Έχετε αλήθεια τη δυνατότητα να δώσετε σε ένα αστέρι το όνομά σας;


Μπορείτε στα αλήθεια να ονομάσετε ένα αστέρι; Κι όμως, στο μαγικό κόσμο του διαδικτύου φαίνεται ότι μπορείτε!

Στο διαδίκτυο θα βρείτε να κυκλοφορούν ξένες ιστοσελίδες που πουλάνε αστέρια, δεν θα μπορούσε να λείπει όμως και η ελληνόφωνη εκδοχή. Στις ιστοσελίδες αυτές μπορείτε να πληρώσετε και να αγοράσετε ή να ονομάσετε κάποιο αστέρι, μπορείτε να το κάνετε δώρο σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο ή να δώσετε το όνομά σας. Παράλληλα, οι ιστοσελίδες αυτές χορηγούν και κάποιου είδους πιστοποιητικό γνησιότητας της ονομασίας του αστεριού.

Παρά την ύπαρξη όμως τέτοιων πιστοποιητικών που μοιράζονται απλόχερα στο διαδίκτυο κανένα αστέρι δεν θα έχει το όνομά σας.

Τα ονόματα στα αστέρια τα εγκρίνει η Διεθνής Αστρονομική Ένωση ( International Astronomical Union) και παρά την ύπαρξη κάποιων αστεριών με ονομασίες, όπως ο Σείριος, η Ένωση προτιμά να χρησιμοποιεί αριθμούς που είναι πιο χρήσιμοι στους αστρονόμους αντί για ονόματα.

Υπάρχει όμως η δυνατότητα να δώσετε το όνομά σας σε κάποιο ουράνιο αντικείμενο και να είναι αναγνωρισμένο και από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση. Αυτό που πρέπει να κάνετε, για παράδειγμα, είναι να ανακαλύψετε κάποιον νέο κομήτη ή κάποιο αστεροειδή, παράδειγμα ο Κομήτης του Χάλεϋ που πήρε το όνομά του από τον Εντμουντ Χάλεϋ ή το κομήτη Shoemaker–Levy, που επίσης πήρε τα ονόματα αυτών που τον ανακάλυψαν.

Ακόμα σας δίνετε και η δυνατότητα να υιοθετήσετε, δίχως όμως να ονομάσετε, ένα αστέρι μέσω ενός προγράμματος για λογαριασμό του Kepler Asteroseismic Science Consortium με την ονομασία Pale Blue Dot Adopt-A-Star project.

Εν κατακλείδι, μέσω πιστοποιητικών και ιστοσελίδων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και δίνουν τη δυνατότητα να βαφτίσετε τα αστέρια δεν θα πετύχετε απολύτως τίποτα. Οι ιστοσελίδες αυτές χρησιμοποιούν μια δική τους βάση δεδομένων και στην πραγματικότητα το αστέρι, το οποίο πληρώσατε για να ονομάσετε, θα μπορούν να το έχουν αγοράσει και να το έχουν βαφτίσει και άλλοι.

Η Διεθνής Επιστημονική Κοινότητα και ο κόσμος θα αγνοεί παντελώς το όνομά σας. Κανένα επιστημονικό περιοδικό δεν θα φιλοξενήσει το όνομά σας και ούτε θα υπάρχει στους αστρονομικούς χάρτες.

Η μόνη περίπτωση να δώσετε το όνομά σας σε ένα αστέρι είναι να κάνετε κάποια συγκλονιστική ανακάλυψη. Μόνο έτσι θα πείσετε τη Διεθνή Αστρονομική Κοινότητα να δεχτεί να δοθεί το όνομά σας σε κάποιο ουράνιο σώμα, το διάστημα είναι αχανές με πολλά ουράνια σώματα που περιμένουν να ανακαλυφθούν, τι περιμένετε λοιπόν; Μόνο έτσι θα έχετε μία θέση στην ιστορία.Πηγή: universetoday.com, ellinikahoaxes.gr