Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Παρέμβαση Δημοσχάκη για τους αστυνομικούς ακολούθους

Ο Βουλευτής Έβρου και Αναπλ. Τομεάρχης Εθν. Άμυνας, Αν. Δημοσχάκης, σε παρέμβασή του χθες (02/02) στη Διαρκή Επιτροπή Εθν. Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, αναφέρθηκε στη σημαντική
 προσφορά των Ελλήνων Διπλωματών για την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων, στην υποστελέχωση της Υπηρεσίας Εξωτερικών Υποθέσεων της Θράκης, καθώς και στην ανάγκη μετεξέλιξης του Θεσμού του Αστυνομικού Συνδέσμου σε αυτό του Αστυνομικού Ακολούθου, σε πλήρη αντιστοίχηση με τους Ακολούθους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συγκεκριμένα είπε ότι:
Είναι διαχρονική η πετυχημένη προσφορά των Ελλήνων Διπλωματών στην προώθηση των εθνικών συμφερόντων μας.
Η Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων της Θράκης, η οποία είναι υφιστάμενη υπηρεσία του ΥΠΕΞ, είναι εμφανώς υποστελεχωμένη, δημιουργώντας την αίσθηση στους κατοίκους της ότι είναι εγκαταλελειμμένη η περιοχή.
Πρέπει να περιοριστεί στα προξενικά του καθήκοντα ο πρόξενος της γειτονικής χώρας, που έχει ως έδρα την Κομοτηνή, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο, όσον αφορά την άσκηση των προξενικών του καθηκόντων.
Έχει ωριμάσει η ώρα, ώστε ο Θεσμός του Αστυνομικού Συνδέσμου να μετεξελιχθεί σε Θεσμό του Αστυνομικού Ακολούθου.
Οι 39 Αστυνομικοί Σύνδεσμοι του Ελληνικού Κράτους, μετά από συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας που είχε υπογραφεί με την Κυπριακή Δημοκρατία, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο εξωτερικό, τόσο στον Έλληνα Πρέσβη όσο και στον Κύπριο Πρέσβη και το αντίστοιχο διπλωματικό προσωπικό που ανήκει σε αυτούς.
Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα θέματα εξωτερικής ασφαλείας με τα θέματα εσωτερικής ασφάλειας, καθώς τώρα είναι σχεδόν ταυτισμένα.
Ο Αστυνομικός Σύνδεσμος της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βηρυτό, κατά τον πόλεμο του 2006, ήταν ο βασικός παράγοντας ο οποίος διευκόλυνε Έλληνες, Κύπριους και Ευρωπαίους, μέσα από ένα σχέδιο, το οποίο κατάρτισε και με σύμφωνη γνώμη του εκεί Έλληνα Πρέσβη.
Αναλυτικά η παρέμβασή του:
«Κύριε Υπουργέ, κ.κ. συνάδελφοι, πλην της πλειοψηφίας, κυριαρχεί σε όλους μας η άποψη ότι η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί «ρουσφετολογικές» λογικές στον ευαίσθητο τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Φαίνεται από τις σχετικές Τροπολογίες ότι η Κυβέρνηση παίζει το δικό της παιχνίδι θέλοντας να προσλάβει φίλους της, Καθηγητές Πανεπιστημίου στο Επιστημονικό Συμβούλιο, δίνοντάς τους ισχυρές αρμοδιότητες, υποβαθμίζοντας φυσικά τον ρόλο εξαίρετων Διπλωματών που διαθέτει το Ελληνικό Κράτος. Αυτό είναι απαράδεκτο στη νέα εποχή που υπάρχουν και οικονομικά προβλήματα, αλλά και ανοιχτά και ακανθώδη ζητήματα στην εξωτερική πολιτική μας να περιορίζονται Διπλωμάτες και να αναδεικνύονται τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου οι οποίοι μπορούν να ορίζονται ως Επιστημονικοί Συνεργάτες ή ακόμα και ως Σύμβουλοι.
            Έχουμε σε μεγάλη εκτίμηση διαχρονικά τους Έλληνες Διπλωμάτες, η προσφορά των οποίων ήταν και είναι θετική για την προώθηση των Ελληνικών συμφερόντων. Αν λέγατε ότι θα επαναφέρατε στην ενεργό Υπηρεσία συνταξιούχους Διπλωμάτες, διότι είναι απαραίτητο από τη γνώση την οποία διαθέτουν και την εμπειρία που έχουν εξασφαλίσει στην ευδόκιμη διαδρομή τους, θα ήμαστε απόλυτα σύμφωνοι. Αν έχετε, όμως, περίσσευμα επιστημόνων, κύριε Υπουργέ, μπορείτε να τους διαθέσετε στην Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων της Θράκης -εκεί όπου πονάει το Ελληνικό Κράτος, εκεί όπου πονάμε όλοι μας. Έχετε εγκαταλείψει, ως ΥΠΕΞ, τη Θράκη, με έναν Πρόξενο και δυο-τρεις βοηθούς, ενώ θα έπρεπε να είναι πλήρως στελεχωμένη αυτή η Υπηρεσία σας, ώστε να επιτελεί τα καθήκοντά της για λογαριασμό του Ελληνικού Κράτους από πλευράς διπλωματίας.
Μάλιστα, θα πρότεινα, μιας και ήγγικεν η ώρα, να περιοριστεί ο πρόξενος της γειτονικής χώρας, που έχει την Κομοτηνή ως έδρα, στα δικά του προξενικά καθήκοντα. Νομίζω ότι είναι καιρός.
Από την άλλη πλευρά, θα ήθελα η Κυβέρνηση να μας φέρει εδώ, μια ολοκληρωμένη πρόταση για τον οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών και να μην αναλωθεί σε αποσπασματικές διατάξεις, σαν και αυτές που φέρνει στην Επιτροπή, δείχνοντας ότι βιάζεται να τακτοποιήσει εκκρεμή ζητήματα.
Εγώ, όμως, ως καλός Βουλευτής, θέλω να καταθέσω την εμπειρία μου για ένα θεσμό, μάλιστα το έχω συζητήσει εδώ και με τον Εισηγητή μας και είναι απόλυτα σύμφωνος, που έχει το Υπουργείο Εξωτερικών, στις πρεσβείες μας στο εξωτερικό, αυτόν του αστυνομικού συνδέσμου. Πέραν των 35 αξιωματικών, υπηρετούν, σήμερα, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης, σε ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό και η προσφορά τους είναι πολύ σημαντική.
Ήδη, έχει ωριμάσει αυτός ο θεσμός του αστυνομικού συνδέσμου να μετεξελιχθεί σε θεσμό του αστυνομικού ακολούθου. Υπάρχουν λόγοι που θα πρέπει και σε αντιστοίχιση και με πνεύμα δικαίου, να τους αντιμετωπίσει το ελληνικό κράτος, αλλά, ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να είναι και σε αντιστοίχιση με τον στρατιωτικό ακόλουθο, τον αεροπορικό ακόλουθο και τον ναυτικό ακόλουθο.
Επίσης, θα ήθελα να πω ότι δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα θέματα εξωτερικής ασφαλείας με τα θέματα εσωτερικής ασφάλειας. Τώρα, σχεδόν είναι ταυτισμένα και νομίζω ότι το ελληνικό κράτος έχει χρήσιμα στελέχη και θα πρέπει αυτά να τα αξιοποιήσει και να τους δώσει φτερά, για να μπορέσουν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, με τον υποδειγματικό τρόπο που γνωρίζουν.
Θέλω να καταθέσω εδώ στην Επιτροπή, κύριε Πρόεδρε, ότι ο αστυνομικός σύνδεσμος της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βηρυτό, το 2006, ήταν ο βασικός παράγοντας ο οποίος διευκόλυνε Έλληνες, Κύπριους και Ευρωπαίους, μέσα από ένα σχέδιο, το οποίο κατάρτισε και με σύμφωνη γνώμη του Έλληνα πρέσβη. Μάλιστα, το ελληνικό κράτος και ο ομιλών, ως τότε Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, πήραμε τα διεθνή εύσημα από όλους, για αυτήν την προσφορά ενός αξιωματικού.
 Δεν μιλάω για καθήκοντα φυλακτικά, τα οποία προσφέρονται στις διπλωματικές μας εκπροσωπήσεις και στις κτιριακές υποδομές αυτών από Έλληνες αστυνομικούς, όταν το αιτείται το Υπουργείο Εξωτερικών, ομιλώ για στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας οι οποίοι γνωρίζουν καλώς τη διεθνή πραγματικότητα, έχουν σπουδάσει σε σχολές, γνωρίζουν ξένες γλώσσες και νομίζω ότι, κύριε Υπουργέ, θα πρωτοτυπήσετε.
Επίσης, θα ήθελα να σας πω ότι οι 39 αστυνομικοί σύνδεσμοι του ελληνικού κράτους, μετά από συμφωνία που είχε γίνει με την Κυπριακή Δημοκρατία, σήμερα, αυτοί όλοι, όπου και αν βρίσκονται ανά τον κόσμο, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, τόσο στον Έλληνα πρέσβη και όλο το ελληνικό διπλωματικό προσωπικό όσο και στον Κύπριο πρέσβη και το αντίστοιχο διπλωματικό προσωπικό. Έχει εγκατασταθεί ένα σύνδεσμος μιας και, για λόγους οικονομίας, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να εγκαταστήσει σε κάθε πρεσβεία της και έναν αστυνομικό σύνδεσμο.
Νομίζω ότι είναι γενναία πράξη και δίκαια, να αποφασίσετε τη μετεξέλιξη του αστυνομικού συνδέσμου σε αστυνομικό ακόλουθο.
Το προτείνουμε και αν το υιοθετήσετε, πιστεύω πως και όλες οι άλλες παρατάξεις θα το υιοθετήσουν και όταν έρθει η ώρα να ψηφισθεί ο νόμος, να κάνετε κάτι που, πραγματικά, έχει ανάγκη και το Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και το ελληνικό κράτος. Η προσφορά αυτών των ανθρώπων ήταν και θα είναι ακόμη περισσότερο σημαντική.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την προσοχή σας».
Δείτε το video της παρέμβασης:




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια