Απίστευτες αλήθειες και μύθοι για 10 καθημερινά τρόφιμα!


Δέκα καθημερινά τρόφιμα που περιλαμβάνονται στη διατροφή σου: καρότα, κουάκερ, πορτοκαλάδες, αναψυκτικά τύπου «zero» και πολλά άλλα.

Τα αγοράζεις καθημερινά και ταυτόχρονα θεωρείς αληθινά πράγματα που μάλλον αποτελούν μικρά ή μεγάλα ψέματα του marketing και της βιομηχανίας τροφίμων.

Παρακάτω βάλαμε στη σειρά την πορτοκαλάδα από μουχλιασμένα πορτοκάλια, τα καρότα που δεν είναι καρότα και άλλα πασίγνωστα τρόφιμα που δεν είναι ακριβώς αυτό που νομίζεις.

Καρότα
Η πραγματικότητα: Ένα  λαχανικό που ενισχύει την καθημερινή διατροφή σε πολλές θρεπτικές ύλες, μπορεί να σου λέει ψέματα; Κι όμως! Συνήθως τα φυσικά καρότα έχουν χρώμα μώβ ή λευκοκιτρινωπό. Η πρώτη ποικιλία πορτοκαλί καρότων εμφανίστηκε το 1500 στην Ολλανδία, ενώ τα σημερινά πορτοκαλί καρότα, αποτελούν συνήθως γενετικά τροποποιημένα προϊόντα.


Μύρτιλλα
Η πραγματικότητα: Τα συναντάς συνήθως σε muffins, δημητριακά και ψωμί. Παρ’ όλα αυτά, τα περισσότερα μύρτιλλα του εμπορίου αποτελούν υποπροϊόντα μύρτιλλου επεξεργασμένα με ουσίες όπως σόγια, κιτρικό οξύ, σουκραλόζη (που εικάζεται πως είναι καρκινογόνος) και άλλα ενισχυτικά γεύσης.

Βιταμινούχο νερό
Η πραγματικότητα: Τα σκευάσματα αυτά περιέχουν ζάχαρη και άλλες ουσίες και συστατικά κοινά με εκείνα των αναψυκτικών.

Καφές Decaf
H πραγματικότητα: Σύμφωνα με τους κανόνες της αμερικάνικης ανεξάρτητης αρχής τροφίμων, ποικιλίες καφέ όπως Arabica και Robusta, στην ντεκαφεϊνέ εκδοχή τους μετά από ειδική επεξεργασία μπορούν να χάσουν έως και το 97% της περιεκτικότητάς τους σε καφεΐνη. Ναι, επομένως, όταν πίνεις decaf, στην πραγματικότητα πίνεις έστω και λίγη καφεΐνη.


Wasabi
H πραγματικότητα: Αυτή η πασίγνωστη καυτερή γαρνιτούρα σούσι, ελάχιστη σχέση έχει με το πραγματικό φυτό Wasabi. Πρόκειται για ένα φυτό σπάνιο και δυσεύρετο, άρα και αρκετά ακριβό, το οποίο τα εστιατόρια συνήθως αντικαθιστούν με ένα μείγμα από μαγιονέζα, σπαράγγια και ενισχυτικά γεύσης.

Αναψυκτικά τύπου «Zero»
H πραγματικότητα: Τα  «χωρίς ζάχαρη» αναψυκτικά περιέχουν ασπαρτάμη, ένα υποκατάστατο ζάχαρης που ανεβάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και μπορεί πολύ φυσικά και εύκολα να σε φουσκώσει. Δίαιτα;


Κουάκερ
H πραγματικότητα: Μια πάρα πολύ καλή πρόταση «κατευθείαν από τη φύση» πρωινού, η βρώμη είναι όντως μια αρκετά θρεπτική ουσία που δυναμώνει τον οργανισμό. Συνήθως όμως, αρκετές γνωστές φίρμες βρώμης, ψεκάζουν τις πρώτες ύλες τους με ουσίες που κάποιες από αυτές είναι ύποπτες για καρκίνο, προκειμένου να επισπεύσουν την ωρίμανση των καρπών και την καλλιέργειά τους.

Φυσικός χυμός
Η πραγματικότητα: Η βιομηχανία τροφίμων, προκειμένου να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού παγκοσμίως, καταφεύγει σε λύσεις που θυμίζουν «Breaking Bad». Πορτοκάλια που έχουν μουχλιάσει, υποβάλλονται σε απαέρωση, ώστε να επιστρέψουν στη βιομηχανική παραγωγή με τη βοήθεια ενισχυτικών γεύσης και χρώματος, τα πορτοκάλια-ζόμπι.


Τόνος
Η πραγματικότητα: Σε έρευνα που έγινε το 2013 από καθηγητές του πανεπιστημίου του Iowa State, σε δείγμα 1215 τεμαχίων, αποκαλύφθηκε πως το 84% δεν ήταν τόνος, αλλά βουτυρόψαρο, ένα είδος ψαριού που μοιάζει με τον τόνο και είναι ξακουστό για την ευκολία που προκαλεί εντερικές παθήσεις στον άνθρωπο.Πηγή: rise.gr