Αβγά μελάτα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για λόγους υγείας!


Αρκετοί από εμάς προτιμούν να τρώνε για πρωινό τα αβγά μελάτα, ενώ πολύ συχνά αποτελούν και το πρωινό των παιδιών μας.

Είναι ευρέως γνωστό ότι τα αβγά περιέχουν σαλμονέλα, ένα επικίνδυνο βακτήριο που εξουδετερώνεται μόνο όταν τα μαγειρεύουμε καλά. Κατά πόσο, όμως, ένα αβγό μελάτο είναι ασφαλές ή η μέθοδος αυτή δεν σκοτώνει επαρκώς το βακτήριο της σαλμονέλας;

Για την αποφυγή μόλυνσης από σαλμονέλα, τα αβγά πρέπει να μαγειρεύονται έως ότου τόσο η λευκή σάρκα, όσο και ο κρόκος είναι στερεά. Τα φαγητά που περιέχουν αβγό πρέπει να μαγειρεύονται τουλάχιστον στους 70° C.

Αν σας αρέσει μελάτο το αβγό ή χρειάζεστε ένα ωμό αβγό για το φαγητό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ήδη παστεριωμένο, το οποίο έχει θερμανθεί σε μία θερμοκρασία που σκοτώνει τα βακτηρίδια.

Εάν μαγειρεύετε το μη-παστεριωμένο αυγό, μόνο έως ότου ο κρόκος είναι ακόμα υγρός (μελάτο), δεν θα φτάσει σε μια αρκετά υψηλή θερμοκρασία για να εξοντωθούν όλα τα βακτήρια, με αποτέλεσμα να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

Αν αυτό είναι ή όχι αποδεκτός κίνδυνος υγείας, είναι επιλογή σας!



Πηγή: iatropedia.gr