Άγνωστες «πτυχές» του αγαπημένου σας gin!


Λατρεύετε το τζιν και νομίζατε ότι γνωρίζετε τα πάντα ή έστω σχεδόν τα πάντα για το αγαπημένο σας ποτό;

Κι όμως. Υπάρχουν πράγματα που μάλλον είναι άγνωστα και σίγουρα, αξίζει να τα μάθετε.

To Gin είναι για κοκτέιλ - όχι για να πίνεται σκέτο
Μπορείτε να πιείτε τεκίλα και μεσκάλ σε σφηνάκι, μπορεί η βότκα να σερβίρεται παγωμένη με το φαγητό στη Ρωσία. Μπορεί το Bourbon και το ουίσκυ να πίνεται με λίγο μόνο πάγο ή λίγο νερό. Το Gin όμως είναι γραφτό να πίνεται αναμεμιγμένο. Ταιριάζει με βότανα και μπαχαρικά και δίνει ζωή σε κοκτέιλ, ενώ προσθέτει πολυπλοκότητα στο ποτό. Αυτός είναι ο λόγος που τόσα πολλά κλασικά κοκτέιλ περιέχουν gin.

Περισσότερα κλασικά κοκτέιλ φτιάχνονται με τζιν παρά με οποιοδήποτε άλλο ποτό
Negroni, Ramos Gin Fizz, Martinez, Τζιν Rickey, Red Snapper, Tom Collins, White Lady, Hanky panky, Clover Club, Alexander, French 75, Gimlet, Singapore Sling, Silver Bronx, Pegu Club,  Southside. Και αυτά είναι μερικά μόνο από τα δεκάδες κοκτέιλ με τζιν!

Το πρώτο τζιν έγινε στην Ολλανδία
Το Gin είναι το εθνικό ποτό της Αγγλίας και υπάρχουν ελάχιστα πράγματα που είναι πιο αγγλικά από ένα δροσιστικό τζιν με τόνικ. Τα περισσότερα από τα πιο διάσημα τζιν που βλέπετε σε όλο τον κόσμο προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά παρόλα αυτά το τζιν ανακαλύφθηκε από τους Άγγλους όταν πολεμούσαν στον Τριακονταετή πόλεμο, κατά τον 17ο αι. στην Ολλανδία. Οι Άγγλοι είδαν ότι οι Ολλανδοί στρατιώτες έπιναν Jenever για να ενισχύσουν το ηθικό τους πριν πέσουν στη μάχη. Ο όρος «Dutch Courage» γεννήθηκε και οι Άγγλοι έφεραν το ολλανδικό θάρρος πίσω στην πατρίδα τους και άρχισαν να το παράγουν. Χρειάστηκαν άλλα 150 χρόνια για να καταλήξουν στη δική τους εκδοχή.

Το London Dry Gin δεν παράγεται πάντα στο Λονδίνο
Τα τζιν δεν έχουν τους ίδιους γεωγραφικούς περιορισμούς όπως τα οινοπνευματώδη ποτά, πχ κονιάκ, ουίσκι ή τεκίλα. Μόνο ένα μικρό ποσοστό της παραγωγής του London Dry Gin γίνεται στο Λονδίνο. Υπάρχουν, ωστόσο, 13 τζιν που έχουν όντως  «γεωγραφική ένδειξη». Το πιο γνωστό από αυτά είναι το Plymouth τζιν, το οποίο παράγεται μόνο στο Plymouth της Αγγλίας από το 1793.

Ένας άνθρωπος γνωρίζει το τζιν καλύτερα από όλους

Ο Desmond Payne είναι σήμερα ο master distiller της Beefeater και βρίσκεται σε αυτή τη θέση για περισσότερα από 17 χρόνια. Ο ίδιος παλαιότερα κατείχε την ίδια θέση στη Plymouth και έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία στην παραγωγή καλού τζιν από οποιονδήποτε άλλο. Δημιούργησε επίσης το Beefeater 24, εισάγοντας το τσάι στη διαδικασία της απόσταξης.


Το μαρτίνι σημαίνει τζιν
Ένα μαρτίνι αποτελείται από τζιν, ξηρό βερμούτ και προαιρετικά bitter. Όταν η χρυσή εποχή του μαρτίνι ήταν σε πλήρη εξέλιξη, οι περισσότεροι άνθρωποι στις χώρες που συνήθιζαν να πίνουν κοκτέιλ δεν έχουν ακόμα δοκιμάσει βότκα. Κατά τη διάρκεια της εποχής του γεύματος συνοδεία μαρτίνι,  η Smirnoff κυκλοφόρησε μια πολύ έξυπνη καμπάνια, με σλόγκαν «Η βότκα σας αφήνει με κομμένη την ανάσα», που σε συνδυασμό με το δροσερό πρόσωπο του James Bond έκανε τη βότκα να πάρει τη θέση του τζιν ως ποτό statement.

To gin μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς
Το 1269, έχουμε την πρώτη σημαντική αναφορά σε τονωτικά για την υγεία που σχετίζονται με τον άρκευθο, σε μια ολλανδική δημοσίευση. Από τότε, το τζιν χρησιμοποιήθηκε «για ιατρικούς σκοπούς». Το Βασιλικό Ναυτικό αναμίγνυε τζιν με λάιμ για να σταματήσει το σκορβούτο. Το τόνικ με κινίνη χρησιμοποιούνταν κατά της ελονοσίας, παρέχοντας μια μεγάλη δικαιολογία σε όσους ήθελαν να πίνουν περισσότερο τζιν τόνικ.

Το τζιν είναι ουσιαστικά μια βότκα με γεύση
Η πιο συνήθης μέθοδος παραγωγής για το gin είναι η απόσταξη φυτικών προϊόντων, όπως κέδρου, κόλιανδρου, φλούδες εσπεριδοειδών, κανέλας, αμύγδαλο ή γλυκόριζα, με ένα ουδέτερο οινόπνευμα. Έτσι, ουσιαστικά η παραγωγή του τζιν είναι σαν την παραγωγή μιας βότκας με γεύση, μόνο που τα βότανα είναι πάντα φυσικά.  Ένας  εξειδικευμένος αποσταγματοποιός τζιν ξέρει πώς να εξισορροπήσει τα βοτανικά αρώματα για να κάνει ένα ποιοτικό προϊόν.

Η χώρα που πίνει το περισσότερο τζιν είναι οι Φιλιππίνες!
Η παγκόσμια πώληση του ποτού είναι σχεδόν 60 εκατομμύρια κιβώτια και σχεδόν τα μισά από αυτά καταναλώνονται στις Φιλιππίνες. Η χώρα πίνει πάνω από 22 εκατομμύρια κιβώτια Ginebra San Miguel, και ενώ αυτό το τζιν έχει το 43% της αγοράς τζιν, οι περισσότεροι άνθρωποι έξω από τις Φιλιππίνες δεν έχουν ποτέ ακούσει γι’ αυτό. Άλλα μεγάλα έθνη που πίνουν τζιν είναι η Ισπανία -όπου το τζιν τόνικ είναι δημοφιλές- οι ΗΠΑ και, φυσικά, το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αν λες ότι δεν σου αρέσει το τζιν, είναι σαν να λες ότι δεν σου αρέσει γενικά η σάλτσα
Όλα τα τζιν έχουν τον κέδρο ως κύριο συστατικό τους. Όμως εκτός από αυτό, υπάρχουν ελάχιστα όρια στα συστατικά που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα αποστακτήριο. Ορισμένα αποστακτήρια έχουν ως βάση 3-4 μόνο βοτανικά αρώματα, ενώ άλλα, όπως πχ το σκοτζέζικο τζιν Botanist, έχει 31 βότανα. Οι γεύσεις επίσης είναι εκατοντάδες, από τζιν με αγγούρι και τριαντάφυλλο (Hendricks) με λεβάντα (Aviation) με λεμονόχορτο και μαύρο πιπέρι (Bombay Sapphire East) κ.ο.κ. Δεν υπάρχουν δύο αποστακτήρια που βγάζουν ίδιο τζιν και γι' αυτό το ποτό έχει πάρα πολλές γεύσεις και είναι μεγάλη πρόκληση για τους νέους μπάρμαν.



Πηγή: krasiagr.com