Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πόσοι γνωρίζουμε τον Κώστα Περρίκο;


Φυλακαί Αβέρωφ, κελί 12 μελλοθάνατων
Κ. Περρίκος προς τη σύζυγό του
Μαρία Περρίκου,
Μαρία μου
Μου μένουν ακόμη λίγα λεπτά ζωής. Και στις τελευταίες μου στιγμές θα σ' αγαπώ και θα σε θυμάμαι. Φίλησέ μου τ' αγγελούδια μας. Οι φίλοι μου ας κάμουν το χρέος τους. Πεθαίνω για την Ελλάδα και θυμάμαι την τελευταία στροφή του ύμνου του Μιστράλ: «Κι αν πρέπει να πεθάνουμε για την Ελλάδα, τι θεία δάφνη, μια φορά κανείς πεθαίνει».


Κώστας Περρίκος ο Έλληνας αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας που ίδρυσε την 1η Οκτωβρίου 1941 την Πανελλήνιο Ενώσεως Αγωνιζομένων Ελλήνων (ΠΕΑΝ).Στην ΠΕΑΝ και την ομάδα Περρίκου οφείλεται μία από τις κορυφαίες πράξεις της Εθνικής Αντίστασης, η ανατίναξη των γραφείων της προδοτικής οργάνωσης ΕΣΠΟ (Εθνικο-Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωσις) στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος, στις 20 Σεπτεμβρίου 1942.Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 29 μέλη της και 48 Γερμανοί στρατιωτικοί.
 

Η ΕΣΠΟ είχε ιδρυθεί το καλοκαίρι του 1941 από τον γιατρό Σπύρο Στεροδήμα και συνεργαζόταν με τους Γερμανούς κατακτητές, προσπαθώντας να στρατολογήσει Έλληνες για να πολεμήσουν στο πλευρό της Βέρμαχτ στην ΕΣΣΔ. Η ανατίναξη του κτιρίου της ΕΣΠΟ χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο σαμποτάζ που είχε γίνει μέχρι τότε στην κατεχόμενη Ευρώπη.Σχεδόν αμέσως, η Γκεστάπο εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών της βομβιστικής επίθεσης. Χρειάστηκαν τη συνδρομή ενός προδότη υπαξιωματικού της Χωροφυλακής, του Πολύκαρπου Νταλιάνη ( στις 17-12- 1942 εκτελέστηκε από αντιστασιακούς της οργάνωσης ΟΜΗΡΟΣ), για να εξαρθρώσουν στις 11 Νοεμβρίου 1942 τον επιχειρησιακό πυρήνα της ΠΕΑΝ.

Ο Κώστας Περρίκος εκτελέσθηκε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την 4.2.1943, ώρα 7:30 π.μ. αναφωνώντας ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ. Η Ιωάννα Τσάτσου, που κατέγραψε στο ημερολόγιό της τις ώρες εκείνες της οδύνης, αλλά και του αγώνα και της ελπίδας: «Είναι από τα καλύτερα παλληκάρια μας. Ο αεροπόρος Κώστας Περρίκος, αρχηγός της ΠΕΑΝ και οι φίλοι του […] φύλακες της τιμής μας, αφού δεν έχομε πια γη».
 

4 Φεβρουαρίου 1943, ώρα 5.20΄ π.μ.,

ΥΓ: 

Φωτογραφία του Takis Papapetropoulos.Φωτο 1 η προτομή του Περρίκου, Γλάδστωνος και Πατησίων (απέναντι από το παλιό ΜΙΝΙΟΝ).
 

Φωτογραφία του Takis Papapetropoulos.Φωτό 2 το κτίριο της ΕΣΠΟ μετα την ανατίναξη

ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΗ Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΩΝ ΕΚΕΙΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΖΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ


Κείμενο στο facebook στελέχους της ΕΛ.ΑΣ.


Σημείωση του bloko.gr: Στις 23 Ιανουαρίου 1943 οι Γερμανοί επιτρέπουν στην οικογένειά του να τον επισκεφθεί στη φυλακή. Ήταν η τελευταία φορά που τον είδαν η γυναίκα και τα παιδιά του ζωντανό. Νωρίς το πρωί της 4ης Φεβρουαρίου 1943 οδηγήθηκε στον τόπο της εκτελέσεώς του, στο Σκοπευτήριο Καισαριανής. Αφού κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων απευθύνθηκε στους παριστάμενους Γερμανούς: «Δεν αισθάνομαι τίποτα εναντίον σας. Εσείς κάνατε το καθήκον σας. Ομοίως, έκανα κι εγώ το δικό μου. Είμαι Έλληνας αξιωματικός της Αεροπορίας - Υποσμηναγός. Σας ευχαριστώ πολύ». Οι παριστάμενοι Γερμανοί αξιωματικοί χαιρέτισαν άπαντες στρατιωτικά. Στις 7:30 π.μ. αναφώνησε «Ζήτω η Ελλάς!» και δευτερόλεπτα μετά έπεφτε άπνους από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος.

.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια