Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Υπόθεση Πετρουλάκη: Τα.... όρια του Τύπου και οι αγωγές

Ενα κείμενο του Ανδρέα Πετρουλάκη ήταν η αφορμή της διαμάχης με τον Καμμένο
Ενα πολιτικά «σκληρό» κείμενο, με οξεία κριτική, που γράφτηκε δύο μήνες μετά τη... συνεύρεση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, οδήγησε τον γελοιογράφο Ανδρέα Πετρουλάκη στα
δικαστήρια με ενάγοντα τον Πάνο Καμμένο.
Το άρθρο έφερε τον τίτλο: «Πάνος Καμμένος. Εχουν αρχίσει να του μοιάζουν», με τον σκιτσογράφο να βάλλει κατά... ριπάς στο πρόσωπο του Πάνου Καμμένου (αλλά και της πολιτικής των Ανεξάρτητων Ελλήνων), καυτηριάζοντας παράλληλα το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να σχηματίσει μαζί τους κυβέρνηση.
Από το στόχαστρο του Αν. Πετρουλάκη δεν γλίτωσαν (σε μικρότερο βαθμό) ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αφού ο γελοιογράφος παραλλήλιζε την κυβερνητική συνύπαρξη με εκείνη επί των ημερών Παπαδήμου και τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ.
Για τον σκιτσογράφο, το άρθρο ήταν ένα κείμενο γνώμης και κριτικής προκειμένου να καταδειχθεί το υβριδικό σχήμα της συγκυβέρνησης. Στόχος δεν ήταν η συκοφαντική δυσφήμηση του Πάνου Καμμένου, αλλά η εξ αντανακλάσεως από το πρόσωπό του κριτική. Ο τελευταίος ζητούσε με την αγωγή του αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης δύο εκατομμυρίων ευρώ. Το ένα από τον γνωστό γελοιογράφο και το άλλο από τον ιδρυτή του protagon, που φιλοξένησε το άρθρο του.

Κύμα συμπαράστασης
Από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης της αγωγής του υπουργού Εθνικής Αμυνας, ένα κύμα συμπαράστασης και υπογραφών (4.000) συγκεντρώθηκε υπέρ του Ανδρέα Πετρουλάκη και της ελευθερίας του Τύπου, που μπορεί να πολλές φορές να ασκεί δριμεία κριτική, αλλά δεν πρέπει να του αφαιρεθεί το δικαίωμα να το κάνει, υπό την απειλή των αγωγών.
Στο πλευρό του σκιτσογράφου βρέθηκαν κόμματα, πρώην αρχηγοί κομμάτων, αλλά και το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, κάνοντας λόγο για ευθεία επίθεση στην ελευθερία του Τύπου. Χθες, σε μια κατάμεστη αίθουσα, συζητήθηκε η αγωγή του υπουργού, ο οποίος ωστόσο χαμήλωσε τον πήχη της αστικής του αξίωσης στις 100.000 ευρώ. Για τη δικηγόρο του, το «χτύπημα» μέσω του επίδικου άρθρου έγινε για να φύγουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και τη θέση τους να πάρει το Ποτάμι, με επικεφαλής τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Για τον μάρτυρα του Π. Καμμένου, δημοσιογράφο Γιάννη Ντάσκα, τα γεγονότα που περιλαμβάνονται στο άρθρο είναι ψευδή, συκοφαντικά και εξοντωτικά. «Τον ήξερα ως έναν καραμανλικό, πιο μετά μητσοτακικό, αλλά όχι χουντικό ή ακροδεξιό» είπε ο μάρτυρας, υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε ο Πάνος Καμμένος έχει προβεί σε αντιευρωπαϊκά ή εθνικιστικά παραληρήματα.
Τον τελικό λόγο θα έχουν οι δικαστές του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, οι οποίοι με την απόφασή τους θα προσδιορίσουν -για μία ακόμη φορά- μέχρι πού μπορούν να φθάσουν τα όρια της πολιτικής κριτικής, χωρίς να αγγίζουν τη δυσφήμηση.

Θεωρία συνωμοσίας
«Ακόμη περισσότερο από την αγωγή, με εξέπληξε το σενάριο που κατασκεύασαν και παρουσίασαν στο δικαστήριο, ότι εξυπηρετούσα ένα σχέδιο του Σουλτς να βγάλει από την κυβέρνηση τον Καμμένο. Δηλαδή μία ακόμη θεωρία συνωμοσίας» είπε μιλώντας στο «Εθνος» ο Ανδρέας Πετρουλάκης, υποστηρίζοντας ότι τέτοιου είδους εξοντωτικές αγωγές έχουν στόχο να πλήξουν την ελευθερία του Τύπου.



Σοφία Φασουλάκη
ΕΘΝΟΣ









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια