Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Iταλία: Οδηγία της ηγεσίας της αστυνομίας στα τμήματα για περισσότερες απελάσεις



Σε δισέλιδη οδηγία του  προς τα αστυνομικά τμήματα όλης της χώρας, ο αρχηγός της αστυνομίας Φράνκο Γκαμπριέλι διέταξε να ενταθούν οι προσπάθειες εντοπισμού και απέλασης μεταναστών, μία



 εβδομάδα αφότου ο Άνις Άμρι, ο οποίος επιτέθηκε στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, σκοτώθηκε από δυνάμεις ασφαλείας κοντά στο Μιλάνο.

Η οδηγία, την οποία είδε το πρακτορείο Reuters, αναφέρει ότι η αστυνομία θα πρέπει να προχωρήσει σε "έκτακτη δράση" ενώπιον της "αυξανόμενης μεταναστευτικής πίεσης σε ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αστάθεια και απειλές" για "να ελέγξει και να απομακρύνει παράτυπους ξένους".

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι σκοπεύει να εγκαινιάσει αρκετά νέα κέντρα κράτησης για όσους πρόκειται να απελαθούν, είπε πηγή του υπουργείου, μετά από επανειλημμένες αιτιάσεις των εταίρων του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η σκληρότερη στάση απέναντι στο μεταναστευτικό, την οποία αρκετές ιταλικές εφημερίδες δημοσίευσαν ως πρωτοσέλιδο σήμερα, είναι η πρώτη μεγάλη αλλαγή πολιτικής που έχει γίνει από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι από την ανάληψη της εξουσίας στα μέσα του μήνα, και ακολουθεί σε μια χρονιά-ρεκόρ για τις αφίξεις των μεταναστών δια θαλασσης. Ακολουθεί επίσης και την επίθεση του Άμρι με φορτηγό στο Βερολίνο κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 άτομα, μεταξύ των οποίων και μία ιταλίδα.

Ο τυνήσιος Άμρι έφτασε στην Ιταλία με πλοίο το 2011. Η Ιταλία προσπάθησε αργότερα να τον απελάσει πίσω στην Τυνησία, χωρίς επιτυχία. Το 2015 αφέθηκε ελεύθερος από το κέντρο κράτησης που ήταν και διατάχθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα.

Ο προκάτοχος του Τζεντιλόνι, Ματέο Ρέντσι, είχε συμφωνήσει στην ίδρυση "hotspots" όπου θα γινόταν η ταυτοποίηση και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων μεταναστών που φθάνουν στις ιταλικές ακτές, αλλά αρνήθηκε να οικοδομήσει μεγάλα κέντρα κράτησης για μετανάστες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες.

Προς το παρόν λειτουργούν μόνο τέσσερα κέντρα για μετανάστες που βρίσκονται υπό απέλαση, με περίπου 360 κλίνες. Το υπουργείο Εσωτερικών σκοπεύει να ανοίξει περίπου 16 επιπλέον κέντρα, με τουλάχιστον 1.000 θέσεις παραπάνω, είπε η πηγή. Όμως αυτό θα εξυπηρετήσει ένα κλάσμα μόνο του συνολικού αριθμού παράτυπων μεταναστών που υπολογίζεται ότι ζουν στην Ιταλία.

Από τις περίπου 27.000 διαταγές για απέλαση που έχουν εκδοθεί στην Ιταλία το 2015, λιγότερες από 5.000 διεκπεραιώθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έχει επίσης απευθύνει έκκληση για μεγαλύτερες προσπάθειες να απελαθούν όσοι δεν δικαιούνται την διεθνή προστασία ως πρόσφυγες, αλλά η διαδικασία είναι αργή και ακριβή, και απαιτεί διμερείς συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης. Προς το παρόν, η Ιταλία έχει διμερείς συμφωνίες με λίγες μόνο χώρες της Αφρικής.


protothema.gr











Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια