Οι πιο κοινοί μύθοι για το διάστημα!


Πόσες φορές δεν έχουμε ονειρευτεί μια μέρα να πάμε στο διάστημα ή σαν παιδιά θέλαμε να γίνουμε αστροναύτες, μόνο και μόνο για να ταξιδέψουμε στο άγνωστο;

Την εικόνα αυτή όμως μας την έχτισαν διάφοροι μύθοι για το διάστημα.

Υπάρχουν αρκετά πράγματα σχετικά με το διάστημα που μας έχουν κάνει να πιστεύουμε οι ταινίες που βλέπουμε, αλλά και τα βιβλία, τα οποία όμως ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Στη συνέχεια μπορείς να δεις τους πιο συνηθισμένους μύθους που δεν θα έπρεπε να πιστεύεις!

Ο Ερμής είναι πιο κοντά στον ήλιο και αυτό τον κάνει πιο ζεστό

Η απόσταση που έχει ο κάθε πλανήτης από τον ήλιο δεν επηρεάζει τη θερμοκρασία του. Οπότε, αυτό που λένε για τον Ερμή, δεν ισχύει. Μπορεί να βρίσκεται πιο κοντά στον ήλιο, αλλά αυτό δεν τον κάνει και τον πιο ζεστό.


Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η θερμοκρασία της επιφάνειας του Ερμή μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 420 βαθμούς Κελσίου, από την άλλη πλευρά όμως, η μέση θερμοκρασία που έχει η Αφροδίτη δεν πέφτει ποτέ κάτω από τους 462 βαθμούς Κελσίου.

Ακόμη και η σελήνη έχει τη σκοτεινή της πλευρά

Η Σελήνη και η γη περιστρέφονται ταυτόχρονα, πράγμα που σημαίνει ότι βλέπουμε μόνο τη μία πλευρά του δορυφόρου μας. Οπότε για να δούμε την άλλη πλευρά της Σελήνης θα πρέπει να βγει εκτός τροχιάς.

Επιπλέον, αν σκεφτούμε ότι η Σελήνη και η Γη περιστρέφονται γύρω από τον ίδιο άξονα, μπορούμε να καταλάβουμε ότι οι ακτίνες του ήλιου φτάνουν σε όλα τα μέρη, άρα δεν υπάρχει στην πραγματικότητα σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, απλά δεν την βλέπουμε.

Η γη είναι στρόγγυλη

Όποιον κι αν ρωτήσεις για το σχήμα της γης θα σου πει ότι σίγουρα δεν είναι επίπεδη ή τετράγωνη, αλλά στρόγγυλη. Ο πλανήτης Γη όμως είναι ελαφρώς πεπλατυσμένος στους δύο πόλους και τον ισημερινό, αλλά και η επιφάνειά του αλλάζει συνεχώς λόγω της συνεχούς κίνησης που έχουν οι τεκτονικές πλάκες και της διάβρωσης.

Οπότε, σε καμία περίπτωση δεν μοιάζει το σχήμα της με μία μπάλα, αλλά περισσότερο σαν μία πατάτα ή ένα αχλάδι.

Ο ήλιος είναι κίτρινος

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην πιστεύει ότι ο ήλιος είναι κίτρινος. Έτσι μας τον έμαθαν εξάλλου από όταν ήμασταν ακόμη παιδιά και ζωγραφίζαμε στο σχολείο. Κάποιες φορές όμως γίνεται και πορτοκαλί, ενώ άλλες κόκκινος. Οπότε;


Οπότε το χρώμα του φωτός εξαρτάται από τη θερμοκρασία που έχει και ο ήλιος στην πραγματικότητα είναι λευκός.

Αν πατήσει άνθρωπος στο διάστημα χωρίς στολή θα εκραγεί

Το έχουμε δει σε αρκετές ταινίες του Hollywood, όπου με το που έβγαζε κάποιος το κράνος του στο διάστημα πρηζόταν απευθείας το κεφάλι του και ανατιναζόταν.

Όχι ότι θα την γλιτώσεις, απλά ο θάνατος δεν θα είναι τόσο γρήγορος και φρικτός. Στην πραγματικότητα, η υπερβολικά χαμηλή πίεση που ασκείται όταν δεν φοράς τη στολή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τους πνεύμονες, την καρδιά, αλλά και τον εγκέφαλο.

Ο ήλιος είναι μια μπάλα φωτιάς

Όχι απλά δεν είναι μια μπάλα από φωτιά, αλλά δεν καίει καν. Το μόνο που κάνει είναι να λάμπει, διότι η θερμότητα που παράγεται είναι το αποτέλεσμα μιας πυρηνικής αντίδρασης και όχι μιας χημικής αντίδρασης.

Οι πλανήτες Γη και Αφροδίτη είναι πανομοιότυποι


Η Αφροδίτη αναφέρεται σαν να είναι το διδυμάκι της γης και αρκετοί είναι εκείνοι που την θεωρούν όμοια με τον πλανήτη μας. Η επιφάνεια της Αφροδίτης όμως είναι πραγματικά πολύ αφιλόξενη και θανατηφόρα, σε αντίθεση φυσικά με την επιφάνεια της Γης. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να την παρουσιάζουμε σαν όμοια.

Το καλοκαίρι η Γη βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο

Κάποιοι έχουν παρεξηγήσει τα πράγματα στη συγκεκριμένη περίπτωση και το μετέδωσαν λάθος και σε μας. Επί της ουσίας, η κλίση της τροχιάς του άξονά μας είναι που κάνει πιο ζεστά τα καλοκαίρια μας και όχι η απόσταση του πλανήτη μας από τον ήλιο. Όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται, μάλλον μεγαλώσαμε με λάθος πληροφορίες!Πηγή: aggouria.net