Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Άγγελος Αγραφιώτης: « Υποχρέωση της Πολιτείας η διευκόλυνση του έργου των εργαζομένων στον τομέα της ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας»

Άρθρο – παρέμβαση του Άγγελου Αγραφιώτη* με αφορμή την επίσκεψη του Τομεάρχη  Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ στο Βόλο

 

Η πρόσφατη ένοπλη τρομοκρατική επίθεση εναντίον των αστυνομικών που σταθμεύουν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, η οποία ευτυχώς δεν είχε θύματα, καθώς και οι ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί τα συνδικαλιστικά όργανα των αστυνομικών υπαλλήλων φέρνει ξανά στην επιφάνεια, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολύ ευαίσθητος τομέας που σχετίζεται με την Προστασία του Πολίτη, αλλά και οι εργαζόμενοι σε αυτόν.

 

Προπάντων, έρχεται να επιβεβαιώσει την εγκατάλειψη που βιώνουν οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας και την Πολιτική Προστασία, μία εγκατάλειψη που είναι εμφανέστατη σε κάθε έκφανση των δραστηριοτήτων τους και καλλιεργείται με τον πλέον προκλητικό τρόπο από τη σημερινή Κυβέρνηση.

 

Μία Κυβέρνηση η οποία ουσιαστικά, με πρόσχημα την οικονομική κρίση προχωρά σε αλχημείες και δήθεν αναδιοργάνωση,  αδυνατώντας  να εξασφαλίσει ακόμη και τα βασικά, τα αυτονόητα,  στην καθημερινή μάχη που δίνεται για την αντιμετώπιση της σύγχρονης εγκληματικότητας και την διασφάλιση της πολιτικής προστασίας και, κυρίως, αδυνατεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των εργαζομένων σε αυτά!

 

Εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, θεωρούμε ότι το προσωπικό αποτελεί, δίχως αμφιβολία, τον πυρήνα της λειτουργίας των Σωμάτων Ασφαλείας, τον ουσιαστικότερο παράγοντα για την επιτυχία του έργου τους.

 

Επιπρόσθετα, πιστεύουμε ότι αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να αντιστρέψει το αίσθημα εγκατάλειψης που τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και εντονότερο στους εργαζομένους στα σώματα ασφαλείας, εργαζόμενοι οι οποίοι με αυτοθυσία -στις περισσότερες των περιπτώσεων- φέρουν σε πέρας τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο τους, διαθέτοντας ακόμη και από τα δικά τους λιγοστά χρήματα, για την αγορά του εξοπλισμού τους, αφού η πολιτεία δε μεριμνά γι αυτό.

 

Θεωρούμε υποχρέωση μας, πολιτική και ηθική, να συμβάλλουμε στην κατεύθυνση αυτή κάνοντας, με κάθε τρόπο ευκολότερο το έργο που επιτελούν, αποκαθιστώντας τις αδικίες και το αίσθημα της ασφάλειας στους εργαζομένους των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και την εικόνα τους στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, που τα τελευταία χρόνια φθίνει, με ευθύνη κυρίως της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας, αφού ο αρμόδιος υπουργός της, έχει εκφραστεί απαξιωτικά.

 

Για τα ζητήματα που αφορούν την εικόνα των εργαζομένων αλλά και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των Σωμάτων Ασφαλείας θα επανέλθω σε επόμενη παρέμβαση, καθώς προέχει να εκθέσουμε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τη διευκόλυνση και τη διασφάλιση του έργου των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας, ενέργειες απλές και άμεσα υλοποιούμενες (και χωρίς κόστος), που μπορούν να συμβάλουν καταλυτικά στην αντιστροφή του αρνητικού κλίματος μεταξύ των εργαζομένων και στην βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας του έργου τους.

 

Καταθέτουμε, λοιπόν, τις προτάσεις μας για τη διευκόλυνση του έργου των εργαζομένων στον τομέα της ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας, προσβλέποντας  να αποτελέσουν τη βάση για την έναρξη ενός ευρύτερου διαλόγου, με στόχο την σταδιακή αντιμετώπιση των προβλημάτων, την ανατροπή της σημερινής αρνητικής εικόνας. Προτάσεις οι οποίες προβλέπουν: 

ü  Την αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας και τη δημιουργία σύγχρονων κέντρων εκπαίδευσης και δια βίου μετεκπαίδευσης, αναδιοργανώνοντας πλήρως την εκπαίδευση των Αστυνομικών υπαλλήλων, μετά την εισαγωγή τους στο Αστυνομικό Σώμα με το σύστημα των Πανελληνίων εξετάσεων. Στο πλαίσιο αυτό δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση την διαρκή εκπαίδευση σε ζητήματα ατομικής προστασίας των στελεχών και την υποχρεωτική εξάμηνη επιμόρφωση, από το τμήμα ψυχολόγων της ΕΛ.ΑΣ., σε θέματα που αφορούν την ορθή συμπεριφορά προς τον πολίτη, την αντιμετώπιση επιθετικών συμπεριφορών, ενόπλων κλπ.

ü  Την κωδικοποίηση της πανσπερμίας των νόμων, κανονισμών, προεδρικών διαταγμάτων, και διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία των δομών της Αστυνομίας και την ανάληψη της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου “Καθηκοντολογίου του Αστυνομικού” (job description).

ü  Τη χρήση όλων των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων για την συντήρηση, την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου των οχημάτων των υπηρεσιών του Υ.Π.τ.Π, μέσα από την πιλοτική εφαρμογή πρακτικών που οδηγούν σε μείωση του κόστους.

ü  Την διαμόρφωση του προϋπολογισμού δαπανών, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του επιχειρησιακού χαρακτήρα της ΕΛ.ΑΣ και του Π.Σ.

ü  Την αξιοποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, για την παροχή υπηρεσιών και μέσων σε τρίτους, επ αμοιβή, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει θετικά στην προοπτική της προσέλκυσης πόρων για την κάλυψη, για παράδειγμα, των ασφαλιστικών και ιατροφαρμακευτικών αναγκών του προσωπικού και τη συντήρηση της υλικοτεχνικής υποδομής των υπηρεσιών.

ü  Την κατάργηση της γραφειοκρατίας μέσα από την αποκλειστική χρήση των ηλεκτρονικών μέσων που η σύγχρονη τεχνολογία παρέχει, όπως για παράδειγμα η χρήση ψηφιακής υπογραφής.

ü  Την τροποποίηση του Π.Δ 305/92, προκειμένου να εναρμονίζεται με τις σημερινές συνθήκες, με αλλαγές όπως την αυτοπρόσωπη παρουσία του κρινόμενου στα συμβούλια κρίσεων, την μοριοδότηση των προσόντων κλπ.,

ü  Την προσαρμογή του πειθαρχικού δικαίου του πυροσβεστικού προσωπικού στα δεδομένα του δημοσιοϋπαλληλικού δικαίου, με εισαγωγή εξαιρέσεων – ειδικών διατάξεων μόνο όπου αυτό κριθεί απολύτως αναγκαίο. 

ü  Τον εκσυγχρονισμό του Κανονισμού Μεταθέσεων του Π.Σ.

ü  Την δημιουργία στον κλάδο των Αξιωματικών Ειδικών Υπηρεσιών του Π.Σ.,  κατηγορίας Διοικητικών Αξιωματικών (κατόχων πτυχίων ΑΕΙ), καθώς και Αξιωματικών Γενικών Υπηρεσιών, που έχουν μεταπέσει σε Υπηρεσία Γραφείου κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4058/12, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4249/14.

 

Στα πλαίσια αυτά, το ΠΑΣΟΚ για ακόμη μία φορά πρωτοπορεί για τα δεδομένα του πολιτικού συστήματος της χώρας, τολμώντας να εκκινήσει τον πολιτικό διάλογο, έναν διάλογο με τη κοινωνία, ανοιχτό και μακριά από κομματικά στεγανά, όπως συνέβη πρόσφατα και με την ημερίδα που διοργανώθηκε στο Βόλο, με επίκεντρο την κακοποίηση των γυναικών, με γνώμονα τη βελτίωση των προβλημάτων της καθημερινότητας, την ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας.

 

Κάνοντας πράξη τη βασική δέσμευση μας για μία νέα κάθοδο στο λαό, για να φέρουμε τον πολίτη, τον εργαζόμενο, σε πρώτο πλάνο σε ότι αφορά τη χάραξη της πολιτικής και  ο Τομέας Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ, ξεκινά τις εξορμήσεις του -αποδεχόμενος την πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας- αυτό το Σάββατο από το Βόλο, με στόχο να γνωστοποιήσει τις προτάσεις του ως βάση γι αυτό το διάλογο, και πρωτίστως να συζητήσει και να καταγράψει τα προβλήματα αλλά και ενδεχόμενες λύσεις – προτάσεις με τους πλέον αρμόδιους για αυτό, τους εργαζομένους στα Σώματα Ασφαλείας και τις τοπικές ηγεσίες τους.

 

*Ο Άγγελος Αγραφιώτης είναι μέλος της Γραμματείας του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια