Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Πλημμύρα» από πειστήρια - Εχουν "φρακάρει" αστυνομικά τμήματα και αποθήκες δικαστηρίων


«Βουνά» από πειστήρια ποινικών υποθέσεων έχουν αρχίσει να σχηματίζονται σε αστυνομικές υπηρεσίες, λόγω της έλλειψης χώρου που παρατηρείται στις εισαγγελικές αρχές.



Μετά τη συλλογή τους από την Αστυνομία τίθενται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όμως έχουν «φρακάρει» οι αποθήκες, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται σε γραφεία και διαδρόμους όπλα, μαχαίρια, ρουχισμός (κουκούλες, γάντια κ.ά.), που αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία για την τέλεση δεκάδων εγκλημάτων.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα Τμήματα Πειστηρίων που λειτουργούν στις κατά τόπους Εισαγγελίες Πρωτοδικών είναι αποκλειστικά αρμόδια για τη φύλαξη και αποθήκευση των πειστηρίων. Μετά τις εξιχνιάσεις εγκλημάτων και την ολοκλήρωση της προανακριτικής διαδικασίας από τις αστυνομικές αρχές, υποβάλλεται στις εισαγγελικές αρχές το δικογραφικό υλικό μαζί με τα πειστήρια των αξιόποινων πράξεων.
Ομως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα, καθώς οι υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης αδυνατούν να τα παραλάβουν. Σύμφωνα με εκπροσώπους συνδικαλιστικών ενώσεων της ΕΛ.ΑΣ., οι Εισαγγελίες επιστρέφουν τα πειστήρια συντάσσοντας υπηρεσιακά σημειώματα για τη φύλαξή τους στις αστυνομικές υπηρεσίες.
Οπως καταγγέλλουν στο «Εθνος» συνδικαλιστικές ενώσεις, αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να δημιουργείται πλέον σοβαρότατο πρόβλημα συμφόρησης και αδικαιολόγητου πρόσθετου υπηρεσιακού βάρους στο αστυνομικό προσωπικό. Επιπλέον, οι αστυνομικοί καθίστανται υπεύθυνοι για την ασφαλή και λειτουργική φύλαξη των πειστηρίων, με ό,τι συνεπάγεται αυτή η ευθύνη.
Ειδικά στην Αττική το πρόβλημα είναι οξυμένο, με το Τμήμα Πειστηρίων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών να έχει «φρακάρει» από τον μεγάλο όγκο στοιχείων. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, στο υπόγειο του Εφετείου που λειτουργεί το εν λόγω Τμήμα βρίσκεται μεγάλος αριθμός όπλων και ηλεκτρονικών πειστηρίων.
«Πλημμύρα» από πειστήρια
Το αδιαχώρητο που έχει δημιουργηθεί είναι σε γνώση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας, ο οποίος φέρεται να έχει ορίσει μία εισαγγελέα και έναν αστυνομικό για να αδειάσουν τους χώρους. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι θα γίνει ξεσκαρτάρισμα των πειστηρίων και όσα είναι από υποθέσεις που έχουν εκδικαστεί θα παραδοθούν είτε στον Στρατό είτε στην Αστυνομία για να καταστραφούν ή να αξιοποιηθούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση σύλληψης δραστών σε αυτόφωρο αδίκημα, πειστήρια όπως κυνηγετικό όπλο, μαχαίρι, εργαλεία, κινητό τηλέφωνο, εφόσον δεν απαιτείται να σταλούν για εργαστηριακό έλεγχο, υποβάλλονται από την Αστυνομία στην Εισαγγελία κατά την προσαγωγή των κατηγορουμένων.
Σε περιπτώσεις κλοπιμαίων με άγνωστους ιδιοκτήτες τα αντικείμενα παραμένουν στις αστυνομικές υπηρεσίες και εκδίδονται αναζητήσεις για να αποδοθούν στους ιδιοκτήτες. Προβλέπεται και εκποίηση ορισμένων πειστηρίων ή απόδοση σε δημόσιες υπηρεσίες, όπως ο ΟΔΔΥ για τα οχήματα. Χρήματα και επιταγές που κατάσχονται από την Αστυνομία αποδίδονται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ οι κατασχεθείσες ναρκωτικές ουσίες φυλάσσονται σε ειδικούς χώρους.
Οι εκκλήσεις
Εκπρόσωποι της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων εξηγούν στο «Εθνος» ότι έχουν αποστείλει έγγραφα προς τους αρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας να βρεθεί λύση για το πολύ σοβαρό ζήτημα της πολύχρονης παραμονής των πειστηρίων σε αστυνομικές υπηρεσίες. Παράλληλα υπογραμμίζουν το γεγονός ότι η Αστυνομία δεν έχει κατάλληλους χώρους για να αποθηκεύσει τα αποδεικτικά στοιχεία. ?
«ΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΤΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΘΕΛΟΥΜΕ»
«Εχουμε γίνει ο αποδέκτης των πάρεργων όλων των φορέων του Δημοσίου. Ας αποφασίσουμε επιτέλους τι Αστυνομία θέλουμε» δηλώνει στο «Εθνος» ο Χρήστος Μαυραγάνης, πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών.
Λευτέρης Μπιντέλας - ethnos.gr











Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια