Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποια είναι τα συμπτώματα του θυρεοειδή στον άνδρα;


Ο θυρεοειδής αδένας είναι μια μικρή δομή στο μπροστινό μέρος του λαιμού, ακριβώς πάνω από την κλείδα. Η σπουδαιότητά του για την υγεία και την ευημερία του ανθρώπου είναι αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθός του.

Ο θυρεοειδής φτιάχνει ορμόνες για να ρυθμίζουν το ρυθμό με τον οποίο τα κύτταρα καίνε τα θρεπτικά συστατικά και εκτελούν διάφορες λειτουργίες. Όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό, όταν υπερλειτουργεί οδηγεί σε υπερθυρεοειδισμό και σ’ αυτές τις περιπτώσεις επηρεάζονται πολλές σωματικές λειτουργίες.

Παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα του θυρεοειδούς είναι παρόμοια για τα δύο φύλα, οι άνδρες μπορούν να βιώσουν συγκεκριμένα συμπτώματα που διαφέρουν από αυτά των γυναικών.

Γονιμότητα

Τόσο στον υπερθυρεοειδισμό, όσο και στον υποθυρεοειδισμό, οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα γονιμότητας. Όταν ένας άνδρας έχει μια υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς, μπορεί να παράγει σπέρμα με χαμηλή κίνηση, που ονομάζεται χαμηλή κινητικότητα. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητά του να τεκνοποιήσει. Αυτές οι αλλαγές στο σπέρμα αντιστρέφονται στις περισσότερες περιπτώσεις όταν η θεραπεία φέρει τις ορμόνες του θυρεοειδή πίσω στο φυσιολογικό τους επίπεδο.

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί, επίσης, να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας στους άνδρες, λόγω υπερπαραγωγής της ορμόνης της υπόφυσης που ονομάζεται προλακτίνη. Η υπερβολική παραγωγή προλακτίνης μπορεί να προκαλέσει πτώση στην παραγωγή της τεστοστερόνης, που υποστηρίζει την παραγωγή σπέρματος. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012 στο περιοδικό Journal of Urology διαπίστωσε πως οι άνδρες με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, είχαν υποθυρεοειδισμό, γεγονός που θα μπορούσε να παρεμποδίσει τη σύλληψη, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Οι αλλαγές αυτές ήταν συνήθως αναστρέψιμες με τη θεραπεία.

Σεξουαλική λειτουργία

Οι σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του θυρεοειδούς μπορούν, επίσης, να έχουν επιπτώσεις στη σεξουαλική λειτουργία στους άνδρες με υπερθυρεοειδισμό ή υποθυρεοειδισμό. Σύμφωνα με μελέτη του 2005 στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, σε μια ομάδα 34 ατόμων με υπερθυρεοειδισμό, το 50% παρουσίασαν πρόωρη εκσπερμάτιση, ενώ περίπου το 15% είχαν στυτική δυσλειτουργία που παρενέβαινε με την ικανότητά τους να διατηρήσουν τη στύση τους. Σε μια ομάδα από 14 άνδρες με υποθυρεοειδισμό, περίπου το 65% είχαν στυτική δυσλειτουργία, καθυστερημένη εκσπερμάτιση και χαμηλή λίμπιντο ή κακή σεξουαλική ορμή.


Αν και οι ακριβείς μηχανισμοί μέσω των οποίων τα χαμηλά ή υψηλά επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία στους άνδρες δεν είναι πλήρως κατανοητοί, τα συμπτώματα αυτά βελτιώθηκαν σε πολλούς από τους άνδρες και των δύο ομάδων, όταν υποβλήθηκαν σε θεραπεία για τα προβλήματα του θυρεοειδούς τους.

Άλλα συμπτώματα

Εκτός από τα προβλήματα που επηρεάζουν την αναπαραγωγική λειτουργία, οι άνδρες με προβλήματα του θυρεοειδούς μοιράζονται πολλά από τα συμπτώματα που βιώνουν οι γυναίκες. Όταν οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι πολύ υψηλές (υπερθυρεοειδισμός), ένας άνθρωπος μπορεί να ζεσταθεί ή να ιδρώνει υπερβολικά, σε κανονικές θερμοκρασίες δωματίου. Μπορεί να προκύψει απώλεια βάρους χωρίς κάποιες αλλαγές στη διατροφή του. Η νευρικότητα, το άγχος, ο εκνευρισμός και ο τρόμος των χεριών είναι επίσης συχνά συμπτώματα. Ο καρδιακός ρυθμός είναι συχνά πολύ γρήγορος και συνήθως ο άνθρωπος τον αντιλαμβάνεται ως χτύπημα ή φτερούγισμα στο στήθος.

Αντίστοιχα όταν οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι πολύ χαμηλές (υποθυρεοειδισμός) μπορεί να αισθανθεί κρύο, ακόμη και σε ένα ζεστό δωμάτιο. Αδυναμία, κόπωση, αύξηση βάρους, δυσκοιλιότητα, κατάθλιψη και ατονία είναι συχνά συμπτώματα.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς σε άνδρες ή γυναίκες μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτά τα ίδια συμπτώματα στην αρχή, αλλά σε μεταγενέστερα στάδια οδηγεί σε βραχνάδα στη φωνή και δυσκολία στην κατάποση.

Συστάσεις

Τόσο ο υποθυρεοειδισμός, όσο και ο υπερθυρεοειδισμός είναι πολύ πιο συχνοί στις γυναίκες παρά στους άνδρες, όπως επίσης συχνότερος είναι στο γυναικείο φύλο και ο καρκίνος του θυρεοειδούς. Ο υπερθυρεοειδισμός εμφανίζεται μόνο στο 0,2% των ανδρών, σε σύγκριση με περίπου 2% των γυναικών. Ο υποθυρεοειδισμός είναι επίσης πιο συχνός στις γυναίκες και μάλλον σπάνιος στους άνδρες, καθώς μπορεί να συμβεί σε 4-5 γυναίκες στις 1.000 σε σύγκριση με περίπου 1 στους 1.000 άνδρες. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι περίπου τρεις φορές πιο συχνός στις γυναίκες από τους άνδρες.

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη στυτική λειτουργία ή εκσπερμάτιση ή έχετε οποιοδήποτε από τα άλλα συμπτώματα ενός προβλήματος του θυρεοειδούς, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή έναν ειδικό ενδοκρινολόγο, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε την καλύτερη δυνατή πορεία δράσης.



Πηγή: medinova.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια