Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μπορoύν οι ΕΔ να καταστείλουν εξέγερση σε κέντρα μεταναστών; Τι απαντά ο ΑΝΥΕΘΑ Δ.Βίτσας

Καμία εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρήσεις επιβολής της τάξης σε κέντρα προσφύγων και μεταναστών, αν προκύψει ποτέ τέτοιο ζήτημα. Ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας απαντώντας σε

 σχετικό ερώτημα σε συνέντευξή του στο περιοδικό «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ» ήταν κατηγορηματικός. Ελπίζουμε ότι δεν θα τον διαψεύσει κάποια στιγμή η πραγματικότητα.
Τι απάντησε για το θέμα:
Ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σαφώς οριοθετημένος και αυτό δεν αποτελεί απλά μια δική μας πολιτική επιλογή αλλά πηγάζει από τον ίδιο το ρόλο και την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων. Το γεγονός ότι πέρα από την κύρια αποστολή τους, που είναι η προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, προσφέρουν και κοινωνικό έργο, όπως είναι η καθοριστική τους συμβολή τους στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να αναλάβουν και άλλους ρόλους. Τα ζητήματα της εσωτερικής ασφάλειας είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας των Σωμάτων Ασφαλείας, τα οποία έχουν και το προσωπικό και την εκπαίδευση και τα μέσα για αυτό το σκοπό.
Όσο γι’ αυτό που ρωτάτε, δηλαδή το κατά πόσο η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων δημιούργησε πρόβλημα στην κύρια αποστολή τους, η απάντηση είναι αρνητική. Η ενασχόληση των Ενόπλων Δυνάμεων με το προσφυγικό σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί τροχοπέδη στην κύρια αποστολή τους. Άλλωστε ένα τμήμα τους εμπλέκεται, ενώ το οικονομικό κόστος αυτής της συμμετοχής προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν στερεί πόρους από την Εθνική Άμυνα. Θα μπορούσε άραγε κάποιος να ισχυριστεί πως η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί) τις αποπροσανατολίζει; Ή οι αεροδιακομιδές ασθενών από τα νησιά στερεί τις Ένοπλες Δυνάμεις ικανότητες; Αλλοίμονο. Αντίθετα λοιπόν, θεωρώ πως η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων έλυσε δισεπίλυτα προβλήματα και συγχρόνως ανέβασε το επίπεδο εκτίμησης και σεβασμού τους από την κοινωνία.
Να σημειωθεί ότι το προσφυγικό, με τον τρόπο που τέθηκε στη χώρα μας στις αρχές του 2015 αποτέλεσε ένα πρώτης γραμμής εθνικό θέμα. Δεν θα μπορούσε λοιπόν, η πλέον οργανωμένη και σε διαρκή ετοιμότητα δομή, που είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, να μείνουν εκτός αυτής της μεγάλης εθνικής προσπάθειας, που απέκτησε χαρακτηριστικά πατριωτικού καθήκοντος. Μην ξεχνάμε ότι η άμεση και αποτελεσματική εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στη δημιουργία των χώρων φιλοξενίας στα νησιά της πρώτης γραμμής και την ηπειρωτική Ελλάδα, αποτέλεσε τη βάση για την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, προϊόν της οποίας είναι η συρρίκνωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών μετά τον Μάρτιο του 2016. Να λάβουμε επίσης υπόψιν ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό έχει εμπλακεί και το ίδιο το ΝΑΤΟ. Πολύ περισσότερους και πολύ σοβαρότερους λόγους εμπλοκής έχουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

militaire.gr










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια