Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ερώτηση Καλαφάτη στη Βουλή: Πολυτέλεια το αίσθημα τη ασφάλειας στη Θεσσαλονίκη

«Με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης σε καθεστώς συνεχούς υπολειτουργίας, λόγω “αποψίλωσης” του έμψυχου δυναμικού της και παλαιότητας των οχημάτων της, το αίσθημα της
δημόσιας ασφάλειας για τους πολίτες, εξελίσσεται σε πολυτέλεια.»
Αυτό τονίζει σε δήλωσή του ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος κατέθεσε στη Βουλή την τρίτη –σε λίγους μήνες- σχετική ερώτησή του προς τον υπουργό εσωτερικών, ο οποίος σε προηγούμενη απάντησή του, είχε δεσμευθεί αόριστα για ενίσχυση του προσωπικού της ΓΑΔΘ, χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένους αριθμούς.
«Η …ενίσχυση που εννοούσε ο υπουργός ήταν 30 αστυνομικοί μέσω των συμπληρωματικών μεταθέσεων του 2016» επισημαίνει ο κ. Καλαφάτης. «Οι κενές θέσεις παραμένουν εκατοντάδες και η σταδιακή αποχώρηση λόγω συνταξιοδοτήσεων, μεταθέσεων σε άλλους νομούς και αποσπάσεων για την φύλαξη των προσφύγων, επιδεινώνει την το πρόβλημα. Τα δε 32 υποστελεχωμένα αστυνομικά τμήματα, έχουν ελάχιστα, πεπαλαιωμένα ή συντηρημένα πλημμελώς περιπολικά. Την ίδια ώρα, η ύπαρξη δώδεκα κέντρων φιλοξενίας προσφύγων απαιτεί αυξημένη επιχειρησιακή δυνατότητα. Το αρμόδιο υπουργείο, οφείλει να αντιληφθεί το λάθος σ` αυτή την εξίσωση, το συντομότερο δυνατόν.»
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ
ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: ‘’Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης σε καθεστώς συνεχόμενης υπολειτουργίας’’

Με την υπ.αριθ’ 8658 ερώτηση που καταθέσαμε στις 28-09-2016 επισημάναμε την έλλειψη επαρκούς αστυνομικού προσωπικού σε σχέση με την σοβαρή κατάσταση που δημιουργεί η εγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή, και την επιβεβλημένη ανάγκη ενίσχυσης του δυναμικού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης ακόμη και με έκτακτα μέτρα.

Οι αυξημένες ανάγκες περιφρούρησης σε συνδυασμό με τη λειψανδρία του αστυνομικού προσωπικού επέβαλλε ενίσχυση των υφιστάμενων δυνάμεων.

Όπως αρμοδίως πληροφορηθήκαμε, με την από 25-10-2016 και με αριθ. πρωτ. 7017/4/20137-δ’ απάντηση που λάβαμε, το αρμόδιο Υπουργείο διαβεβαίωνε πως προέβη στην τοποθέτηση αξιόλογου αριθμού προσωπικού μέσω τακτικών και συμπληρωματικών καταθέσεων χωρίς όμως να παραθέσει ακριβή αριθμό.

Τρεις μήνες μετά, όπως προκύπτει από διαδοχικά Δελτία Τύπου που δημοσιεύει  η Ένωση Ασυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, η προβληματική κατάσταση δυστυχώς παραμένει αμετάβλητη και οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Γ.Α.Δ.Θ οριακές.

Οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε εκατοντάδες και οι συμπληρωματικές μεταθέσεις  έτους 2016 απέδωσαν μόλις και μετά βίας 30 περίπου  αστυνομικούς υπαλλήλους. Αυτό σε συνδυασμό με την σταδιακή αποχώρηση των εκτάκτως αποσπασμένων  για την φύλαξη των προσφύγων, τα συνταξιοδοτήσεις και τις μεταθέσεις σε άλλους νομούς, δημιουργεί εικόνα πλήρους αποψίλωσης των αστυνομικών υπηρεσιών της Γ.Α.Δ.Θ
 
Επιπρόσθετα, τα 32 υποστελεχωμένα αστυνομικά τμήματα, έχουν στη διάθεσή τους ελάχιστα, πεπαλαιωμένα ή συντηρημένα πλημμελώς περιπολικά. Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πως η κάλυψη όλων αυτών των αυξημένων αναγκών από ένα αποδεκατισμένο έμψυχο δυναμικό, ήδη ταλαιπωρημένο και με ανύπαρκτα μέσα, είναι πρακτικά αδύνατη.

Δεδομένου ότι η ύπαρξη δώδεκα κέντρων φιλοξενίας προσφύγων απαιτεί επιχειρησιακή δυνατότητα αυξημένη για την εύρυθμη λειτουργία τους, τον αποτελεσματικό έλεγχο και τη διαρκή εποπτεία τους έχει νομοτελειακά οδηγήσει στη μείωση του αστυνομικού προσωπικού που εργάζεται στη γενική αστυνόμευση της πόλης.

Οι γειτονιές της Θεσσαλονίκης είναι αστυνομικά «απογυμνωμένες» αφού τα περισσότερα Αστυνομικά Τμήματα λειτουργούν με οριακό αριθμό αστυνομικών.

Η κυβέρνηση αδυνατεί να ανταποκριθεί στην ύψιστη υποχρέωσή της να περιφρουρίσει το αγαθό της δημόσιας ασφάλειας και να εγγυηθεί την ειρηνική και ασφαλή διαβίωση τόσο των Ελλήνων πολιτών.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Προτίθεστε να λάβετε άμεσα τα απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης της Γ.Α.Δ.Θ, πλέον των 200 μάχιμων αστυνομικών,  για να αποκατατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της, ώστε να μην τεθεί εν αμφιβόλω η δημόσια ασφάλεια και να επιλυθεί το πρόβλημα της ελλιπούς αστυνόμευσης;
  2. Προτίθεστε να αξιοποιήσετε τη δυνατότητα αύξησης του αστυνομικού δυναμικού της Γ.Α.Δ.Θ  με μόνιμο προσωπικό μέσω έκτακτων μεταθέσεων και όχι μέσω αποσπάσεων και μεταθέσεων εντός Γ.Α.Δ.Θ που δεν επιλύουν αλλά μεταφέρουν απλά το πρόβλημα από τη μία υπηρεσία στην άλλη;
  3. Προτιθεστε να δρομολογήσετε την ανανέωση του στόλου οχημάτων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, ώστε οι υπηρετούντες αστυνομικοί να μπορούν ανεμπόδιστα να εκτελούν τις αποστολές τους;                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                           Ο ερωτών Βουλευτής

                                                            
        

                                                                                                            Σταύρος Καλαφάτης 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια