Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το "φαινόμενο" Σώρρας και ο... σωρός από δικογραφίες

Πολυεπίπεδος, έστω και με καθυστέρηση ετών,  είναι πλέον ο δικαστικός έλεγχος των δραστηριοτήτων του πολιτικού φορέα "Ελλήνων Συνέλευσις" του
Αρτέμη Σώρρα, ο οποίος κινητοποιεί πολίτες να ζητούν συμψηφισμό των χρεών τους με ομόλογα αξίας 600 δις που ισχυρίζεται ότι κατέχει.

του Παναγιώτη Στάθη




Τη στιγμή που η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ουσιαστικά έδωσε εντολή για ευρεία έρευνα, η δολοφονία της παιδοψυχιάτρου, Θώμης Κουμπούρα,  στη Λαμία, από έναν 39χρονο, πρώην μέλος του φορέα, οδηγεί άλλα πρώην μέλη να προβαίνουν σε σοβαρές καταγγελίες που προφανώς θα διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη.

Το βασικό συστατικό των καταγγελιών, η ορθότητα των οποίων πρέπει να διερευνηθεί, έγκειται κυρίως σε πρακτικές που φέρονται να ακολουθούνταν όταν ένα μέλος αποχωρούσε από την οργάνωση και ασκούσε κριτική σε αυτή.

Αυτό το κομμάτι της έρευνας προφανώς θα ανοίξει όταν μετουσιωθούν σε επίσημες δηλώσεις ενώπιον των ανακριτικών αρχών (προς το παρών έχουν δημοσιοποιηθεί μέσω ΜΜΕ), ενώ ηδη υπάρχουν σε εκκρεμότητα 3 δικογραφίες που ανασύρθηκαν από το αρχείο μετά την παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης και της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. 

Προμηθευτής ΜΜΕ

Το βασικό αδίκημα που ερευνήθηκε από την οικονομική αστυνομία αφορά την αποδιδόμενη στην οργάνωση του Αρτέμη Σώρρα προτροπή προς τους πολίτες να μην πληρώνουν τις οφειλές τους στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Χαρακτηριστικό, πέραν των άλλων περιπτώσεων που καταδεικνύουν τη γενίκευση του φαινομένου,  είναι πως πρόσφατα γνωστός προμηθευτής ΜΜΕ, που είχε εμπλακεί με τηλεοπτικό σταθμό, φέρεται να ζήτησε από μεγάλη τράπεζα να συμψηφίσει οφειλές του με "ομόλογα Σωρρας".

Οι δικογραφίες που ανασύρθηκαν είναι: 

Τι αφορούν οι δικογραφίες

- Η πρώτη έρευνα διενεργήθηκε με εντολή του προϊσταμένου της εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας Ηλία Ζαγοραίου από την οικονομική αστυνομία και ήδη ολοκληρώθηκε το στάδιο της συλλογής καταθέσεων και στοιχείων. Ο φάκελος θα εμπλουτιστεί από τα δημοσιεύματα που διαβίβασε ο υπουργός Δικαιοσύνης για το θέμα στον Άρειο Πάγο. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα με την άσκηση ή μη ποινικών διώξεων.

- Η δεύτερη δικογραφία σχηματίστηκε σε εισαγγελία της Πελοποννήσου και αφορά την υποβολή από μερίδα πολιτών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία των επίμαχων εξουσιοδοτήσεων που μοιράζονται από το κόμμα του Αρτέμη Σώρρα με τις οποίες ζητούν να εισπράττονται τα όποια χρέη τους από τα ομόλογα ύψους 600 δισ. δολ. που ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του ο επιχειρηματίας. Προς το παρόν δεν έχει προκύψει ότι για αυτές τις εξουσιοδοτήσεις απαιτείται κάποιο αντάλλαγμα.

- Η τρίτη δικογραφία σχηματίστηκε με αφορμή τη διανομή των επίμαχων εξουσιοδοτήσεων στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος από μέλη του κόμματος Σώρρα. Παράλληλα το υπουργείο Δικαιοσύνης απέστειλε στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου αίτημα να μελετηθεί η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας με την οποία αθωώθηκε ο Αρτέμης Σώρρας για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων μετά από μήνυση του Άδωνι Γεωργιάδη. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου χρέωσε την υπόθεση της δικαστικής απόφασης σε αντιεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου προκειμένου να ερευνηθεί αν μπορεί να ασκηθεί αναίρεση υπέρ του νόμου. Αυτή η απόφαση πάντως είναι το βασικό όπλο της πλευράς Σώρρα για να ισχυρίζεται πως όσα υποστηρίζει είναι – και με τη σφραγίδα της Δικαιοσύνης- αληθή. 

Πειθαρχική έρευνα

Την ίδια στιγμή μετέβη επιτόπου ο επιθεωρητής του Αρείου Πάγου στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης προκειμένου να λάβει εξηγήσεις για την προκαταρκτική εξέταση που διατάχθηκε και φέρεται να αφορά τη μη αποδοχή από τον πρόεδρο του ΟΑΕΕ της επίμαχης εξουσιοδότησης για συμψηφισμό χρεών με "ομόλογα Σωρρρα". Η υπόθεση που φέρεται να οδεύει προς το αρχείο αφορά ιδιωτική διαφορά για κατάληψη οικίας που κατέληξε σε αγωγή και επιδίκαση αποζημίωσης με τον εναγόμενο να ζητά να εισπραχθεί το ποσό από τα ομόλογα Σώρρα. Εισαγγελικές πηγές διαψεύδουν ότι η επίμαχη προκαταρκτική στρέφεται σε βάρος δημοσίου υπαλλήλου επειδή αρνήθηκε να δεχτεί την εξουσιοδότηση Σώρρα.



capital.gr




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια