Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τούρκοι αξιωματικοί: Δεν είμαστε επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας

Με τη φράση "δεν είμαστε επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας", αναμένεται να απαντήσουν σήμερα ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, οι 8
Τούρκοι αξιωματικοί που κρατούνται στο τμήμα Αλλοδαπών, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία απορρίφθηκε ομόφωνα το αίτημα εκδοσή τους στην Τουρκία.

Ο ταξίαρχος του τμήματος αλλοδαπών παρέτεινε την κράτησή τους για 3 μήνες γιατί, όπως αναφέρει, είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια.

Όπως λένε αστυνομικές πηγές αυτό ουσιαστικά γίνεται για τη δική τους ασφάλεια, όμως οι ίδιοι σήμερα το πρωί που αναμένεται να εμφανιστούν ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου θα εκφράσουν αντιρρήσεις για την κράτησή τους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αμπντουλάχ Γετίν, λοχαγός της Τουρκικής αεροπορίας στρατού και πιλότος του ελικοπτέρου, στη "Real News": "δεν φοβόμαστε τίποτα. Θέλουμε να βγούμε από τη φυλακή. Είμαστε χαρούμενοι που η δικαιοσύνη κέρδισε το παιχνίδι αλλά ακούγεται πως θα μείνουμε υπο κράτηση. Γιατί;"

Τι έκρινε ο Άρειος Πάγος

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι 8 θα μεταφερθούν στο δικαστήριο μετά από δική τους επιθυμία ώστε να εκφράσουν αντιρρήσεις για την κράτησή τους η οποία παρατάθηκε από τον Ταξιάρχη της διεύθυνσης αλλοδαπών με το σκεπτικό "ότι είναι επικίνδυνοι για την δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια. Όπως εξηγεί ο συνήγορος τους, καθηγητής Χρ.Μυλωνόπουλος, ο αντίλογος θα είναι πως "δεν είναι επικίνδυνοι για την Ελλάδα" και αυτό θα το στηρίξουν στην απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία κατέληγε πως πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, συνεπώς, υποκρύπτεται εν προκειμένω η βούληση – κατά τον λογικό συνειρμό - της ανώτατης δικαστικής αρχής πως δεν είναι επικίνδυνοι.

Κοινό χαρακτηριστικό των 8 αξιωματικών που βρίσκονται στην Ελλάδα (με τους 40 π.χ που προχθές ζήτησαν άσυλο από τη Γερμανία) είναι πως πρόκειται για ευρωπαϊστές. Χαρακτηριστικό είναι πως και ο ταγματάρχης Αμπτουλάχ Γκιουζέλ που κρατείται την Ελλάδα, ήταν παλαιότερα υπασπιστής του διοικητή του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη. Εξ' ου και η οργή της Άγκυρας που πλέον απειλεί ξεκάθαρα με αντίποινα στο προσφυγικό.

Ας δούμε όμως ποιοι είναι και τι ιδιότητες έχουν οι 8:

- Γκεντζάι Μπογιούκ – ταγματάρχης- πιλότος πρώην υπασπιστής του διοικητή ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη
- Αχμέτ Γκιουζέλ – Ταγματάρχης - πιλότος
- Σουλειμάν Οζκαϊνάσκι – λοχαγός – πιλότος
- Φερουντούμ Κομπάν - λοχαγός πιλότος
- Αμπντουλάχ Γιετίκ – λοχαγός πιλότος - χειριστής του ελικοπτέρου
- Ουγκούρ Ουκάν λοχαγός – πιλότος
- Μεσούτ Φιράτ - αρχαιότερος αρχιλοχίας
- Μπιλάλ Κουρουγκούλ - αρχαιότερος αρχιλοχίας

Η τύχη του δεύτερου αιτήματος έκδοσης

Η Τουρκία, λίγες ώρες μετά την απόρριψη από τον Άρειο Πάγο του αιτήματος εκδοσή τους,  εν μέσω απειλών και βομβαρδισμού σκληρών δημοσιευμάτων για τη χώρα μας, επανήλθε και με δεύτερο αίτημα έκδοσης. Μπορεί αυτό να έχει τύχη μετά την ομόφωνη απόφαση 15 αρεοπαγιτών;

Το αίτημα έκδοσης προφανώς θα στηρίζεται σε νέα στοιχεία ενώ δεν αποκλείεται να παρέχονται διαβεβαιώσεις πως οι 8 θα δικαστούν δίκαια στην Τουρκία.

Όπως εξηγούν όμως ανώτερες εισαγγελικές πηγές, τα νέα στοιχεία δεν εισφέρουν ουσιαστικά τίποτα στη διαδικασία, απλώς γιατί ο Άρειος Πάγος δεν έκρινε αν οι κατηγορούμενοι είναι ένοχοι ή αθώοι, αλλά ότι ανεξάρτητα από τη βαρύτητα των εγκλημάτων που βαρύνονται δεν διασφαλίζονται τα δικαιώματά τους.

Νομικοί εκτιμούν ότι το νέο αίτημα δύσκολα θα έχει τύχη, αλλά η παγίδα πλέον για τη χώρα μας κρύβεται στη διαδικασία της διοικητικής απέλασης. Το αίτημα ασύλου (για τους  6 από τους 8 που έχει εκδοθεί απόφαση)  απορρίφθηκε από την πρωτοβάθμια επιτροπή επισήμως γιατί οι 8 θεωρούνται απειλή για τη δημόσια ασφάλεια και την εθνική ασφάλεια.

Τι θα συμβεί όμως αν απορριφθεί και το δεύτερο αίτημα ασύλου και η απόφαση επικυρωθεί απο Συμβούλιο Επικρατείας;

Ανεξάρτητες διαδικασίες

Τυπικά η διοικητική διαδικασία ασύλου δεν δεσμεύεται από την απόφαση περί μη έκδοσης του Αρείου Πάγου. Δηλαδή μπορεί να πει πως πρέπει να απελαθούν.

Σε αυτή την περίπτωση για να αποφευχθεί για "συγκεκαλυμμένη έκδοση" στην Τουρκία, όπως τη χαρακτηρίζουν εισαγγελείς, με βάση προεδρικό διάταγμα του 2010 όπου απαγορεύεται η επαναπροώθηση στη χώρα καταγωγής, εφόσον απειλείται η ζωή τους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι 8 θεωρούνται επισήμως παράνομοι στη χώρα μας και πρέπει να απελαθούν ως τέτοιοι. Δηλαδή να φύγουν από τη χώρα εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος. Όμως με βάση το διεθνές ένταλμα που εκκρεμεί πλέον, άραγε πού μπορούν να πάνε;

Ιδού το σταυρόλεξο που θα κληθεί να λύσει η ελληνική διπλωματία...



του Παναγιώτη Στάθη
capital.gr
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια