Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Αποδοκιμασία της διετίας ΣΥΡΙΖΑ

Παγίωση της διαφοράς ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, με εδραίωση της κυριαρχίας της πρώτης και γενικευμένη αίσθηση απογοήτευσης και απαισιοδοξίας στους πολίτες για
την πορεία της χώρας αποτυπώνεται στη νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Στην πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. συγκεντρώνει διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ (33% έναντι 16,5%). Στην τρίτη θέση ακολουθεί η Χ.Α. με 7,5%. Το ΚΚΕ ενισχύει τις επιδόσεις του και φθάνει στο 7%, με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να έπεται με ποσοστό 6,5%. Σύμφωνα με την έρευνα, αυτά τα πέντε κόμματα εμφανίζονται να εξασφαλίζουν είσοδο στην επόμενη Βουλή. Με μικρότερα ποσοστά μετρήθηκαν η Ενωση Κεντρώων (2%), ενώ ΑΝΕΛ, Ποτάμι και Πλεύση Ελευθερίας μετρήθηκαν στο 1,5% το καθένα. Μόλις 1% συγκεντρώνει η Λαϊκή Ενότητα.

Η απαισιοδοξία των πολιτών αποτυπώνεται γλαφυρά στις απαντήσεις τους σε ερώτημα για την πορεία της χώρας γενικά. Σε ποσοστό 87,5% πιστεύουν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Την ίδια στιγμή, η απόφαση για επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση δύο χρόνων διακυβέρνησης από τον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μάλλον δεν απηχεί τη γενικευμένη αίσθηση για τις κυβερνητικές επιδόσεις. Για το 81% των πολιτών ο απολογισμός για τη χώρα αυτά τα δύο χρόνια είναι αρνητικός. Είναι εντυπωσιακό ότι και μεταξύ όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, το 62% θεωρεί, επίσης, αρνητικό τον απολογισμό της διετίας. Επιπλέον, το 41,5% θεωρεί ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν παρέμενε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2015.

Εντύπωση προκαλεί ένα ακόμη εύρημα της έρευνας, το οποίο αφορά τις απαντήσεις στο ερώτημα αν εκφράζουν διαφορετική φιλοσοφία διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. Στο γενικό δείγμα, το 52% θεωρεί ότι δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές, ενώ το 45% πιστεύει ότι τα δύο κόμματα εκφράζουν διαφορετικές φιλοσοφίες διακυβέρνησης. Σε σχέση, όμως, με την κομματική τους προέλευση, το 50% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα, ενώ ουσιαστικές διαφορές βλέπει το 70% των ψηφοφόρων της Ν.Δ.

Προβληματισμός

Οι πολίτες εμφανίζονται ανήσυχοι και προβληματισμένοι σχετικά με τη διαπραγμάτευση. Στο γενικό σύνολο, το 52% πιστεύει ότι είναι λανθασμένη η στρατηγική της κυβέρνησης, το 34,5% εκτιμά ότι δεν είναι σταθερή η στρατηγική και, ως εκ τούτου, κάποτε είναι σωστή και κάποτε λανθασμένη. Μόλις το 7,5% την αποτιμά ως σωστή. Να σημειωθεί ότι στο ίδιο ερώτημα τον Μάρτιο του 2015, κατά την πρώτη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το 55,5% των πολιτών θεωρούσε σωστή τη στρατηγική της κυβέρνησης και το 27,5% λανθασμένη.

Σε κάθε περίπτωση, στη συντριπτική πλειοψηφία τους (78,5%) οι πολίτες εκτιμούν ότι η διαπραγμάτευση για την τρέχουσα αξιολόγηση θα κλείσει με νέα πρόσθετα μέτρα. Μόλις το 6,5% πιστεύει ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς πρόσθετα μέτρα, ενώ ένα άλλο 6,5% πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση. Σε περίπτωση αδιεξόδου, το 34% των πολιτών τάσσεται υπέρ του σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, ενώ το 33,5% θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί και να πάει σε εκλογές. Να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις μέχρι τη συμφωνία επιθυμεί το 13,5%, ενώ υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τοποθετείται το 11,5%.

Τέλος, σε ποσοστό 36% οι πολίτες απαντούν ότι μετά τις επόμενες εκλογές θα επιθυμούσαν αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ. ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Ν.Δ. Το 19,5% θα προτιμούσε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 14% επιθυμεί οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας.



ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια