Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Για τα επεισόδια και τις ζημιές στο λιμάνι: Στέλνουν στο “σκαμνί” έντεκα αγρότες

Διοικητικές αλλά και ποινικές ευθύνες θα αναζητηθούν και εάν προκύψουν θα καταλογιστούν στους αγρότες, οι οποίοι τον περασμένο Δεκέμβριο, συμμετείχαν στα επεισόδια που είχαν γίνει στο λιμάνι
του Ηρακλείου. Λιμενικοί οι οποίοι χειρίστηκαν την υπόθεση, μετά από περίπου δύο μήνες, ολοκλήρωσαν τη δικογραφία, την οποία απέστειλαν πριν από λίγες ημέρες στον εισαγγελέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λιμενικοί κατηγορούν συνολικά έντεκα άτομα, όλοι αγρότες, με την πλειοψηφία τους να είναι από την Ιεράπετρα, ενώ αναμεσά τους υπάρχουν και δύο Ηρακλειώτες. Μεταξύ των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν είναι για παρακώληση συγκοινωνιών, για διέγερση, για διατάραξη κοινής ειρήνης και άλλες κατηγορίες. Λιμενικοί έφτασαν στην ταυτότητα των κατηγορουμένων μέσα από καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων και από το υλικό καμερών
Ο εισαγγελέας αφού μελετήσει τη δικογραφία αναμένεται είτε να ασκήσει ποινικές διώξεις, είτε να την επιστρέψει δίνοντας οδηγίες για συμπλήρωσή της.

Κλήσεις για απολογίες και στο λιμεναρχείο

Εκτός όμως από το ποινικό σκέλος, το ΚΛΗ προχωρά και στην έρευνα για διοικητικές κυρώσεις. Ήδη μάλιστα, έχουν σταλεί κλήσεις για απολογίες στους έντεκα κατηγορούμενους.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι , η απόφαση για να γίνει και διοικητικός έλεγχος ελήφθη από το λιμενάρχη Ηρακλείου Δ. Σαϊτάκη, ενώ υπήρξαν και αντίθετες απόψεις ως προς αυτή την διαδικασία.
«Είναι μια διαδικασία που προβλέπεται και έπρεπε να γίνει. Εάν δεν το έκανα θα ήμουν υπόλογος. Εμείς θα αναζητήσουμε ευθύνες για εκείνους που έκαναν ζημιές, όχι εκείνους που απλώς διαμαρτυρήθηκαν» ανέφερε ο κ. Σαϊτάκης.
Τα επεισόδια είχαν προκληθεί το βράδυ της 9ης Δεκεμβρίου. Στο λιμάνι είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες αγρότες από την ανατολική Κρήτη  απαιτώντας «εδώ και τώρα» πλοίο ασφαλείας για να φορτώσουν χιλιάδες τόνους προϊόντων, τα οποία κινδυνεύουν να σαπίσουν. Μερίδα αγροτών, εξαγριωμένοι από την συνεχιζόμενη πολυήμερη απεργία της ΠΝΟ, είχαν στραφεί εναντίον ναυτεργατών ακόμα και με φωτοβολίδες, τις οποίες εκτόξευσαν κατά  του μοναδικού πλοίου της γραμμής που παρέμενε δεμένο στο λιμάνι του Ηρακλείου. Από πλευράς του πληρώματος έγινε ρίψη νερού με μάνικες. Αγρότες από την πλευρά τους είχαν καταγγείλει  ότι οι μηχανές του πλοίου τέθηκαν σε λειτουργία με αποτέλεσμα να σπάσουν οι κάβοι και να υπάρξει κίνδυνος τραυματισμού..  Το γεγονός αυτό αλλά και η απομάκρυνση του πλοίου από το λιμάνι-έδεσε αρόδο για λόγους ασφαλείας- εξαγρίωσε ακόμα περισσότερο τους αγρότες, οι οποίοι προανήγγειλαν μία «εκρηκτική» νύχτα, φωνάζοντας «αίσχος» και «προδότες». Λίγο αργότερα στις φλόγες τυλίχθηκαν τα εκδοτήρια της ακτοπλοϊκής εταιρείας ΑΝΕΚ εντός του λιμανιού, αφού προηγουμένως διαμαρτυρόμενοι έσπασαν με μαγκούρες τα τζάμια των γραφείων. Όπως έχει γράψει η «Π» κατά τη διάρκεια της έντασης που επικράτησε  ο λιμενάρχης Ηρακλείου, Δημήτρης Σαϊτάκης, τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι όταν χτύπησε σε μία πόρτα.  Στο σημείο τότε έσπευσε ασθενοφόρο, όμως δεν επιτράπηκε η είσοδος του στον χώρο του λιμένος με τους αγρότες να «πολιορκούν» τον λιμενάρχη, ο οποίος παρά την ενόχληση που ένιωθε, προσπαθούσε να ηρεμήσει τα πνεύματα. «Δεν έχουμε κάτι με τον λιμενάρχη, εδώ θα είμαστε μαζί του μέχρι τα καράβια από την Αθήνα να κατέβουν Κρήτη» φώναζαν, κρατώντας ουσιαστικά τον κ. Σαϊτάκη σε άτυπη ομηρεία ως μοχλό πίεσης  για το αίτημα τους. 

Τελικά μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, από τις οποίες δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης και οι αντεγκλήσεις, οι αγρότες πείστηκαν να αποχωρήσουν.

patris.gr 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια