Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι αντιρρήσεις της ΠΟΕΠΛΣ για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην "Υπηρεσία Γραφείου"

Επιστολή της ΠΟΕΠΛΣ με παρατηρήσεις επί των προτεινόμενων αλλαγών για την Υπηρεσία Γραφείου.


Θέμα: «Υπηρεσία Γραφείου - Παρατηρήσεις επί της προτεινόμενης αλλαγής του άρθρ. 4 του ΠΔ 37/2012»
Κατά την κατάρτιση του νομοσχεδίου εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας για την προτεινόμενη τροποποίηση του άρθρου 4 του ΠΔ 37/2012 που αφορά στην κατάσταση Υπηρεσίας Γραφείου που τίθενται τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., οι συνάδελφοί μας δλδ οι οποίοι κρίνονται σωματικά ανίκανοι για κάθε άλλη υπηρεσία, εκτός από εκείνη του γραφείου.
Αναλυτικά, από τη συγκριτική επισκόπηση της ισχύουσας μέχρι σήμερα μορφής του άρθρου 4 του ΠΔ 37/2012 και της προτεινόμενης τροποποίησης του νομοσχεδίου, προκύπτουν τα παρακάτω:
·       Καταργείται η σύσταση προσωποπαγούς θέσεως και η τοποθέτηση του στελέχους που τελεί σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου σε τόπο επιλογής του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μετατίθενται με τις κοινές διατάξεις που ισχύουν για τα λοιπά στελέχη με αυτονόητη χειροτέρευση της θέσης τους σε σχέση με το ισχύον καθεστώς.
·       Σε αντίθεση με τα ισχύοντα για τους Αξιωματικούς, παρέχεται η δυνατότητα στον Αρχηγό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ να παραπέμψει απευθείας με διαταγή του και στα πλαίσια της διακριτικής ευχέρειάς του μόνο τους Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικούς και Λιμενοφύλακες για κρίση περί θέσεώς τους σε υπηρεσία γραφείου. Ας σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα τη δυνατότητα αυτή έχει μόνο ο Υπουργός. Παρατηρείται στο σημείο αυτό μη ανεκτή άνιση μεταχείριση και δυσμενής διάκριση των στελεχών αναλόγως του βαθμού τους.
·       Προβλέπεται για πρώτη φορά η δυνατότητα επανάκρισης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή της σωματικής ικανότητας του στελέχους και το ενδεχόμενο επανόδου του στην ενεργό υπηρεσία. Αυτό πρακτικά οδηγεί στον τερματισμό της μόνιμης και άπαξ θέσεως σε υπηρεσία γραφείου του στελέχους. Ας σημειωθεί ότι αντίστοιχη διάταξη δεν υπάρχει στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπου προβλέπεται η άπαξ κρίση για υπαγωγή στην κατάσταση της ελαφράς υπηρεσίας και μη δυνατότητα υπαγωγής στην ενεργό υπηρεσία, ούτε και στην Ελληνική Αστυνομία όπου εφαρμόζονται όσα ισχύουν στο άρθρο 44 παρ. 6 του Ν. 3731/2008.
·       Προβλέπεται ορθώς η δυνατότητα άσκησης ορισμένων καθηκόντων διοίκησης στις εκεί αναφερόμενες υπηρεσίες, ωστόσο επισημειώνεται ότι οι τελούντες σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου και σε ενεργό υπηρεσία τηρούν το ίδιο ωράριο. Ενδεχομένως με την πρόβλεψη αυτή να προκληθεί δυσλειτουργία στην υπηρεσία και να επιβαρυνθούν τα στελέχη της υπηρεσίας γραφείου, καθόσον αν και έχουν αποδεδειγμένα προβλήματα υγείας ενδέχεται να εκτελούν και νυχτερινή εργασία με κίνδυνο την περαιτέρω επιδείνωση της υγείας τους.
·       Εντάσσονται στην κατηγορία υπηρεσίας γραφείου οι Αξιωματικοί Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Ειδικής Μονιμότητας, όταν αυτοί κρίνονται πτητικά ανίκανοι ένεκα σωματικής ή διανοητικής ικανότητας (άρθρο 35 Παρ. 3 του ΠΔ 81/2012). Ουσιαστικά με την τροποποίηση αυτή τίθενται σε υπηρεσία γραφείου εκείνοι οι Αξιωματικοί που με την ισχύουσα ρύθμιση αναλάμβαναν εκτέλεση υπηρεσίας εδάφους κατά κύριο λόγο στην Υπηρεσία Εναέριων Μέσων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ή σε άλλες θέσεις ανάλογα με τις εκάστοτε υπηρεσιακές ανάγκες. Με την προσθήκη αυτή εξομοιώνονται επί τα χείρω η κατηγορία των Αξιωματικών αυτών που έχουν ειδική πτητική εμπειρία και γνώση με κάθε άλλο στέλεχος προερχόμενο από όποια άλλη υπηρεσία, το οποίο τοποθετείται σε υπηρεσία γραφείου.
·       Δεν προβλέπεται η δυνατότητα προσφυγής κατά της απόφασης του κ. Υπαρχηγού με αποτέλεσμα να παραβιάζεται στο συνταγματικό δικαίωμα ακροάσεως.
·       Τίθεται η προαγωγή των στελεχών που τελούν σε υπηρεσία γραφείου υπό τον όρο ταυτόχρονης προαγωγής του αμέσως αρχαιότερού τους, χωρίς να ρυθμίζεται τι θα συμβεί σε περίπτωση που παραμείνει στάσιμος για όποιο λόγο ο αμέσως αρχαιότερος.
Ουσιαστικά με την προτεινόμενη τροποποίηση θεωρούμε ότι θίγονται θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων ενώ δεν στοιχειοθετούνται με σοβαρά επιχειρήματα οι λόγοι της εν λόγω πρότασης, γεγονός που μας υποχρεώνει να ζητήσουμε την απόσυρσή της από το νομοσχέδιο.

O πρόεδρος Κων/νος Κυράνης
Ο Γ.Γ Παναγιώτης Τσιάνος  

 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια