόσφυγες

Ομοβροντία επικρίσεων για τις πολιτικές της ΕΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία, φτάνουν όλο και περισσότερο τις τελευταίες ώρες στο φως της δημοσιότητας. Διεθνείς οργανώσεις εξακολουθούν να μιλούν για φυλακισμένους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά, τη στιγμή που εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τους ανηλίκους που κάτω από τη βαριά σκιά της απόγνωσης όχι μόνο είναι πιο επιρρεπείς σε κυκλώματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, αλλά και εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας.

Περιπτώσεις εξαναγκαστικής πορνείας, σεξουαλικής κακοποίησης, εξαφανίσεων και πωλήσεων νεφρών έχουν επισημανθεί από οργανώσεις που περιγράφουν το ταξίδι των προσφύγων προς την Ευρώπη. Αυτή τη φορά όμως έμφαση δίνεται στην υπόθεση με τους ανηλίκους που, στοιβαγμένοι σε μια σκηνή, αισθάνονται όλο και πιο έντονα τη θηλιά του θανάτου στο λαιμό. Και κατά το παρελθόν είχε επισημανθεί ο φόβος που βιώνουν οι ανήλικοι πρόσφυγες σε καταυλισμούς, περιτριγυρισμένοι από βία.

Έρευνα της οργάνωσης Save the Children αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από πέντε χιλιάδες ανήλικοι ζουν υπό φριχτές συνθήκες που ευθύνονται για σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Έχει διαπιστωθεί από την Οργάνωση ότι παιδιά ηλικίας εννέα ετών αυτοτραυματίζονται και οι 12χρονοι αποπειρώνται να αυτοκτονήσουν, ορισμένες φορές μάλιστα βιντεοσκοπούνται κατά την πράξη της αυτοκτονίας. Έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις κατά τις οποίες έφηβοι προβαίνουν σε τακτική χρήση ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ στο πλαίσιο της εκμετάλλευσης από εμπόρους στους καταυλισμούς.

Περιστατικά βίας και θανάτων στους καταυλισμούς επιβαρύνουν την ήδη κακή ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα παιδιά. Ορισμένα ασυνόδευτα κοιμούνται κάτω από καθεστώς βάρδιας για να κρατηθούν στη ζωή, ενώ άλλα εξαφανίζονται ή πληρώνουν παράνομους διακινητές ώστε να φύγουν από τα ελληνικά νησιά.

Εφιαλτικά σκηνικά για ανήλικους πρόσφυγες παρατηρήθηκαν στη Σούδα, όταν έγιναν μάρτυρες μιας μεγάλης επίθεσης και δέχτηκαν πέτρες.

«Πολλά από αυτά τα παιδιά διέφυγαν του πολέμου για να καταλήξουν σε καταυλισμούς που αποκαλούν ''κολάσεις'' και όπου αισθάνονται περισσότερα ζώα παρά άνθρωποι», επισημαίνεται από την οργάνωση Save the Children.

Ανησυχία έχουν προκαλέσει και τα κωλύματα στα οποία προσκρούει ο ρυθμός των μετεγκαταστάσεων. Αφγανοί πρόσφυγες έχουν αποκλειστεί, όπως παρατηρείται, από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης λόγω της εθνικότητάς τους, και δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για οικογενειακή επανένωση.

«Η Μόρια θυμίζει τη φυλακή του Ιράν»


Σε αποκαλύψεις που σοκάρουν προχωρούν και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάνοντας λόγο για ανησυχητικά υψηλά ποσοστά περιπτώσεων μετατραυματικού στρες, κατάθλιψης, άγχους και ψύχωσης.

Ο μεγαλύτερος, δε, πληθυσμός των εφήβων που φτάνουν στην Ελλάδα από Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν και Κονγκό έχουν κακοποιηθεί στην πατρίδα τους.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν διακρίσεις αναφερόμενοι στους Αφρικανούς που δεν λαμβάνουν την προστασία που χρειάζονται.

Συγκλονίζει η περίπτωση του 30χρονου ιρανού, Αράς, που ζούσε ως πολιτικός κρατούμενος στη χώρα του. Όπως είπε στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχει υποβληθεί σε βασανιστήρια στην πατρίδα του, αισθάνεται όμως ακόμη ευάλωτος στη Μόρια καθώς οι ελληνικές αρχές δεν του παρέχουν προστασία.

«Έχω επιχειρήσει να αυτοκτονήσω τρεις φορές. Οι συνθήκες στη Μόρια θυμίζουν τη φυλακή όπου κρατήθηκαν στο Ιράν», αποκαλύπτει.

 
 
Ελισάβετ Σταμοπούλου
ΒΗΜΑ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια