Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

'Αδειες γάμου μέσω κινητού και 'Ιντερνετ

Στην ψηφιακή εποχή περνάει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, καθώς οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέσω υπολογιστή και κινητού τηλεφώνου για τα πιστοποιητικά που η Εκκλησία χορηγεί μόνο



 με τον κωδικό που έχουν πάρει για την πρόσβασή τους στο Taxis. Οι ιερείς οφείλουν να δίνουν το πιστοποιητικό εντός τριών ημερών. Η Αρχιεπισκοπή είναι έτοιμη και απομένει το «πράσινο φως» από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Ηδη, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής στο Ρουφ ιερείς κάνουν εντατικά σεμινάρια.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βολιώτης, οι πολίτες μέσω της ιστοσελίδας www.iaath.gr μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την έκδοση πιστοποιητικών αδειών γάμου, τελέσεως βαπτίσεων, αγαμίας, υπεύθυνων δηλώσεων και άλλων εγγράφων που χορηγούνται από την Εκκλησία. Η επιτυχής υποβολή της αίτησης θα φθάνει στον υπολογιστή του ναού αλλά και στο κινητό τηλέφωνο του ιερέα, ο οποίος πρέπει να εκδώσει το πιστοποιητικό μέσα σε ένα τριήμερο. Παρότι η διαδικασία είναι απλή και τα βήματα προκαθορισμένα, οι πολίτες θα συνεχίσουν να μπορούν να προστρέξουν στον ναό ώστε εκεί να τους βοηθήσουν στην ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, όπως επίσης και να την καταθέσουν χειρόγραφα και οι ιερείς να τη διεκπεραιώσουν ηλεκτρονικά.

Σύμφωνα με τον π. Βολιώτη, στα σεμινάρια οι ιερείς ενημερώθηκαν τόσο ως διαχειριστές του νέου συστήματος αλλά και από την πλευρά του πολίτη, δηλαδή εκπαιδεύθηκαν για τα τυχόν εμπόδια που μπορεί να συναντήσουν οι πολίτες. Αλλωστε, όπως είπε ο π. Βολιώτης, πολλοί ιερείς δεν ήταν καθόλου εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Η πλατφόρμα θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση κόπου και χρόνου, ενώ η σημασία της καταδεικνύεται όταν πιστοί που βρίσκονται στο εξωτερικό ζητούν ένα έγγραφο. «Θα το λαμβάνουν σκαναρισμένα μέσω email», λέει ο κ. Βολιώτης. Η δράση εντάχθηκε στα υπηρεσιακά προγράμματα «Ψηφιακή Σύγκλιση» και «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ενώ υπάρχει η πρόταση για ηλεκτρονική διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες, όπως, για παράδειγμα, με τα δικαστήρια.

Συνέλευση Ιεράς Συνόδου

Τέλος, σήμερα ξεκινάει η διήμερη έκτακτη συνέλευση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με θέματα την εκκλησιαστική εκπαίδευση, το μάθημα των Θρησκευτικών και την πορεία του διαλόγου με τους ρωμαιοκαθολικούς. Χθες, κατά τις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος ανακοίνωσε ότι αυτές τις ημέρες εκδικάζεται στα πολιτικά δικαστήρια η υπόθεση της αμφισβητήσεως της κυριότητος του μητροπολιτικού ναού Λαμίας επί του κτήματος Πεύκα Βέρδη στη Δυτική Αττική και δεσμεύθηκε για την παραχώρηση τμήματος της ως άνω εκτάσεως προς την Ιερά Σύνοδο για τη δημιουργία δομών προνοίας μετά την οριστική δικαίωση του ως άνω ναού. Το υπόλοιπο θα αξιοποιηθεί για την υποστήριξη ιδρυμάτων και του προνοιακού έργου της περιοχής και της Μητροπόλεως Φθιώτιδος.


kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια