Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σε απεργία πείνας ο τελευταίος επιζών του «Ψηλορείτη»

Ο 92χρονος αντιστασιακός Χαράλαμπος Μαυρογιάννης λέει το δημόσιο αρνείται να του χορηγήσει το βοήθημα των 100 ευρώ της Εθνικής Αντίστασης που δικαιούται Σε απεργία
πείνας στο άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη στο Ηράκλειο είναι αποφασισμένος να προχωρήσει ο 92χρονος αντιστασιακός Χαράλαμπος Μαυρογιάννης, τελευταίος επιζών της αντάρτικης ομάδας Ανωγείων «Ο Ψηλορείτης» επειδή όπως λέει το δημόσιο αρνείται να του χορηγήσει το βοήθημα των 100 ευρώ της Εθνικής Αντίστασης που δικαιούται.

Ο αναγνωρισμένος Ανωγειανός αντιστασιακός που είναι συνταξιούχος του ΙΚΑ διεκδικεί όπως λέει αυτό το βοήθημα να προστεθεί στην σημαντικά «κουτσουρεμένη» σύνταξη του στα χρόνια της κρίσης.

«Πριν αρκετές δεκαετίες που είχαν το δικαίωμα δεν διεκδίκησα την αντιστασιακή σύνταξη γιατί μπορούσα να ζω με τα 1000 ευρώ της σύνταξης μου και γιατί αγωνίστηκα για την πατρίδα χωρίς να αποσκοπώ σε εξαργύρωση της δράσης μου. Τα τελευταία χρόνια όμως που η σύνταξη μου έχει μειωθεί περίπου στο μισό και δεν μπορώ να ζήσω, αποφάσισα να διεκδικήσω ένα μέρος της σύνταξης και αντικρίζω την αδιαφορία και τα δεκάδες εμπόδια» δηλώνει χαρακτηριστικά ο παραδοσιακός Κρητικός-αντιστασιακός που σε κάθε εθνική επέτειο εισπράττει τα θερμά χειροκροτήματα αρχών, φορέων και πολιτών καταθέτοντας στεφάνι στο άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη αλλά και στο Ηρώο της Μάχης της Κρήτης.

Ο 92χρονος αντιστασιακός πατέρας 4 παιδιών, 15 εγγονιών και 10 δισέγγονων, βρίσκεται στο δικαστήριο με το ΙΚΑ τώρα και 8 χρόνια, και όπως λέει στο «Έθνος»: «Πριν πεθάνω να περιμένω το πότε και το αν ολοκληρωθούν τα δικαστήρια θα πάω σε ένδειξη διαμαρτυρίας να κάνω απεργία πείνας στο άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη στο κέντρο του Ηρακλείου εκεί που καταθέτω το στεφάνι της Αντίστασης».

Ο Χαράλαμπος Μαυρογιάννης περιμένει αλλά δεν ξέρει πότε θα γίνει η εκδίκαση της ένστασης που έχει καταθέσει το ΙΚΑ στο εφετείο Κρήτης καθώς το Φεβρουάριο του 2015 ο ίδιος δικαιώθηκε με βάσει την πρωτόδικη απόφαση 340/2015 του τριμελούς πρωτοδικείου Ηρακλείου. Σύμφωνα με την απόφαση ορίζεται να καταβληθεί στον κ. Μαυρογιάννη αναδρομικά το βοήθημα της Εθνικής Αντίστασης ποσού 7.462 ευρώ στο διάστημα 5 χρόνων με προσαύξηση στη σύνταξη του γήρατος με επιτόκιο 6% ετησίως. «Άραγε γιατί έκανε έφεση το ΙΚΑ στη δίκαιη πρωτόδικη απόφαση; Μήπως φοβήθηκε ότι θα παρουσιαστούν και άλλοι αντιστασιακοί; Είμαι ο τελευταίος αντιστασιακός εν ζωή που διεκδικώ αυτό το μικρό βοήθημα. Το ΙΚΑ με την έφεση που έκανε το μόνο που καταφέρνει είναι να με ταλαιπωρεί στην ηλικία που είμαι και δεν ξέρω όταν οριστεί το δικαστήριο αν είμαι στη ζωή και δεν έχω πεθάνει» αναρωτάται και επισημαίνει με παράπονο ο υπερήλικας αντιστασιακός, ο οποίος προσθέτει ότι, η υγεία του είναι πολύ επιβαρυμένη, έχει κάνει τετραπλό bypass, του γίνεται καθημερινά πρωί-βράδυ ένεση ινσουλίνης, πίνει 7 φάρμακα την ημέρα και έχει 67% αναπηρία.

«Το βοήθημα που διεκδικώ δεν φτάνει ούτε για τα φάρμακα που είμαι αναγκασμένος να πίνω καθημερινά» λέει χαρακτηριστικά ο Χαράλαμπος Μαυρογιάννης. Ο ίδιος με συγκίνηση θυμάται τους αγώνες για την ελευθερία της πατρίδας που έκανε με τους 370 ένοπλους συναγωνιστές του της αντάρτικης ανεξάρτητης ομάδας Μυλοποτάμου «Ο Ψηλορείτης» με αρχηγό το Γιάννη Δραμουντάνη Στεφανογιάννη. Παράλληλα αναφέρεται στις μάχες που πήρε μέρος, στους τραυματισμούς αλλά και ότι από θαύμα γλύτωσε το εκτελεστικό απόσπασμα των Γερμανών.



Πηγή: cretalive.gr
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια