Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Προσφυγικό: Τι πήραν οι Ένοπλες Δυνάμεις για την τεράστια συμβολή τους

Η τεράστια συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στο προσφυγικό «ξεπληρώνεται» με ψίχουλα απο τα Ευρωπαϊκα Ταμεία.
Και αυτό παρότι όπως έχει δηλώσει ο Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος υπάρχει πακτωλός χρημάτων διαθέσιμος για την Ελλάδα στην Ευρώπη.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έδωσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία διεκδίκησε και έλαβε, μόλις, περίπου 65. εκ ευρώ. Από αυτά, περίπου τα 7 εκ. ευρώ, είναι για την κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης, όπως η διαμονή, η σίτιση, η μεταφορά, η υγιεινή και η υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων.

Το πόσο μηδαμινό είναι αυτό το ποσό φαίνεται απο μια σειρά παραδειγμάτων. Μόνο για την επισκευή και συντήρηση 120 οικίσκων στην Μαλακάσα, στο στρατόπεδο ΓΕΡΑΚΙΝΗ, χρειάζονται 420.000 ευρώ. Στην Λέσβο, στο στρατόπεδο ΠΑΡΑΔΕΛΛΗ η τιμή τριών γευμάτων είναι στα 4,99 ευρώ για ώς 1.000 μερίδες την ημέρα. Δηλαδή μερι τα 150.000 ευρώ, για ένα μήνα, μόνο για μια εγκατάσταση.

Παραταύτα πάντως το ΥΠΕΘΑ εμφανίζεται ικανοποιημένο. Μάλιστα τονίζει πως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να φροντίζουν για τη διάθεση των αναγκαίων μέσων για την προφύλαξη των συνόρων της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη διάσωση προσφύγων-μεταναστών που η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς και για τη διάθεση υποδομών και υπηρεσιών για την ασφαλή διαβίωσή τους.

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΘΑ χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Πρόγραμμα του Ταμείου Εσωτερικής Ασφαλείας (ISF-Internal Security Fund) όσον αφορά στις δραστηριότητες του Υπουργείου για τη φύλαξη των συνόρων. Η χρηματοδότηση αφορά στις δραστηριότητες για τη δημιουργία, λειτουργία και συντήρηση Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) και Ανοιχτών Δομών Φιλοξενίας (ΑΔΦ) η οποία υλοποιήθηκε ως επί το πλείστον με ίδια μέσα.

Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο πρόγραμμα εντάχθηκε για χρηματοδότηση η πράξη με τίτλο «Ενίσχυση της ικανότητας ανταπόκρισης των χερσαίων, πλωτών και εναέριων μέσων για την επιτήρηση-περιπολία των συνόρων και για την προστασία και διάσωση της ανθρώπινης ζωής», με κωδικό MIS 5002759, στην οποία πραγματοποιήθηκαν υπηρεσίες επιτήρησης-περιπολίας των συνόρων με πλωτά και εναέρια μέσα για τον έλεγχο και την παρακολούθηση του εύρους των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα, καθώς και υπηρεσίες Έρευνας και Διάσωσης (SAR-Search And Rescue).

Το συνολικό ύψος του αιτήματος χρηματοδότησης του για το πρόγραμμα ανήλθε σε 56.965.968,00 ευρώ.

Στο δεύτερο πρόγραμμα εντάχθηκε η πράξη με τίτλο «Ενίσχυση υποδομών και βασικών υπηρεσιών για την ασφαλή και υγιεινή διαβίωση προσφύγων-μεταναστών», με κωδικό MIS 5002767, στην οποία υλοποιήθηκαν δράσεις λειτουργίας πέντε (5) ΚΕΠΥ και τριάντα επτά (37) ΑΔΦ για την κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης, όπως η διαμονή, η σίτιση, η μεταφορά, η υγιεινή και η υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων – μεταναστών.

Το συνολικό ύψος του αιτήματος χρηματοδότησης για το πρόγραμμα ανήλθε σε 7.510.257,47 ευρώ.

 πηγή: www.armynow.gr







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια