Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Βλέπετε συχνά εφιάλτες; Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία σας;


Βλέπετε συχνά εφιάλτες και ξυπνάτε ανήσυχοι στη μέση της νύχτας;

Νέα έρευνα Φιλανδών επιστημόνων δείχνει πως οι συχνοί εφιάλτες μπορεί να είναι και σημάδι κατάθλιψης και εξάντλησης.

Ερευνητές από το Κέντρο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Turku στη Φινλανδία εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ατόμων ηλικίας από 25 έως 74 ετών, την περίοδο από το 2007 έως και το 2012. Το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες.

Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep, έδειξαν πως υπάρχει σαφής σύνδεση ανάμεσα στους εφιάλτες και την κατάθλιψη αν και δεν αποδεικνύεται πως η κατάθλιψη προκαλεί τους εφιάλτες ή το αντίστροφο.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Nils Sandman και οι συνεργάτες του βρήκαν πως περίπου 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν περιστασιακούς εφιάλτες τις τελευταίες 30 ημέρες, ενώ μόλις πάνω από το 50% είπαν ότι δεν είχαν καθόλου εφιάλτες. Σχεδόν το 4% είπε ότι είχε συχνούς εφιάλτες τις τελευταίες 30 ημέρες.

Συχνούς εφιάλτες ανέφερε περίπου το 28% των ανθρώπων με σοβαρή κατάθλιψη και περίπου το 17% των ατόμων με συχνές αϋπνίες, αναφέρουν οι ερευνητές.

Μετά από περαιτέρω ανάλυση, οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αϋπνία, η εξάντληση και ορισμένα συμπτώματα κατάθλιψης ήταν οι ισχυρότεροι ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για τις διαταραχές του ύπνου με εφιάλτες.

Όπως τονίζει ο Dr. Sandman, «πιθανώς οι εφιάλτες λειτουργούν και ως πρώιμοι δείκτες της εμφάνισης της κατάθλιψης και μέχρι τώρα είχαν μείνει ανεκμετάλλευτοι ως προς τη διαγνωστική τους αξία στην κατάθλιψη».



Πηγή: healthview.gr












Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια