Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι 'Ελληνες του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS George H.W. Bush

Στο λιμάνι των Χανίων έδεσε το αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ USS George H.W., την προηγούμενη Τρίτη. 


Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό αεροπλανοφόρο και μάλιστα το πιο καινούριο του Αμερικάνικου στόλου. 




 Όπως ανέφερε στο flashnews.gr, μια από τις γυναίκες αξιωματικούς του πληρώματος, έχουν αποπλεύσει από την Αμερική τον Ιανουάριο ενώ αναμένεται να καταπλεύσουν πίσω στις οικογένειες τους και στην πατρίδα τους τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι περίπου το 30% των μελών είναι γυναίκες ενώ θα μπορούσαν να είναι ακόμα περισσότερες. 



Το πιο εντυπωσιακό μέρος ενός αεροπλανοφόρου είναι ο διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης. Εκεί υπήρχαν αεροσκάφη τύπου F18 Super Hornet,MH60s, E2-C, EA-18G Growler καθώς και άλλα.


 

"Οι Έλληνες του Αεροπλανοφόρου" 

Ο ελληνικής καταγωγής, από την Κεφαλονιά, Διοικητής του Σμήνους των Ελικοπτέρων, Νίκος Μαντλαβάνος, διοικητή μιας από τις 8 μοίρες, που μίλησε με πολύ καλά ελληνικά, για την ζωή του στο ναυτικό καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι ακολουθούν αυτή την ζωή στην Αμερική. «Πάνω στο αεροπλανοφόρο είμαστε περίπου 5.000 άτομα. Φυσικά, υπάρχει και άλλο προσωπικό που στην ουσία μας "υποστηρίζει" και μας φέρνει φαγητό, καύσιμα και οτιδήποτε χρειαστούμε. 



(Το ελικόπτερο που βλέπεται πίσω έχει χαραγμένο το όνομα του) 

Ο μόνος λόγος για τον οποίο ανά καιρούς "πιάνουμε λιμάνι" είναι θέμα ψυχολογίας. Στην ουσία για αυτό το κάνουμε. Είναι πολλοί πάνω στο πλοίο όπως οι μηχανικοί που δεν βλέπουν ήλιο για μια εβδομάδα, ενώ το χειρότερο που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πάνω στο αεροπλανοφόρο είναι η φωτιά». «Το γεγονός όμως ότι είμαστε εδώ πάνω 5.000 άτομα καθιστά αναγκαίο να μπορούμε να δουλέψουμε μεταξύ μας, κάτι που το κάνουμε εύκολα γιατί δουλεύουμε πάρα πολλά άτομα μαζί πριν ακόμα ξεκινήσει το ταξίδι, οπότε υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση και έχει αναπτυχθεί η έννοια της συνεργασίας».

 Όσον αφορά τον ελεύθερο χρόνο ο κ.Μαντλαβάνος είπε ότι αυτός ο χρόνος είναι λιγοστός, καθώς τις περισσότερες ημέρες δουλεύουν, ενώ καμιά φορά βλέπουν τηλεόραση ή κάνουν γυμναστική ενώ όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών τόνισε ότι τόσο ο γάμος όσο και οι ερωτικές σχέσεις απαγορεύονται.   




Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο 22χρονος Αντώνης, ακόμα ένα μέλος του πληρώματος Ελληνικής καταγωγής, όπου ο παππούς του κατάγεται από την Αθήνα και όπως δήλωσε είναι χαρούμενος που αποτελεί μέλος του πληρώματος.   




Ο καπετάνιος του αεροπλανοφόρου,Captain Will Pennigton, ανέφερε ότι είναι πολύ περήφανος που διοικεί ένα πλοίο που πάνω βρίσκονται 5.000 άτομα, ωστόσο, "καπετάνιος" είναι μόνο στο USS George Busch καθώς στο σπίτι του "διοικεί" η γυναίκα του, τόνισε αστειευόμενος.



 Όπως ανέφερε ο καπετάνιος, έχει επισκεφτεί πολλές φορές τα Χανιά καθώς και το Ρέθυμνο ενώ γενικότερα στην Κρήτη αυτό που τον έχει συνεπάρει είναι τα αρχαιολογικά μέρη, το "εξαίσιο" όπως τόνισε φαγητό μας αλλά και οι άνθρωποι.

 Όσον αφορά το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο σε σχέση με τα άλλα είναι ότι, υπάρχουν 3 συρματόσχοινα ανάσχεσης,με τα οποία μπορεί να σταματήσει ένα αεροπλάνο που έρχεται με ταχύτητα πάνω από 300 χιλιόμετρα μέσα σε περίπου 100 μέτρα, ενώ ακόμα μια διαφορά είναι ότι το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο είναι περισσότερο "εύκαμπτο" σε σχέση με τα υπόλοιπα. 

Μερικά τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου 

Το αεροπλανοφόρο: Διαθέτει δική του εφημερίδα καθώς και τηλεοπτικό σταθμό Διαθέτει 4 πανίσχυρους ανελκυστήρες που ανεβοκατεβάζουν τα αεροπλάνα και τα πυρομαχικά στο κατάστρωμα. Υπάρχουν προμήθειες φαγητού και νερού ώστε να επιχειρεί χωρίς ανεφοδιασμό για 90 ημέρες ενώ υπάρχει η δυνατότητα να σερβίρονται κάθε ημέρα 18,150 γεύματα Υπάρχει διυλιστήριο νερού που μπορεί να παρέχει φρέσκο νερό σε καθημερινή βάση για 2.000 σπίτια! 30.000 φωτιστικά, 1.400 τηλέφωνα, 14,000 μαξιλαροθήκες Το συνολικό μήκος 333 μέτρα ενώ διαθέτει 20 ορόφους πάνω από το επίπεδο της θάλασσας και στο κατάστρωμά του χωράει σε οριζόντια θέση το Empire State Building Η ανώτατη ταχύτητα του πλοίου φτάνει τους 30 κόμβους και η κινητήρια δύναμή του είναι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες που μπορούν να λειτουργούν συνεχώς επί 20 χρόνια(!) χωρίς ανεφοδιασμό σε πυρηνικό καύσιμο. 

flashnews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια