Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

"Πλήρης αστυνομική υποβάθμιση του ν. Κιλκίς"


Ο νομός – πέρασμα προσφύγων  και μεταναστών, το Κιλκίς με τις τρεις πύλες εισόδου εξόδου προς και από την Ευρώπη, ο ν. Κιλκίς απόμεινε μόνο με τρία αστυνομικά τμήματα, όπως δηλαδή


 προέβλεπε το αρχικό σχέδιο χωρίς να ληφθούν υπόψιν οι αντιδράσεις φορέων του νομού με τη δημοσιοποίησή του πριν κάμποσους μήνες. Δημοσιεύτηκε λοιπόν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου στο ΦΕΚ το υπ. αριθμ 7 προεδρικό διάταγμα σχετικά με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. και στο άρθρο 74 του εν λόγω διατάγματος περιλαμβάνονται τα ακόλουθα αναφορικά με τη διάρθρωση της αστυνομίας στο ν. Κιλκίς. 
1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Κιλκίς λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:
α. Αστυνομικό Τμήμα Κιλκίς,
β. Τμήμα Ασφάλειας Κιλκίς,
γ. Τμήμα Τροχαίας Κιλκίς,
δ. Αστυνομικό Τμήμα Παιονίας (με έδρα το Πολύκαστρο),
ε. Αστυνομικό Τμήμα Γουμένισσας,
στ. Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δοϊράνης,
ζ. Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Παιονίας,
η. Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Ευζώνων και
θ. Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Δοϊράνης.
Σε απλή μετάφραση και σε σχέση με την προϋφιστάμενη κατάσταση:
Καταργούνται τα αστυνομικά τμήματα Δροσάτου, Μαυρονερίου, Αξιούπολης και Νέας Σάντας.
Συγχωνεύονται σε ένα (Παιονίας) τα τμήματα συνοριακής φύλαξης Πολυκάστρου και Αξιούπολης με έδρα το υπό ανακαίνιση κτήριο στην Ειδομένη.
Υποβαθμίζονται  τα τμήματα Ευζώνων και Δοϊράνης σε απλά τμήματα διαβατηριακού ελέγχου. Τουτέστιν οι πολίτες των περιοχών αυτών για να εξυπηρετηθούν (π.χ. να υποβάλλου κάποια μήνυση κ.ο.κ. ) πρέπει να απευθυνθούν στα τμήματα Κιλκίς και Πολυκάστρου.
Πρόκειται για ένα ακόμη εκκωφαντικό πλήγμα στο νομό, απότοκο της πολιτικής του αδυναμίας να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των πολιτών του στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης. Κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο ν. Κιλκίς είναι ίσως ο μοναδικός πανελλαδικά που δεν κατάφερε να διασώσει έστω ένα τμήμα όταν άλλοι νομοί μέσω των γνωστών διαύλων  το κατάφεραν. Τα παραδείγματα είναι πολλά για όσους εκ των «αρμοδίων» του νομού τα αναζητήσουν  (Χαλκιδική, Σέρρες, Έβρος, Πέλλα κ.α.)
Και πάντα τούτα προστίθενται σε μια αλυσίδα θεμάτων  (δικαστικό, ΤΕΙ κ.α.) όπου το Κιλκίς αποδεικνύεται ανίσχυρο να προστατεύσει τα ζωτικά του συμφέροντα.
Αλλά φαίνεται πως ο τόπος μας προορίζεται χωρίς καμιά αντίσταση σε μια απέραντη – και επιχειρηματική- «αποθήκη ψυχών» προσφύγων.
Άξιος ο μισθός όσων καθ’ έξιν κοιμούνται.


ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ
Νέα επιτυχία της κυβέρνησης: όλος ο νομός μόνο τρία αστυνομικά τμήματα
Με μια ειρωνική δηλωσή του ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς σχολιάζει την νέα διάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. στο ν. Κιλκίς.

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρει:
Δυστυχώς η κατάργηση τεσσάρων αστυνομικών τμημάτων του νομού και η συγχώνευση δύο τμημάτων συνοριακής φύλαξης είναι πλέον γεγονός. Όσοι πίστευαν ότι κάτι θα διασωθεί από τον αρχικό σχεδιασμό του Υπουργείου διαψεύστηκαν.
Η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της τις αιτιολογημένες ενστάσεις των θεσμικών παραγόντων αλλά και των κατοίκων για τις ιδιαιτερότητες της περιοχής. Για ένα παραμεθόριο νομό όπως το Κιλκίς με τις μεγαλύτερες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές σε όλη την  ηπειρωτική Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη υπευθυνότητα οι συνέπειες αυτών των επιλογών.
Αποδεικνύεται δυστυχώς κάθε μέρα ότι καμιά αντίσταση δεν υπάρχει στις αποφάσεις που αφορούν τον νομό. Σε κάποια άλλα σημεία της Ελλάδας κάποιοι φαίνεται πως είναι πιο “τυχεροί” (για όσους δεν κατάλαβαν εννοώ άλλες περιπτώσεις όπου τμήματα διασώθηκαν όπως το αστυνομικό τμήμα Τυχερού Έβρου). Μια απλή σύγκριση του αριθμού των αστυνομικών τμημάτων που διατηρήθηκαν σε νομούς με χαρακτηριστικά ίδια με αυτά του Κιλκίς δεν μπορεί παρά να σε απογοητεύει.


eidisis.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια