Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πρόταση εισαγγελέα για μη έκδοση δύο ακόμα Τούρκων στρατιωτικών

Να μην γίνει δεκτό το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών για ακόμα δύο Τούρκους Αξιωματικούς εισηγήθηκε στο αρμόδιο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου ο Αντεισαγγελέας
Χαράλαμπος Βουρλιώτης.
Στην αγόρευσή του, η οποία ολοκληρώθηκε με χειροκροτήματα από το ακροατήριο, ο κ.Βουρλιώτης υποστήριξε ότι ναι μεν οι πράξεις τους όπως διατυπώνονται στο αίτημα είναι "επαρκώς αποτυπωμένες", ωστόσο "ακόμα κι αν οι εκζητούμενοι είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας δεν πρέπει να εκδοθούν".
Χαρακτηριστικά ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ανέφερε: "Το δικαστήριο πρέπει να εξετάσει όχι τη βεβαιότητα της κακομεταχείρισης σε ένα ξένο κράτος, αυτό είναι αδύνατον. Κάθε ένας πρέπει να τύχει απόλαυσης δικαιωμάτων σε κάθε χώρα που συμβάλλεται. Το δικαστήριο συναξιολογεί και ελέγχει αν είναι βάσιμος ο φόβος δίωξης του προσώπου. Δεν αξιολογείται η αίτηση ασύλου αλλά και ο φόβος. Αλήθεια, υπάρχει στοιχείο στη δικογραφία που να διασφαλίζει ότι θα υπάρξει δίκαιη δίκη; Μήπως έχουμε παρέκκλιση από τα άρθρα της ΕΣΔΑ; Δεν μπορούμε να πούμε «νίπτω τας χείρας μου και πάρτε τον». Θα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλά μας αν πούμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα στην Τουρκία και θα μείνουμε στα έγγραφα της δικογραφίας".
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ - ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ - ΑΙΤΗΜΑ ΕΚΔΟΣΗΣ - ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ
Ο κ. Βουλιώτης πρόσθεσε: "Και μόνο η πιθανότητα ότι θα έχουμε περιστολή των δικαιωμάτων και μόνο η πιθανότητα μικρή ή μεγάλη, που εμένα πάει στη βεβαιότητα, νομίζω ότι είναι λόγος απαγορευτικός για έκδοσή τους. Οι πράξεις μπορεί να έχουν τελεστεί. Μπορεί να είναι οι μεγαλυτεροι εχθροί της Ελλάδας. Μπορεί να έχουν κάνει παραβιάσεις εναέριου χώρου. Μπορεί να είναι εχθροί , αλλά ήρθαν εδώ ως ικέτες. Η Ελλάδα έχει νομικό πολιτισμό.  Οι Έλληνες δικαστές πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται στο ύψος αυτού του πολιτισμού. Δεν μπορώ να γίνω μέρος του προβλήματος που θα υπάρξει εφόσον εκδοθούν. Οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν ακόμα και αν είναι εχθροί της Ελλάδος".
Οι δύο Τούρκοι αξιωματικοί απευθυνόμενοι στο Δικαστήριο υποστήριξαν πως είναι αξιωματικοί με βαθμό λοχαγού και ο ένας μάλιστα ήταν ο πιλότος που προσγείωσε το ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη. "Δεν φύγαμε από τη χώρα μας. Φύγαμε για να αποφύγουμε το θάνατο και το λιντσάρισμα. Αν δεν ερχόμασταν στην Ελλάδα θα ήμασταν νεκροί ή σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ζητούσαμε έναν τόπο για να βρούμε άσυλο όχι για να φύγουμε".
Η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί στις 23 Ιανουαρίου, ενώ την Παρασκευή θα εξεταστούν από τον Άρειο Πάγο τα αιτήματα έκδοσης και των υπολοίπων 4 Τούρκων αξιωματικών. Χθες η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θεοδώρου, τάχθηκε κατά της έκδοσης άλλων δύο Τούρκων αξιωματικών στην πρότασή της προς το αρμόδιο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου.

antenna.gr












Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια