Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γιατί οι σημαίες στις ΗΠΑ κυματίζουν ανάποδα;


Ολοένα και πληθαίνουν οι διαμαρτυρόμενοι στους δρόμους των ΗΠΑ, μετά και την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου της χώρας, Ντόναλντ Τράμπ.

Οι εξαγγελίες του για κτίσιμο τείχους ανάμεσα σε ΗΠΑ και Μεξικό, οι ρατσιστικές του εξάρσεις με την έκδοση σχετικών διαταγμάτων που αφορούν μουσουλμάνους, καθώς και η γενικότερη επιθετική του στάση έναντι σε ανθρώπους των μέσων κι όχι μόνο, προκαλούν όλο και περισσότερους διαδηλωτές να βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.

Αρκετοί απ αυτούς πέραν των πλακάτ κρατούν και τις σημαίες της Αμερικής. Αυτό που προκαλεί εντύπωση, είναι το ότι αρκετές αμερικανικές σημαίες κυματίζουν ανάποδα. Πολλοί μπορεί να μην δίνουν σημασία εκ πρώτης όψεως. Ωστόσο αυτή είναι μια κίνηση με βαθύ νόημα, προερχόμενη από το παρελθόν της χώρας.

Η απάντηση ίσως να σας θυμίσει μια ταινία και συγκεκριμένα την «Κοιλάδα του Ηλά», του Πολ Χάγκις και μια συγκεκριμένη σκηνή:

-«Ξέρεις τι σημαίνει μια σημαία κρεμασμένη ανάποδα;» ρωτά ο Τόμι Λι Τζόουνς το μεξικανό μετανάστη που έκανε έπαρση σημαίας σε δημόσιο κτήριο.
-«Είναι ένα διεθνές σήμα κινδύνου. Σημαίνει ότι έχουμε προβλήματα στη χώρα, πως δεν μπορούμε να σώσουμε τον κ*** μας μόνοι μας και ότι χρειαζόμαστε κάποιον απέξω να έρθει να μας βοηθήσει. Λέει πολλά μια ανάποδη σημαία...».

Και η εξήγηση είναι απόλυτα ακριβής.

Στην περίπτωση των τωρινών διαδηλώσεων φυσικά η χώρα δεν βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, όπως τουλάχιστον προβλέπεται από τον Κώδικα Σημαίας των ΗΠΑ που στο άρθρο 4 του κεφαλαίου 1 αναφέρει: «The flag should never be displayed with the union down, except as a signal of dire distress in instances of extreme danger to life or property» αλλά για πολλούς σήμερα η χώρα βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.




Πηγές: huffingtonpost.gr, sigmalive.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια