Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αρχίζει σήμερα η δίκη της Siemens

Σχεδόν έντεκα χρόνια μετά την έναρξη των ερευνών για την υπόθεση της Siemens και λίγους μήνες μετά το «φιάσκο» του περασμένου καλοκαιριού στην εκδίκαση ενός από τα

μεγαλύτερα πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα της μεταπολίτευσης, αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη για τα «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού.
Η δίκη με τους περισσότερους από εξήντα κατηγορούμενους ξεκινά με τον κίνδυνο της παραγραφής των αδικημάτων της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος που αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση, αδικήματα τα οποία φέρονται να διαπράχθηκαν από την υπογραφή της σύμβασης 8002/1997 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ.
Η υπόθεση είχε φτάσει το περασμένο καλοκαίρι στο ακροατήριο, αλλά το δικαστήριο αποφάσισε την επ’ αόριστον αναβολή της δίκης, καθώς δεν είχε μεταφραστεί το βούλευμα στη μητρική γλώσσα των αλλοδαπών κατηγορουμένων (13 Γερμανοί κι ένας Γαλλοελβετός).
Εκτός από την προχειρότητα με το αμετάφραστο βούλευμα, που οδήγησε στην αναβολή της δίκης, όλα αυτά τα χρόνια από την έναρξη της έρευνας μέχρι σήμερα προέκυψαν και άλλα παρατράγουδα, αρχής γενομένης από την πολύκροτη διαφυγή στη Γερμανία του εν Ελλάδι τότε ισχυρού άνδρα της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκου και τη φυγή προς το άγνωστο... του τότε παντοδύναμου των οικονομικών του γερμανικού κολοσσού, Χρήστου Καραβέλα.
Στο κατηγορητήριο περιγράφεται αναλυτικά πώς δεκάδες εκατομμύρια, σε γερμανικά μάρκα αλλά και σε ευρώ, εντός τραπεζικών λογαριασμών ή ακόμα και μετρητά… χέρι με χέρι κατέληξαν στις τσέπες υψηλών και μεσαίων τη τάξει στελεχών του ΟΤΕ και τελικά «επενδύθηκαν» σε πολυτελή ακίνητα στις ακριβότερες περιοχές της Αθήνας, οικόπεδα-φιλέτα σε κοσμικά νησιά των Κυκλάδων και σε μεζονέτες και εξοχικές βίλες με πισίνες, ακόμα και ελικοδρόμια.
Κατηγορούμενοι για σωρεία κακουργημάτων -που επισείουν ακόμα και ποινή ισόβιας κάθειρξης- είναι στελέχη της μητρικής και της θυγατρικής ελληνικής εταιρείας, αξιωματούχοι του ΟΤΕ, επιχειρηματίες αλλά και πολιτικά πρόσωπα, όπως ο άλλοτε «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Τσουκάτος.
Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα ονόματα των κατηγορουμένων που θα εκφωνηθούν σήμερα στο δικαστήριο είναι και τα ονόματα στελεχών της γερμανικής και ελληνικής Siemens, μεταξύ των οποίων οι Ηλίας Γεωργίου και Πρόδρομος Μαυρίδης, ο πρόεδρος του γερμανικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών Χάινριχ φον Πίρερ, οι «ταμίες» Μάικλ Κουτσενρόιτερ και Ράινχαρτ Σίκατσεκ, οι οποίοι καλούνται να λογοδοτήσουν για ενεργητική δωροδοκία με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, κατηγορία που βαρύνει και τους Μιχάλη Χριστοφοράκο και Χρήστο Καραβέλα.
Ο φερόμενος ως βασικός πρωταγωνιστής του συστήματος παράνομων πληρωμών θα εκπροσωπηθεί στη διαδικασία μέσω πληρεξουσίων δικηγόρων, όχι όμως και ο δεύτερος, που παραμένει καταζητούμενος.
Στη μακροσκελή λίστα των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται επίσης οι επιχειρηματίες Γιώργος Καλδής, Βασίλειος Τυρογαλάς, ο χρηματιστής Αθανάσιος Ράμμος, οι -εμπλεκόμενοι και στην υπόθεση των μιζών από εξοπλιστικά- τραπεζίτες Οσβαλντ και ο φυγόδικος Φάνης Λυγινός.
efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια