Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Νέες ρυθμίσεις για τις άδειες στελεχών και ΕΠΟΠ των Ενόπλων Δυνάμεων

Σε νέα ρύθμιση των ειδών των αδειών του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, των κατηγοριών του δικαιούμενου προσωπικού, των προϋποθέσεων, της διάρκειας, καθώς και κάθε


άλλου αναγκαίου ζητήματος για τη χορήγησή τους στο στρατιωτικό προσωπικό προχώρησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΥΕΘΑ ως μαθητές των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) νοούνται οι Μαθητές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), της Σχολής Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ), της Σχολής Υπαξιω-ματικών Διοικητικών (ΣΥΔ), της Σχολής Ιπταμένων Ραδι-οναυτίλων (ΣΙΡ) και της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ). 

Παράλληλα προβλέπεται στα στελέχη και τους Επαγγελματίες Οπλίτες μετά την ορκωμοσία τους, που ανήκουν στις περιπτώσεις των υποπαραγράφων 4β και 4γ, χορηγείται κανονική άδεια διάρκειας πέντε (5) ημερών για κάθε δίμηνο παροχής πραγματικής εργασίας στη Μονάδα-Υπηρεσία τους. Επίσης στα στελέχη των ΕΔ, καθώς και στους Επαγγελματίες Οπλίτες μετά την ορκωμοσία τους, χορηγείται άδεια απουσίας διάρκειας τεσσάρων (4) συνεχών ημερών λόγω θανάτου γονέα, αδελφού/ής, συζύγου ή τέκνου, με αποδοχές. Στις γυναίκες στελέχη των ΕΔ, καθώς και στις Επαγγελματίες Οπλίτες και πριν την ορκωμοσία τους χορηγείται, κατόπιν γνωμάτευσης της αρμόδιας Επιτροπής Απαλλαγών, άδεια κύησης - τοκετού διάρκειας πέντε (5) μηνών, με πλήρεις αποδοχές, με τη συμπλήρωση του τετάρτου μήνα της κύησης» 
Αρμόδια για την εξέταση του κυοφορούντος προσωπικού και την έκδοση γνωμάτευσης για τη χορήγηση της άδειας κυήσεως - τοκετού είναι η πλησιέστερη στη Μονάδα που υπηρετεί, Επιτροπή Απαλλαγών του οικείου Κλάδου των ΕΔ. Εάν αυτή απέχει σε απόσταση μεγαλύτερη των εκατό (100) χιλιομέτρων, ενώ εδρεύει Επιτροπή Απαλλαγών άλλου Κλάδου σε απόσταση μικρότερη των εκατό (100) χιλιομέτρων, τότε το γυναικείο στρατιωτικό προσωπικό εξετάζεται από την Επιτροπή Απαλλαγών του άλλου Κλάδου». Τυχόν απώλεια της επιμέλειας συνεπάγεται απώλεια του δικαιώματος. 
Η αναρρωτική άδεια, που χορηγείται μετά από νοσηλεία για πάθηση ή βλάβη που προήλθε από την εκτέλεση της υπηρεσίας και εξαιτίας αυτής, καθώς και όλη η αναρρωτική άδεια που χορηγείται στους ΔΕΑ, Επίκουρους Αξιωματικούς και Έφεδρους Αξιωματικούς, δεν υπολογίζονται στα όρια της συνολικής διάρκειας των αδειών.

Απο τους αιτούντες θα πρέπιε να υποβάλλεται εγγράφως στη Διεύθυνση Στρατολογικού (ΔΣΛ) του ΓΕ του οικείου Κλάδου των ΕΔ, αιτιολογημένο και προσδιορισμένο αίτημα της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) δέκα (10) ημέρες πριν από την έναρξη της αιτούμενης άδειας 
Η Επιτροπή, αφού εξετάσει τον ενδιαφερόμενο, αποφαίνεται περί της σωματικής του ικανότητας και της δυνατότητάς του για ανάληψη υπηρεσίας και προβαίνει σε ανάκληση ή μη, κατά περίπτωση, της αναρρωτικής άδειας που χορήγησε. 

Τέλος σύμφωνα με την απόφαση καθορίζεται ότι με αποφάσεις των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες αναφορικά με τη διαδικασία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για την υγειονομική περίθαλψη των τελούντων στις άδειες καθώς και της ενημέρωσης των αρμοδίων Υπηρεσιών για τη συνέχιση παροχής υγειονομικής περίθαλψης στους δικαιούχους.

dikaiologitika.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια