Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Hurryiet: Στη Ρωσία ήθελαν να διαφύγουν οι ''8''

Οι οκτώ Τούρκοι στρατιώτες οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 αρχικά ειχαν σκεφτεί να διαφυγουν προς τη Ρωσία ή την Ουκρανία, αλλά αργότερα προσγειώθηκαν στην Ελλάδα, δήλωσαν Τούρκοι εισαγγελείς σήμερα Τρίτη 7 Φεβρουαρίου αφού άκουσαν τις μαρτυρίες τεσσάρων άλλων στρατιωτών, σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλικής έκδοσης της Τουρκικής εφημερίδας Hurryiet.

Στα πλαίσια της προετοιμασίας ενός νέου αρχείου για την απέλαση των 8 που θα σταλεί στην Ελλάδα για την εκ νέου απαίτηση έκδοσης των στρατιωτών που ειναι στην Ελλάδα μετα την απόπειρα πραξικοπήματος, οι Τουρκοι εισαγγελείς συμπεριλαμβάνουν μαρτυρίες των τεσσάρων στρατιωτών οι οποίοι ήταν αρχικά μέρος του σχεδίου, αλλά αργότερα έκαναν πίσω.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, αυτοί, μια ομάδα 12 ατόμων, επιβιβάστηκε σε ένα ελικόπτερο Sιkorsky S70 μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, και πέταξαν από μια στρατιωτική βάση στην Κωνσταντινούπολη στη συνοικία Riva της Κωνσταντινούπολης. Οι μάρτυρες είπαν ότι μετά από μια σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών, οι οκτώ στρατιώτες άρχισαν να κάνουν σχέδια για να εγκαταλείψουν τη χώρα, τα οποία αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν.

Οι στρατιώτες δήλωσαν ότι είχαν κατηγορηθεί για την αποτυχία στο πραξικόπημα από τους οκτώ αναφέρει η Hurryiet. Οι στρατιώτες που διέφυγαν στην Ελλάδα φέρεται πρώτα να ειχαν σκεφτεί να πεταξουν προς τη Ρωσία, αλλά δεν ήταν σίγουροι, λόγω των τότε τεταμένων σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας. Αργότερα σκεφτηκαν την Ουκρανία, αλλά απέριψαν αυτη την επιλογή λόγω της πολιτικής αναταραχής στη χώρα.

Οι στρατιώτες δήλωσαν οτι οι οκτώ αργότερα αποφάσισαν να διαφύγουν στην Ελλάδα αφήνοντας τους στην Riva.

Μετά απο απόφαση του Αρείου Πάγου ελεύθεροι είναι και οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί. Έτσι, και οι 8 δεν θα εκδοθούν στην Τουρκία. Την έκδοση των 8 ζητούν οι Τουρκικές αρχές για αδικήματα που συνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως δεν θα έχουν δίκαιη δίκη εάν εκδοθούν στη γείτονα χώρα. Σύμφωνα με το σκεπτικό που ανακοίνωσε η Πρόεδρος της μιας σύνθεσης του Αρείου Πάγου: «Η πιθανότητα με βάση όσα αναφέρονται ακυρώσεως της περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικηματων που τους αποδίδονται, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοση αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου». Ο Άρειος Παγος ήρε την κράτηση των αξιωματικών και διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι εκτός αν κρατούνται για άλλη αιτία.

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις των τριών Ποινικών Τμημάτων του Αρείου Πάγου ειναι οριστικές και δεν χωρούν άλλου ένδικου μέσου. Οι εξι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου ηταν ομόφωνες και οι δύο κατά πλειοψηφία.

πηγή: onalert

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια