Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε όταν ξυπνάτε μέσα στη νύχτα


Σίγουρα σε όλους έχει συμβεί να ξυπνήσουμε ξαφνικά το βράδυ χωρίς κανένα προφανή λόγο και μετά να δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε.

Πρόκειται για μια μορφή αϋπνίας που μάλιστα είναι πιο συνηθισμένη από την «κλασσική» δηλαδή αυτή κατά την οποία δεν μας παίρνει ο ύπνος.

Το ερώτημα είναι τι πρέπει να κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις, αφού η αλήθεια είναι πως πρόκειται για κάτι πολύ ενοχλητικό που καταστρέφει τον ύπνο μας στερώντας μας τόσο την απόλαυση του ύπνου, όσο και τα ευεργετήματά του.

Η Wall Street Journal λοιπόν απευθύνθηκε σε αρκετούς ειδικούς για θέματα ύπνου και η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει:

«Μην κάνετε απολύτως τίποτα»! Εάν είναι κάτι που δεν συμβαίνει συχνά, οι ειδικοί συνιστούν να μην αλλάξετε τίποτα στην καθημερινότητά σας την επόμενη μέρα. Οποιαδήποτε προσπάθεια να καλύψετε έλλειψη ύπνου απλά θα διαταράξει τη ρουτίνα που σχετίζεται με τον ύπνο σας.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Michael Perlis, της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και διευθυντής ειδικού προγράμματος που σχετίζεται με τον ύπνο: «Μην κοιμηθείτε παραπάνω το πρωί. Μην πάρετε υπνάκους. Μην πάτε νωρίς για ύπνο την επόμενη μέρα και όλα θα πάνε καλά».

Υποστηρίζει ακόμη πως είναι επίσης χρήσιμο να χρησιμοποιήσετε καφεΐνη για να κρατηθείτε ξύπνιοι μέχρι την ώρα που συνήθως ξαπλώνεται για να κοιμηθείτε.

Πάντως οι ειδικοί έδωσαν και μερικές συμβουλές για το τι μπορείτε να κάνετε όταν ξυπνάτε πχ στις 3 τα ξημερώματα και δεν σας παίρνει ξανά ο ύπνος:

Αποφύγετε το φως και κυρίως το δυνατό: Ακόμη και εάν θέλετε να πάτε τουαλέτα μην ανοίξετε το φως. Καταστέλλει τα επίπεδα της ορμόνης μελετονίνης που «ελέγχει» τον κύκλο του ύπνου.

Μην παραμένετε στο κρεβάτι, στριφογυρίζοντας συνέχεια: Εάν έχετε ξυπνήσει για τα καλά είναι καλύτερα να σηκωθείτε και να κάνετε κάτι που σας χαλαρώνει αρκεί να μην ανοίξετε υπολογιστή και να μην χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνο.

Εάν καταλήξετε να βλέπετε τηλεόραση ... βάλτε γυαλιά ηλίου: Θα πρέπει να αποφύγετε τις οθόνες γενικότερα αλλά εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στην τηλεόραση μην κάθεστε πολύ κοντά και βάλτε γυαλιά ηλίου.

Μην φάτε τίποτα: Όχι μόνο θα πάρετε κιλά, αλλά το σώμα σας θα αντιληφθεί το φαγητό ως «ανταμοιβή» και έτσι δεν αποκλείεται το ξύπνημα μέσα στη νύχτα να γίνει ρουτίνα όπως και οι μεταμεσονύκτιες επισκέψεις στο ψυγείο.

Μην κοιτάτε το ρολόι: Το να σκέφτεστε πόσες ώρες απομένουν μέχρι να χτυπήσει το ξυπνητήρι απλά σας προσθέτει άγχος.Πηγή: huffingtonpost.gr