Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι κίνδυνοι του ηλεκτρονικού τσιγάρου στις νεότερες ηλικίες


Τις επιφυλάξεις της για τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου εξέφρασε η επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας και υπεύθυνη του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Αθανασία Πατάκα.

«Έχουν βγει πολλές έρευνες που λένε ότι το ηλεκτρονικό μπορεί να είναι πιο ασφαλές από το συμβατικό τσιγάρο. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές σε αυτές τις μελέτες, αν τις διαβάσει κανείς προσεχτικά, οι ερευνητές έχουν σχέση με το ηλεκτρονικό τσιγάρο και με τη βιομηχανία του. Οπότε η παγκόσμια ιατρική κοινότητα είναι λίγο επιφυλακτική απέναντι σε αυτές τις μελέτες. Θα ήταν πολύ ωραίο να μπορούσαμε να πούμε στους ασθενείς μας ότι μπορείτε ελεύθερα να χρησιμοποιείτε το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ακόμη, δυστυχώς, δεν είναι κανείς σίγουρος γι’ αυτό» επισήμανε η κ. Πατάκα, στη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Διακοπή καπνίσματος: Δυσκολίες και λύσεις», την οποία διοργάνωσε το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης του ΑΠΘ.

Κατά την κ. Πατάκα, ακόμη δεν υπάρχει βεβαιότητα για το τι ακριβώς ισχύει σε σχέση με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. «Έχουν γίνει και μελέτες που δείχνουν ότι και την πνευμονική λειτουργία την επιδεινώνει και ανεβάζει την πίεση και τις σφίξεις, όπως κάνει γενικώς η νικοτίνη. Οπότε είναι ένα προϊόν το οποίο πρέπει να το χρησιμοποιούμε με επιφύλαξη. Κι εκτός αυτού, το φυσιολογικό σε έναν άνθρωπο δεν είναι να εισπνέει μια ουσία ή έναν ατμό. Είναι να αλλάξει τον τρόπο συμπεριφοράς απέναντι σε αυτή τη συνήθεια. Οπότε μένοντας στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, έστω και αν δεν κάνει κάτι τόσο κακό (που δεν το ξέρουμε ακόμα) μένει σε μια συνήθεια χρήσης κάποιας εισπνεόμενης ουσίας. Είναι σαν να δίνω μεθαδόνη σε κάποιον που χρησιμοποιεί ηρωίνη. Μένει σε μια συνήθεια, οπότε πρέπει να αλλάξει η συμπεριφορά απέναντι σε αυτή τη συνήθεια, κάτι στο οποίο το ηλεκτρονικό μάς πάει λίγο πίσω» εξήγησε.

Στην ομιλία της με θέμα «Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Η νέα τάση», η κ. Πατάκα ανέφερε ότι ηλεκτρονικό τσιγάρο έχουν δοκιμάσει πολλοί από αυτούς που απευθύνονται το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος του νοσοκομείου Παπανικολάου και το χρησιμοποιούν είτε μόνο του είτε μαζί με το συμβατικό τσιγάρο.

«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι κάτι που μπορεί να βάλει πολύ εύκολα τις νεότερες ηλικίες στο τσιγάρο, δηλαδή μπορούν να εθιστούν στη νικοτίνη μέσω μιας πολύ ωραίας συσκευής, η οποία είναι έξυπνη, βγάζει ατμό, έχει ωραία γεύση -κυκλοφορούν διάφορες γεύσεις- και να μπουν αργότερα στο κανονικό τσιγάρο. Κι έχουν γίνει πολλές μελέτες σε εφήβους που φαίνεται ότι αυξάνεται πάρα πολύ η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ενώ στους ενήλικες τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Βέβαια, σαν ένα γκατζετάκι σχεδόν όλοι εκείνοι που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα έχουν χρησιμοποιήσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο» κατέληξε η κ. Πατάκα.



Πηγή: praktoreio-ygeias.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια