Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Λάβαρα του ISIS υψώθηκαν στην Αλβανία

Περίπου 800 μαχητές Αλβανοί μουσουλμάνοι από το Κόσοβο εκτιμάται ότι πολέμησαν στο πλευρό των τζιχαντιστών
«Κολομβία της Ευρώπης» (σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ), αλλά και «πυριτιδαποθήκη τρομοκρατών» (σύμφωνα με τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες), η
Αλβανία βρίσκεται εν έτει 2017 να πρωταγωνιστεί στην ειδησεογραφία για όλους τους λάθους λόγους: ως φυτώριο ινδικής κάνναβης αλλά και ως... «φυτώριο» τζιχαντιστών.

Επικαλούμενη πηγές μέσα από τις υπηρεσίες πληροφοριών, η εφημερίδα «La Repubblica» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) υψώνουν σημαίες σε χωριά της νοτιοανατολικής Αλβανίας. Η ιταλική εφημερίδα προχωράει μάλιστα ακόμη παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι οι εν λόγω πυρήνες θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ιταλία, με πιο εκτεθειμένη στον τζιχαντιστικό κίνδυνο την περιφέρεια της Απουλίας, όπου «τυχαίνει» άλλωστε να κάνει μπίζνες και η αλβανική ναρκωμαφία.

Η είδηση δεν είναι ακριβώς νέα. Τα φυτώρια των τζιχαντιστών στα Βαλκάνια απασχολούν τον ευρωπαϊκό Τύπο ήδη από το 2014. Από την άνοιξη του 2016, ωστόσο, βαλκανικά ΜΜΕ (το δίκτυο BIRN κ.ά.) είχαν αναδείξει την αλβανική διάσταση του θέματος, κάνοντας λόγο συγκεκριμένα για τρία χωριά κοντά στο Πόγραδετς στη νοτιοανατολική Αλβανία τα οποία έχουν «στείλει» δεκάδες τζιχαντιστές στο μέτωπο της Συρίας. Κάποιοι μάλιστα από τους εν λόγω τζιχαντιστές φέρονται να είχαν ζήσει για διαστήματα στο παρελθόν και στην Ελλάδα.

Σήμερα, τα εν λόγω χωριά (μεταξύ αυτών και ένα καλούμενο Leshnice, το οποίο ωστόσο δεν έχει καμία σχέση με τη Λεσινίτσα στη Βόρεια Ηπειρο) επανέρχονται ως εν δυνάμει «απειλή» στο δημοσίευμα της «La Repubblica». Πρόκειται, διόλου τυχαία, για περιοχές υποβαθμισμένες, φτωχές και με υψηλά ποσοστά ανεργίας. Με άλλα λόγια, για περιοχές πρόσφορες στην ανάδυση αντικοινωνικών φαινομένων, όπως είναι το εμπόριο των ναρκωτικών που ανθεί πλέον στην Αλβανία... και ο ισλαμικός εξτρεμισμός.

Οι αλβανικές παθογένειες έρχονται, σε συνδυασμό με τις αρνητικές επιδράσεις από το γειτονικό Κόσοβο, να δημιουργήσουν φόβους για ευρύτερη αποσταθεροποίηση στην ούτως ή άλλως ρευστή γειτονιά των Βαλκανίων.Από τους περίπου 800 μαχητές που εκτιμάται ότι ταξίδεψαν τα προηγούμενα χρόνια από τα δυτικά Βαλκάνια για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών στη Συρία, οι περισσότεροι ήταν Αλβανοί μουσουλμάνοι από το Κόσοβο (οι οποίοι φέρονται μάλιστα να ριζοσπαστικοποιήθηκαν με χρήματα της Σαουδικής Αραβίας). Αλβανός του Κοσόβου τυγχάνει άλλωστε και ο διαβόητος Λαβντρίμ Μουχατζέρι που φέρεται (σύμφωνα με πληροφορίες και πάλι των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών) να έχει επιστρέψει στο Κόσοβο μέσω Σκοπίων... και να ετοιμάζει επιθέσεις, συνοδευόμενος μάλιστα από εκατοντάδες τζιχαντιστές «μεταμφιεσμένους σε πρόσφυγες».

Και Αλβανοί πίσω από την επίθεση στη Νίκαια

Ενα ζευγάρι Αλβανών φέρεται να εμπλέκεται και στην τρομοκρατική επίθεση με τους 86 νεκρούς που συγκλόνισε τη Νίκαια της Γαλλίας τον περασμένο Ιούλιο. Το εν λόγω ζευγάρι κατηγορείται συγκεκριμένα ότι βοήθησε τον Τυνήσιο μακελάρη της Νίκαιας, Μοχάμεντ Μπουλέλ, δίνοντάς του το όπλο που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
ΕΘΝΟΣ









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια