Αίτημα στη Βραζιλία για την έκδοση της συζύγου του Αμοιρίδη;

Το σενάριο να ζητήσουν την έκδοση των δραστών της δολοφονίας του Ελληνα πρέσβη στη Βραζιλία, Κυριάκου Αμοιρίδη, φέρονται να εξετάζουν σοβαρά οι ελληνικές Αρχές.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. που έχει μεταβεί στη Βραζιλία παρακολουθεί στενά τις έρευνες των βραζιλιάνικων Αρχών και τις επόμενες μέρες, μόλις ολοκληρωθεί η ανακριτική διαδικασία, αναμένεται να λάβει γνώση του δικογραφικού υλικού.
Οι δύο αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών και ο επικεφαλής του γραφείου της Ιντερπόλ στην Ελλάδα, που βρίσκονται από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Βραζιλία, παρέχουν άτυπη ενημέρωση στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και στην Εισαγγελία Αθηνών για την πορεία των ερευνών.
Ωστόσο δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στα στοιχεία της βραζιλιάνικης Αστυνομίας και οι ελληνικές Αρχές θα καταθέσουν αίτημα δικαστικής συνδρομής, ώστε να γνωστοποιηθούν στους Ελληνες αστυνομικούς οι λεπτομέρειες του εγκλήματος. Μόλις ολοκληρωθεί η ανάκριση των βραζιλιάνικων Αρχών και το κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. επιστρέψει στην Ελλάδα θα ενημερώσει τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών για το ακριβές περιεχόμενο της δικογραφίας και τα διαθέσιμα στοιχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και Εισαγγελίας για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να εκδοθούν στην Ελλάδα η Φρανσουάζ ντε Σόουζα Ολιβέιρα και ο 29χρονος αστυνομικός, Σέρτζιο Μορέιρα.
Τελική απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί, όμως οι ελληνικές Αρχές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποβάλουν αίτημα έκδοσης και το ζευγάρι να δικαστεί στην Ελλάδα για τη δολοφονία του πρέσβη Κ. Αμοιρίδη. «Πρόκειται για μια σκοτεινή υπόθεση με θύμα έναν λαμπρό διπλωμάτη της Ελλάδας. Πρέπει να διερευνηθούν όλες οι πτυχές του εγκλήματος» αναφέρει αστυνομική πηγή.
Πιθανότητα άρνησης
Μολονότι η χώρα μας έχει αρμοδιότητα και το δικαίωμα να ζητήσει την έκδοση των δολοφόνων, καθώς το θύμα ήταν Ελληνας πολίτης, αυτό θα εξαρτηθεί και από τις Αρχές της Βραζιλίας. Δικαστικές πηγές εξηγούν στο «Εθνος» ότι η Φρανσουάζ Ολιβέιρα είναι υπήκοος Βραζιλίας -όπως και ο 29χρονος αστυνομικός- και οι Βραζιλιάνοι θα μπορούσαν να αρνηθούν την έκδοση πολιτών τους.
Η σύζυγος του δολοφονημένου πρέσβη είναι υπήκοος Βραζιλίας. Οι Αρχές της χώρας θα μπορούσαν να αρνηθούν την έκδοσή της στην Ελλάδα
Η σύζυγος του δολοφονημένου πρέσβη είναι υπήκοος Βραζιλίας. Οι Αρχές της χώρας θα μπορούσαν να αρνηθούν την έκδοσή της στην Ελλάδα
Εμπειροι διπλωμάτες αναφέρουν στο «Εθνος» ότι η πρεσβευτική οικία τελεί υπό καθεστώς διπλωματικής ασυλίας και προστατεύεται από τους ίδιους νόμους που ισχύουν για μια πρεσβεία. Σε αυτήν την περίπτωση όσα συμβαίνουν σε κτίριο που τελεί υπό το προνομιακό καθεστώς της ασυλίας εμπίπτουν στις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου.
Ωστόσο επισημαίνουν ότι το σύστημα της διπλωματικής ασυλίας είναι πολύπλοκο, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο Ελληνας πρέσβης δολοφονήθηκε σε οικία που αποτελεί την επίσημη πρεσβευτική οικία, που θα μπορούσε να θεωρηθεί «ελληνικό έδαφος».
Χθες το φως της δημοσιότητας είδε ένα νέο βίντεο από κάμερες ασφαλείας, λίγα λεπτά προτού ο Ελληνας πρέσβης δολοφονηθεί. Στο ντοκουμέντο απεικονίζεται η Φρανσουάζ ντε Σόουζα Ολιβέιρα να επιστρέφει μαζί με την 11χρονη κόρη της, έπειτα από πολύωρη βόλτα, που θα της παρείχε άλλοθι. Σε διαφορετικό πλάνο φαίνεται το λευκό αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει ο Κ. Αμοιρίδης να απουσιάζει, ενώ η κάμερα έχει απαθανατίσει τη Φρανσουάζ με την κόρη της με έναν άνδρα που εκτιμάται ότι είναι ο 29χρονος αστυνομικός, Σέρτζιο Μορέιρα.
ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΒΙΑΙΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
Σύμφωνα με τη βραζιλιάνικη εφημερίδα Globo, τόσο ο εραστής της Φρανσουάζ Αμοιρίδη όσο και ο 24χρονος ανιψιός του είχαν απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές για βίαιη συμπεριφορά.
Το 2008 μια γυναίκα είχε κατηγορήσει τον εραστή της Φρανσουάζ, ότι την απείλησε. Τον περασμένο Ιούνιο ο 24χρονος Εντουάρντο Μορέιρα ντε Μέλο ζήτησε επιτακτικά από τη θεία του να εγκαταλείψει το σπίτι της. Η γυναίκα κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι ο ανιψιός της την απειλούσε.
Λευτέρης Μπιντέλας - ethnos.gr