Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι αστυνομικοί που πέρασαν στην "αντίπερα" όχθη

Δεν είναι λίγες οι φορές που το τελευταίο διάστημα αστυνομικοί γίνονται αρνητικοί πρωταγωνιστές και απασχολούν τη Δικαιοσύνη αλλά και την κοινή γνώμη γιατί πέρασαν στην αντιπέρα όχθη επιλέγοντας την παραβατικότητα.



Πριν από ελάχιστο χρονικό διάστημα ήρθαν στο φως νέες δικογραφίες που σχηματίστηκαν στην Περιφέρεια σε βάρος αστυνομικών για κατάχρηση εξουσίας στη μια περίπτωση και για υπεξαίρεση στην άλλη, καθώς κατηγορήθηκαν για την «εξαφάνιση» χρημάτων που είχε παραδώσει αλλοδαπός κρατούμενος, ενώ υπό έρευνα βρίσκονται οι καταγγελίες σε βάρος αστυνομικών για κακομεταχείριση πριν από λίγο καιρό ανήλικων προσφύγων σε κεντρικό ΑΤ της Αθήνας.
Σε μια περίοδο που η εγκληματικότητα έχει «χτυπήσει κόκκινο» είναι μάλλον ανησυχητικό το φαινόμενο να βλέπει κάποιος δικογραφίες σε βάρος αστυνομικών, που από όργανα της τάξης και του νόμου επέλεξαν να γίνουν παραβάτες του, αφού στην πράξη στιγματίζουν εμμέσως και την πλειονότητα του Σώματος που ασκεί τα καθήκοντά της υπό αντίξοες συνθήκες.
Τις τελευταίες εβδομάδες αρκετές τέτοιες καταδίκες σε διάφορες περιοχές της χώρας δείχνουν ότι ήταν σωστή και αναγκαία η νομοθετική πρωτοβουλία που πήρε η κυβέρνηση για τη συγκρότηση ενός Εθνικού Μηχανισμού για να ελέγχει τυχόν αυθαιρεσίες αστυνομικών οργάνων (αλλά και σωφρονιστικών υπαλλήλων, λιμενικών κ.ά.), αφού αρκετές από τις «καμπάνες» που έρχονται στο φως αφορούν υποθέσεις ξυλοδαρμού και άσκησης έντονης και άσκοπης βίας από αστυνομικούς στον δρόμο, σε περιπολικά και σε αστυνομικά τμήματα σε βάρος υπόπτων, διαδηλωτών, φοιτητών, με πρωταγωνίστρια ακόμα και γυναίκα αστυνομικό!
Τη στιγμή που εκκρεμεί πάντως και η δευτεροβάθμια δίκη για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν και άλλες δικογραφίες για αντίστοιχα «βαριάς» μορφής παραβατικότητα, που καταδικάζουν αστυνομικά όργανα, ακόμα και για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών...
Με 20μηνη φυλάκιση τιμωρήθηκε 43χρονος αστυνομικός που πριν από λίγα χρόνια είχε κάνει «τόπι στο ξύλο» νεαρό φοιτητή, σε μια υπόθεση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «ζαρντινιέρα Νο2».
Κατά την εκδίκασή της στο Εφετείο, ο κατηγορούμενος και συνάδελφοί του ως μάρτυρες υποστήριξαν ότι ο νεαρός έφερε τραύματα γιατί χτυπιόταν μόνος του ανάμεσα στα σκορπισμένα μπουκάλια, όταν επιχείρησαν να τον ακινητοποιήσουν, θυμίζοντας έτσι τον Κύπριο φοιτητή που στη Θεσσαλονίκη τραυματίστηκε τάχα πέφτοντας πάνω σε μια ζαρντινιέρα (όπως ισχυρίστηκαν οι αστυνομικοί), προτού φανεί αποτυπωμένο σε κάμερα «το ξύλο της μαϊμούς» που είχε πέσει και το οποίο κόστισε στο Δημόσιο την καταβολή μεγάλων αποζημιώσεων.
«Ζαρντινιέρα 2»
Μάλιστα ο παραλληλισμός με τη «ζαρντινιέρα» έγινε και στη διάρκεια της δίκης, όταν αστυνομικός ισχυρίστηκε ότι οι κακώσεις στον φοιτητή έγιναν κάποια στιγμή που έπεσε σε διάφορα μπουκάλια και ταυτόχρονα τους κλωτσούσε για να αποφύγει τη σύλληψη, ενώ άλλοι μάρτυρες κατέθεσαν ότι δεν υπήρχαν καθόλου μπουκάλια, αλλά τα τραύματα έγιναν από μπουνιές, κλωτσιές και χτυπήματα με κλομπ.
Το περιστατικό έγινε την περίοδο του καρναβαλιού, όταν νεαροί φοιτητές από την Αθήνα πήγαν στην Πάτρα να διασκεδάσουν, αλλά κατέληξαν κρατούμενοι στο τμήμα καταγγέλλοντας ότι τα όργανα της τάξης τους έλεγαν: «Μου...να ήρθατε εδώ για να γα..., αλλά θα φύγετε με την όπισθεν με κατεβασμένα παντελόνια». Ο μεγαλύτερος από αυτούς κατέθεσε ότι ο αστυνομικός του είπε «κωλόπαιδο ήρθες στην πατρίδα να μας γα..., θα σε γα... εμείς»!
Στη συνέχεια έφαγε ξύλο κατά τη σύλληψη, μέσα στο περιπολικό αλλά και στο ΑΤ, με συνέπεια να πρηστεί και να γίνει αγνώριστο το πρόσωπό του γεμάτο αίματα, ενώ φίλος του που τον άκουγε να εκλιπαρεί από το διπλανό δωμάτιο «μη με χτυπάτε, σας παρακαλώ» εξήγησε με χαρακτηριστική παιδικότητα ότι ήταν μικρόσωμος («δεν ήταν και κανένας Σακίλ Ο’Νιλ» είπε), ότι «τον έκαναν μπαούλο» και ότι αν θέλανε να πιάσουν κάποιον, θα πήγαιναν σε άλλον φίλο τους που έμοιαζε με Μεξικανό τρομοκράτη!
Το δικαστήριο καταδίκασε τον αστυνόμο κρίνοντας ότι προκάλεσε σοβαρή προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας με σκοπό να τιμωρήσει και να εκφοβίσει πρόσωπο που βρισκόταν στην εξουσία του. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η περίπτωση γυναίκας αστυνομικού που «έφαγε» 2 χρόνια φυλάκιση (με αναστολή) γιατί προσπαθώντας να εκμαιεύσει πληροφορίες από ανακρινόμενη αλλοδαπή, παρασύρθηκε και την ξεμάλλιασε, ρίχνοντάς της αλλεπάλληλα χαστούκια και χτυπώντας της το κεφάλι στον τοίχο!
Η άτυχη γυναίκα κατέληξε στο νοσοκομείο με κολάρο, κεφαλαλγίες, ζαλάδα, αστάθεια και λίγες μέρες μετά υπέβαλε μήνυση σε έξι αστυνομικούς, που ενώ ήταν παρόντες δεν έκαναν τίποτα για να την προστατεύσουν από τον ξυλοδαρμό.
Μαλλιοτραβήγματα
Οι αστυνομικοί πήγαν αρχικά σπίτι της και της ζήτησαν να τους ακολουθήσει στο τμήμα για να τη ρωτήσουν σχετικά με τον αλλοδαπό φίλο της, που αργότερα την ενημέρωσαν ότι τον είχε καταγγείλει η πρώην αλλοδαπή φίλη του και μητέρα του παιδιού τους (χωρίς γάμο) ότι το άρπαξε και το πήγε στη Συρία.
Η κοπέλα τούς είπε ότι είχε χωρίσει από εκείνον έναν χρόνο, αλλά οι αστυνομικοί της πήραν το κινητό, βρήκαν καταχωρισμένο το τηλέφωνό του και αντέγραψαν με τη χρήση bluetooth όλα τα προσωπικά δεδομένα της, που ήταν καταχωρισμένα στη μνήμη του κινητού της.
Παράλληλα άρχισαν να πέφτουν σφαλιάρες από την 50χρονη αστυνόμο Α' (που έχασε την υπομονή της γιατί δεν έπαιρνε τα στοιχεία που ήθελε), αλλά και μαλλιοτραβήγματα, με συνέπεια να μείνουν τούφες μαλλιών στα χέρια, κάτι που εκείνη αρνήθηκε (όπως και συνάδελφοί της που κατέθεσαν ότι ουδέποτε υπήρξε βίαιη), χωρίς να γίνει πιστευτή από το Εφετείο, που τιμώρησε με 8μηνη φυλάκιση και τον αστυνόμο που πήρε παράνομα τα προσωπικά δεδομένα.
Τον «τσάκωσε» η Δίωξη Ναρκωτικών
Την αυστηρότητά του εξάντλησε το Εφετείο Κακουργημάτων όταν «έπεσε» σε αστυνομικό που είχε εμπλακεί σε υπόθεση διακίνησης μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών, επιβάλλοντάς του σε πρώτο βαθμό ποινή ισοβίων.
Στη δίκη αποκαλύφθηκε ότι ο αστυνομικός ενεργούσε μαζί με κύκλωμα Αλβανών διακινητών, ενώ τους αρχικούς σχεδιασμούς και τις πρώτες επαφές είχε κάνει άλλος πρώην αστυνομικός με τηλεφωνήματα και συνεννοήσεις μέσα από τις φυλακές Μαλανδρίνου, όπου ήταν έγκλειστος για ληστεία σε νησί (!) και ο οποίος εισέπραξε πρωτοβαθμίως άλλα 10 χρόνια κάθειρξη.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση ο αστυνομικός μαζί με τους Αλβανούς και άλλον έναν Ελληνα φίλο του προσπάθησαν να πουλήσουν ποσότητα πάνω από 200 κιλά ακατέργαστης κάνναβης έναντι 1.000 ευρώ το κιλό, δίνοντας ραντεβού με δήθεν υποψήφιο αγοραστή, που ήταν όμως της Δίωξης Ναρκωτικών και τους παγίδευσε. Πρωτόδικα δεν έγινε δεκτό κανένα ελαφρυντικό, ούτε ο ισχυρισμός που προέβαλαν οι κατηγορούμενοι περί τοξικομανίας, ενώ σε δεύτερο βαθμό μειώθηκαν αρκετά οι ποινές, παραμένοντας πάντως καθείρξεις για όλους.
Ξύλο σε διαδηλωτή
Αλλη μία υπόθεση αστυνομικής αυθαιρεσίας και παραβατικότητας έρχεται στο φως με την καταδίκη αστυνομικού για απρόκλητη επίθεση σε βάρος διαδηλωτή, που τον έκανε στην κυριολεξία «τόπι στο ξύλο».
Ο διαδηλωτής που, όπως δήλωσε στη δίκη, ήταν πολιτικά ενεργό άτομο και ασχολιόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους πρόσφυγες, συμμετείχε περίπου προ 6ετίας σε έντονη διαμαρτυρία αλλοδαπών όταν νταλίκα πολτοποίησε ομοεθνή τους στην Πελοπόννησο.
Ξαφνικά και χωρίς να έχει κάνει ο ίδιος τίποτα πετάχτηκε κάποιος με πολιτικά φορώντας σκούφο και κουκούλα (όπως αποδείχθηκε μετά, ήταν αστυνομικός) και άρχισε να του ρίχνει γροθιές στο κεφάλι και στον θώρακα προκαλώντας του βαρύ τραυματισμό, βρίζοντας και φωνάζοντας: «Αυτό το μ... σκοτώστε το»! Συλλαμβάνοντάς τον τον έβαλαν σε ειδικό βανάκι της Αστυνομίας, όπου συνεχίστηκαν τα βίαια χτυπήματα, με αποτέλεσμα να υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, μυϊκούς σπασμούς κ.λπ. Προσπαθώντας να σταματήσει τα αλλεπάλληλα γρονθοκοπήματα, ο νέος προειδοποίησε ότι η μητέρα του είναι γνωστό πρόσωπο στην περιοχή (επικεφαλής νοσοκομείου) και ότι θα υποστεί κυρώσεις, κάτι που τον εξαγρίωσε περισσότερο, αφού απάντησε με οργή «σκάσε, θα σου γ... τη μάνα και τον πατέρα», συνεχίζοντας τα χτυπήματα, ενώ οι υπόλοιποι σχολίαζαν: «Εσείς οι κομμουνιστές φταίτε».
Η μητέρα του κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο αστυνομικός (που εντοπίστηκε 6 μήνες αργότερα, ύστερα από ΕΔΕ) επευφημούσε τον Χίτλερ και έλεγε «η πολλή δημοκρατία βλάπτει, το διάβασμα χαλάει το μυαλό», τονίζοντας ότι αν είχε γίνει ένα χτύπημα λίγο πιο πέρα θα υπήρχε θάνατος.
Ο αστυνομικός κατέθεσε ότι επελέγη για την αποστολή λόγω του σωματότυπου και της εκπαίδευσής του, αλλά αρνήθηκε ότι άσκησε αδικαιολόγητη βία, λέγοντας ότι ο νέος άρχισε να κλωτσά εκείνον και έναν συνάδελφό του και να τους βρίζει αποκαλώντας τους «μπάτσους».
Η αρχική κατηγορία ήταν «επικίνδυνη σωματική βλάβη», αφού βρέθηκε ο νέος να πάσχει από καρηβαρία, ζάλη, αστάθεια στο πλαίσιο μεταδιασεισικής συνδρομής, σπασμό επώδυνο των αυχενικών ή τραχηλικών μυών κ.λπ.
Ωστόσο το Εφετείο έκρινε ότι δεν προέκυψε με αναντίρρητο τρόπο πως η επίθεση αποσκοπούσε να προκαλέσει βαριά σωματική βλάβη, μετατρέποντας την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και επιβάλλοντας φυλάκιση μόνο 9 μηνών με αναστολή, μολονότι αρνήθηκε να αναγνωρίσει στον κατηγορούμενο ελαφρυντικά (πρότερου έντιμου βίου, μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς).
Εν ψυχρώ δολοφονία
Πρόσφατα σόκαρε η εν ψυχρώ δολοφονία ιδιοκτήτη γυμναστηρίου στους Αμπελοκήπους από αστυνομικό, που είχε βγει λίγο νωρίτερα στη σύνταξη και ο οποίος τον πυροβόλησε γιατί υπήρχαν μεταξύ τους εντάσεις και αντιπαραθέσεις, καθώς ο κρατούμενος πλέον πρώην αστυνομικός φέρεται ότι πείραζε κοπέλες στο γυμναστήριο, απ’ όπου ο ιδιοκτήτης τον απομάκρυνε λέγοντάς του να μην ξαναπατήσει.
Αλέξανδρος Αυλωνίτης - ethnos.gr












Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια