Πώς είναι δυνατόν να έχουν μπλε μάτια τα παιδιά στην Αφρική;


Πόσο πιθανό είναι να γεννιούνται παιδιά στην Αφρική με μπλε μάτια; Είναι ένα φυσικό φαινόμενο ή μια γενετική μετάλλαξη;

Τα ερωτήματα αυτά έχουν απασχολήσει αρκετά το διαδίκτυο τον τελευταίο καιρό. Ο πολύς κόσμος θεωρεί πως είναι ανέφικτο να γεννιούνται σκουρόχρωμοι άνθρωποι με τόσο ανοιχτά μπλε μάτια.

Γενικά τα ανοιχτόχρωμα μάτια συνδέονται με τους Καυκάσιους και γενικά τη λευκή φυλή. Υπάρχει, όμως, ένα ποσοστό Αφρικανών που γεννιούνται με ανοιχτά γαλανά μάτια.

Θα προσπαθήσουμε στη συνέχεια να εξηγήσουμε πώς έχει δημιουργηθεί αυτό και από που προέρχεται αυτό το γονίδιο που κάνει κάποιους σκουρόχρωμους ανθρώπους να δείχνουν ξεχωριστοί.

Πώς συνδέονται τα ανοιχτόχρωμα μάτια με την Αφρικάνικη φυλή;

Σύνδρομο Waardenburg

Μια απάντηση που δίνει η επιστήμη για τα έντονα μπλε μάτια είναι το κληρονομικό σύνδρομο Waardenburg το οποίο προκαλεί νευροαισθητήρια βαρηκοΐα, χρωστικές διαταραχές των ματιών, των μαλλιών και του δέρματος. Η συγκεκριμένη νόσος είναι εξαιρετικά σπάνια και εμφανίζεται σε ποσοστό 1 προς 42.000 στα παιδιά που γεννιούνται.


Ως προς τη χρωματική διαταραχή των ματιών υπάρχουν 3 εκδοχές. Η μία εξ’ αυτών είναι το έντονο μπλε χρώμα. Οι άλλες δύο αφορούν ετεροχρωμία της ίριδας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ένα μάτι έχει διαφορετικό χρώμα από το άλλο ή σε άλλη περίπτωση παρατηρείται μια μικρή και τμηματική αλλαγή του χρώματος μέσα στην ίριδα.

Επίσης ένα ακόμα σύμπτωμα του συνδρόμου είναι η απόκλιση μεταξύ των ματιών, η οποία επιστημονικά ονομάζεται αύξηση της διακανθικής απόστασης των ματιών, δηλαδή των εσωτερικών κανθών.

Γενετική μετάλλαξη

Παρά τη γενική αντίληψη ότι δεν είναι φυσικό οι Αφρικανοί να έχουν μπλε μάτια λόγω του χρώματος της φυλής τους, είναι ιστορικά αποδεδειγμένο πως αποίκησαν την Ευρώπη πριν από 10.000 χρόνια.


Έτσι πιστεύεται πως από την ανάμειξη των λαών είναι φυσικό να έχει επηρεαστεί το γονίδιό τους και αυτή η αντίληψη γίνεται όλο και πιο έντονη αφού είναι ακόμα μικρότερο το ποσοστό των παιδιών που γεννιούνται με μπλε μάτια και προέρχονται από 100% έγχρωμους γονείς.

Λύση του μυστηρίου

Την απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα ήρθε να δώσει με μια έρευνά του το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Οι επιστήμονες, λοιπόν, υποστηρίζουν πως η σπάνια αυτή μετάλλαξη έχει τις ρίζες της 6.000-10.000 χρόνια πίσω και αφορά όλους τους ανθρώπους με ανοιχτόχρωμα μάτια ανά τη Γη.

Εντόπισαν μια μοναδική μετάλλαξη σε ένα γονίδιο το οποίο ονομάζεται OCA2, σε ένα μόνο άτομο κοντά στις βορειοδυτικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας και χρονολογείται περί τα 8.000 χρόνια πριν. Η μετάλλαξη θεωρούν πως προέκυψε κατά τύχη και όχι λόγω κάποιου γεγονότος ή φαινομένου.

Το γονίδιο δεν ευθύνεται για την πρόκληση του μπλε χρώματος της ίριδας, αλλά ρίχνει τη μελανίνη στον οργανισμό με αποτέλεσμα κάποια παιδιά να γεννιούνται με τα εκθαμβωτικά αυτά μάτια με το χρώμα του ζαφειριού. Έχει παίξει φυσικά μεγάλο ρόλο και το στοιχείο του αποικισμού και ειδικά κατά την τελευταία δεκαετία των παγετώνων.

Γι’ αυτό οι άνθρωποι από την Ευρώπη και την Εγγύς Ανατολή έχουν πολλά στοιχεία που τους διαφοροποιούν σε σχέση με τους υπόλοιπους πληθυσμούς της υφηλίου. Σίγουρα θα συνεχίσει να μας εντυπωσιάζει πάντως το αποτέλεσμα, αλλά τώρα ίσως γνωρίζουμε και τις ρίζες του.



Πηγή: aggouria.net